Plantage Willem III is een bijzonder natuurterrein met zichtbare overblijfselen uit de twee laatste ijstijden en restanten van de brons- en ijzertijd. Tijdens een wandeling door dit natuurgebied omringd door het wild, waan je jezelf even op de Afrikaanse Savanne.
Plantage Willem III
Dit natuurgebied heeft zijn naam te danken aan de tabaksplantage die in 1853 op de warme zuidhelling van de heuvelrug was gevestigd. De plantage werd vernoemd naar Koning Willem III. Tabaksplantages kwamen veel voor in deze streek. Rond Elst en Amerongen zijn nog steeds verschillende tabaksschuren te vinden. In Amerongen is in een oude tabaksschuur ook het Tabaksmuseum gehuisvest.
De historische locaties van de tabaksschuren worden tegenwoordig gemaaid, waardoor ze in het landschap zichtbaar blijven. In 1995 werd het gebied aangekocht door Het Utrechts Landschap.
Op Plantage Willem III ligt een van de grootste droge schraalgraslanden van de provincie Utrecht. Deze graslanden worden begraasd door halfwilde galloways, konikpaarden en wilde damherten. Met een beetje geluk kom je deze ook tegen tijdens je wandeling. Hoger op de helling van Plantage Willem III ligt een groot heideterrein.
De wandelroute
De route gaat over heuvelachtig terrein, door bos en open landschap. De route start bij het informatiebord op de parkeerplaats. Wanneer je door het hekje gaat, volg je het rechter pad naar ‘het bosje’. Deze plek biedt beschutting voor het wild en daarom zie je hier regelmatig gallowayrunderen en konikpaarden.
Tabaksteelt
In de 19e eeuw werd in deze omgeving tabak geteeld. Na het ‘bosje’ zie je aan de linkerkant een helling. Deze helling, gelegen op het zuiden, bleek heel geschikt te zijn voor tabaksteelt. De bladeren werden gedroogd in grote schuren. Als ze droog waren, werden ze verwerkt tot rook- of pruimtabak.
Galloways, damherten, reeën en konikpaarden begrazen nu dit schrale gebied. Door de begrazing wordt het dichtgroeien van het open landschap voorkomen.
Waterpoel
In dit gebied zijn wel 50 soorten vogels. De met lisdodde dichtgegroeide waterpoel gebruiken de dieren als drinkplaats.
Smeltwaterdal
De smeltwaterdalen zijn op de Utrechtse Heuvelrug ontstaan tijdens en na de twee laatste ijstijden. Het water liep snel bergafwaarts naar de rivieren en voerde bodemmateriaal met zich mee. Zo ontstond dit smeltwaterdal.
Uitzichtpunt
Op de Remmerdense Heide geniet je van een mooi uitzicht. Je staat hier op 50 meter hoogte en krijgt een panorama van een stukje Betuwe. Vanaf hier heb je mooi uitzicht op een smeltwaterdal. Bij helder weer is in de verte de Willem-Alexanderbrug over de Waal te zien. En de windmolens langs de A15.
Grafheuvel
Tijdens de route wandel je langs een aantal grafheuvels uit de Bronstijd (2000 – 800 voor Chr.) Op de hele Utrechtse Heuvelrug zijn ongeveer 400 grafheuvels bekend, waarvan het merendeel in vroegere tijden leeggeroofd of beschadigd zijn. De grafheuvels in dit gebied heeft men kunnen dateren aan de hand van de gevonden scherven.
Praktische informatie
- Startpunt: de parkeerplaats Plantage Willem III aan de Rijksstraatweg (N225) t.h.v. huisnummer 265 in Elst.
- Afstand: volg de blauwe paaltjes voor een route van ongeveer 3,5 kilometer door het heuvelachtige landschap. Wil je liever een langere route? Combineer dan de wandeling met een route door het mooie natuurgebied Kwintelooijen.
- Vanwege het rondlopend wild zijn honden niet toegestaan in dit gebied.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.