Paleis Het Loo in Apeldoorn is verbouwd, vernieuwd en uitgebreid. De Paleistuinen zijn zoals altijd bewonderenswaardig mooi, maar ‘Het Loo’ biedt nog iets meer en daar gaat dit keer mijn artikel over.
Je parkeert je auto, koopt je toegangsbewijs, drinkt een lekker kopje koffie met een koninklijk gebakje op het terras van de ‘Prins Hendrik Garage’ en kijkt naar de prachtige witte pauwen. Dat gedaan hebbende, ga je aan de wandel. Je slaat het Paleis over en loopt meteen naar de Paleistuinen.
Terug in de tijd
De Paleistuinen zijn na diverse renovaties te bewonderen in de vorm zoals die was in de 17e eeuw. Zowel planten als fonteinen komen uit die tijd, al zijn er natuurlijk ook wel planten uit de eeuwen daarna geplant. Een plant heeft over het algemeen ook geen eeuwig leven…
Je loopt rustig kijkend naar alles wat kleurig en fleurig bloeit en naar de schitterende fonteinen richting de witte colonnades aan het einde van de tuinen. Wist je dat je dan nog verder naar achter kunt? Misschien wel, misschien niet … maar voor nu gaat mijn verhaal daar beginnen. Je loopt achter de colonnades het pad af en komt bij een tourniquet (een draaihek). Met je toegangsbewijs kan je die openmaken en bent dan in het Paleispark!
Even wachten, eerst terug in de tijd. Beeld je in dat het medio 19e eeuw is. De tijd dat Koning Willem I, Willem III of iets later in de tijd, Koningin Wilhelmina op Het Loo verbleef. Als dame heb je een prachtige fluwelen jurk aan met een frivool hoedje en een parapluutje tegen de zon. Als heer draag je een sjiek pak met een hoge hoed. Helemaal klaar voor de, zoals die zo mooi heet, Oranje wandeling.
Het is gewoon genieten
Je wandelt – nee je flaneert – door het 650 hectare grote park rondom Het Oude Loo. De Oranjes die op Het Loo woonden, deden dat vaak alleen of met hun gasten voor ontspanning en verpozing. Nu kan jij er genieten van de rust en de pracht tijdens een wandeling van een uurtje. De meeste bezoekers van Het Loo komen hier niet. Zonde, die missen écht wat.
De wandeling begint bij de mozaïekwand waar de gasten na hun wandeling even konden rusten voordat ze weer door de tuinen naar het paleis moesten lopen. En ja, dat is al een wandeling op zich … Je passeert de herdenkingszuil van ‘Jong Nederland’ voor de trouwdag (1901) van Koningin Wilhelmina en Koning Willem I en wandelt over het kronkelpad door het bomenbos richting het meer.
Badhuis, boothuis, theehuis
Kijk, daar zwemt Koning Willem III! Hij neemt een duik van de steiger nadat hij zich in het Badpaviljoen heeft omgekleed. Dit mooie authentiek gebouw is speciaal voor hem gebouwd omdat hij graag zwemt. Geniet van het uitzicht over het meer met de prachtige bomen en, afhankelijk van het jaargetijde, de rododendrons.
De wandeling voert je verder over de Leeuwenbrug, aangelegd toen Willem I Koning der Nederlanden was en werd later verfraaid met leeuwen van ‘Het Oude Loo’. Je bekijkt het meer nu vanaf de andere kant en nadert het boothuisje. Wie zit daar? Is dat Koningin Wilhelmina op dat bankje in de schaduw, met notitieboek en pen in haar hand? Dat klopt, zij schrijft haar memoires: ‘Eenzaam maar niet alleen’.
Na het boothuisje over de Kanaalse Brug naar het voormalige Theepaviljoen. Dezelfde bouwstijl als het Badpaviljoen, dus uit de tijd van Willem III. Heel mooi ziet het eruit, met een pergola overkapte steiger.
Aan alles komt een eind
Achter het Theepaviljoen zien we nog een groot botenhuis en (moeilijk zichtbaar) het Koninginneneiland, vernoemd naar Koningin Wilhelmina van Pruisen, echtgenote van Willem I. Daarna lopen we langzaam naar het einde.
Vanaf de koperen brug, in 2003 ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Peter Struycken, loop je via een lange laan met mooi uitzicht op Paleis Het Loo terug naar de mozaïekwand. Even uitrusten net als de gasten van de Oranjes en terugkeren in de huidige tijd. Een mooie wandeling zit erop.
Ter info
- Bekijk vooraf de website van Het Loo voor de openingstijden.
- Paleis het Loo is makkelijk te bereiken en parkeerplaatsen zijn er in overvloed. Het vraagt wel een stukje lopen (8 minuten) voordat je bij de tuinen bent, maar er rijdt ook een pendelbusje vanaf uitspanning ‘Prins Hendrik Garage’. Kosten: 1 euro.
- De memoires van Koning Wilhelmina, ‘Eenzaam maar niet alleen’ is in verschillende versies nog overal te koop.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.