Mijn man was niet direct om, toen ik vertelde dat ik gestart was met het Overijssels Havezatenpad, een langeafstandswandeling (LAW). Toch besloten we gezamenlijk al snel dat dit een mooie test voor ons is, om te kijken hoe het bevalt om van een startpunt naar een eindpunt te lopen en dan te organiseren hoe je weer bij het startpunt komt. Een uitdaging. Des te verder de route loopt, des te moeilijker het wordt om te organiseren (denken we). Maar overal zijn trein- en busverbindingen en soms kunnen we een van onze dochters inzetten om ons op te halen bij het eindpunt.
Eerder schreef ik al over de eerste twee etappes van het Overijssels Havezatenpad. Graag neem ik jullie mee in onze wandelbelevenissen van etappe 3, 4 en 5 richting Lonneker.
Start wandelroute De auto kun je parkeren bij de carpool tegenover de McDonald's. Adres: Hanzepoort 2 in Oldenzaal. Als we na honderd meter rechts een pad zien, zien we ook het bordje van de Havezatenpad. Een paadje die ik nog nooit hardlopend of fietsend ben tegen gekomen. Een smal paadje midden door het bos en aan het einde een smal bruggetje over het Jufferbeekje.
Vervolg route:
Aan het einde links en dan direct weer links om vervolgens rechts, opnieuw een smal bospaadje te bewandelen.
Lonnekerberg van Landschap Overijssel
Onderweg worden we door de natuur getrakteerd. Diverse vogels begeleiden ons op deze wonderbaarlijke route, midden door de Lonnekerberg. Dit natuurgebied is van Landschap Overijssel en onderdeel van het stuwwalcomplex Enschede-Oldenzaal. Bergen in Overijssel zijn niet zo hoog hoor! We praten hier over een hoogteverschil van 60 meter. Overigens wordt een havezate als volgt omschreven: ‘een versterkte burcht of hoeve, prachtig aangelegd en met liefde onderhouden’. We zijn erg benieuwd naar de nieuw te ontdekken Havezaten.
Kunst
Op diverse plekken kom je bijzondere kunst tegen. Er loopt namelijk in en rondom Lonneker een kunstroute met als titel ‘Landschap als herinnering’. Onder andere het kunstwerk Fossiele Kruiwagen nabij de ‘grafheuvel’ van de familie Blijdenstein in het buitengebied van Lonneker. De Fossiele Kruiwagen van Bert Otter, die hiermee een ‘plastische knipoog’ maakte naar het gebruik van deze vervoermiddelen in het verleden door boeren en handelaren.
Vervolg route:
We steken een breder pad over om nog dieper het bos af te dalen. Aan het einde van het pad rechts langs de Lonnekermeren. Op het kruispunt gaan we rechts om daarna het tweede pad links te gaan.
Niet voor niks wordt dit de Lonnekerberg genoemd. Links en rechts zien we bomen en voor de rest niets: rust en genieten. Op een gegeven moment zien we aan de linkerkant de Lonnekermeren waar een aantal eenzame vissers hun geluk beproeven. Nieuwsgierig volgen een aantal koeien ons pad terwijl het merendeel ons negeert en ongegeneerd liggend herkauwd.
Vervolg route:
Aan het einde vervolgen we onze weg links, langs Landschaps- en zorgboerderij ‘De Rökker’ en komen we op een smal paadje. Aan het einde van het pad links en rechtdoor. We slaan linksaf en komen aan in de dorpskern Lonneker.
Pauze middenin Lonneker, aan een prachtig dorpsplein
Een aantal kipjes scharrelt in ’t bos en verdwijnt door de bosjes, richting het huis, zodra wij dichterbij komen. Wij besluiten op de veranda van het nieuwe café Jakob even kort uit te rusten en iets lekkers te nuttigen. Dat hebben we wel verdiend. We doen deze tocht ook om vooral te genieten van elkaars gezelschap en daar hoort een gezellige pauze op een terras bij. Uiteraard gluur ik even naar binnen en ben blij verrast van het hippe, romantische interieur. We blijven lekker lang zitten met flammkuchen van de kleine kaart en een frisdrankje.
Vervolg route:
Op het dorpsplein slaan we de weg in richting het voetbalveld. Daar gaan we links een fiets/wandelpad in en vervolgen onze weg aan het einde rechts om direct weer links te gaan.
’t Vaneker: bijzondere woonwijk op het oude militaire terrein
We wandelen langs de prachtige nieuwe wijk ’t Vaneker. Hier hebben oude militaire gebouwen nieuwe (woon)bestemmingen gekregen, ruime villa’s met bijzondere tuinen.
Vervolg route:
Rechts, de straat oversteken en rechtdoor de weg vervolgen. Watergaten: de Spaarbekken Waterwinning. Aan het einde links, langs de vliegveldweg en na het pand van het Waterschap linksaf. Aan het einde rechts en dan weer links een landgoed op.
Universiteitsterrein Enschede
We wandelen langs een breed karrenspoor met een fietspad er langsheen en rechts opnieuw een meertje. Iedere keer staat er meer in bloei. We lopen langs een prachtig oud boerderijtje aan een laan met links en rechts bomen en vele bloeiende rododendrons. Dit pad leidt ons richting het Universiteitsterrein. Een verrassend leuk pad (hardlooproute voor studenten). Achter de smalle strook bomen links en rechts liggen kleine weilandjes en een villa van een vroegere textielbaron.
Overigens zijn de paaltjes en bordjes met een wit/rood vlaggetje prima te volgen. Je moet alleen wel goed opletten omdat ze soms aan een paal aan de linkerkant hangen, maar ze kunnen ook laag aan de rechterkant staan. ‘Geen gehoor is rechtdoor’, is ons Credo. Dat betekent dat we soms toch even terug moeten omdat we niet goed opletten.
Vervolg route:
Aan het einde van het pad rechtsaf, de Horstlindelaan oversteken en je niet laten afleiden door de crossfietsers. Geanimeerd staan we te kijken en lopen mis. Om vervolgens om te draaien en voor het crossfietsveldje direct rechts langs het bospad te gaan.
De route gaat midden over het Universiteitsterrein, langs het Torentje van Drienerloo en langs de hockeyvelden. Tijd voor een verfrissing uit de supermarkt.
Vervolg route:
We vervolgen het kronkelpad linksaf en steken de drukke weg over en zien het FC Twente stadion. Daar is ook het treinspoor. Hier pakken we de trein richting Oldenzaal en de bus richting Enschede om weer bij onze auto te komen.
Leuk om eens uit je comfortzone te gaan en een compleet andere route te wandelen dan je gewend bent. We hebben veel nieuwe paadjes ontdekt en zijn volkomen verrast door de route. Het is nog wel taak en zaak om ons meer te focussen op de bijzondere Havezaten onderweg. Daar helpt het boekje bij. We hebben alweer zin in de volgende etappe en besluiten om iedere week gezamenlijk minimaal 15 km te bewandelen van deze route.
Overijssels Havezatenpad
Langeafstandswandeling langs prachtige havezaten, kastelen, landgoederen, historische stadjes en veenmoerassen. In totaal 270 km wandelen van Oldenzaal naar Steenwijk.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Miranda Nolten-Westerhof.
Getrouwd met boer Luc en moeder van 5 pubers. Gek op het boerenleven maar bovenal gek op (creatief) bezig zijn. Miranda is columnist van het vakblad Boerderij en huis-aan-huis blad Dinkelland Visie en schrijft daarnaast vanuit haar eigen bedrijf Idee Communicatie inspirerende teksten voor diverse bedrijven.