We wilden een dagje richting Drenthe. Maar wat ga je dan doen in deze noordoostelijke provincie waar je als westerling niet gauw komt. Hoewel, laatst waren we wel nog via de Route 66 (‘Hunebedhighway’) naar het Hunebedcentrum in Borger en in Wildlands (Emmen), maar daarover misschien een andere keer. Voor vandaag staat het monumentendorp Orvelte op het programma.
Orvelte, museumdorp in Drenthe
We komen terecht in Orvelte. Daar had ik wel eens wat over gehoord… Dat is toch een van die mooie kleine monumentale dorpen? Zo’n dorp, waar de tijd heeft stilgestaan en de boerenambachten nog ‘ouderwets’ worden bedreven? Laten we maar eens gaan kijken of dat écht zo is.
Ik zal eerlijk zijn, er is geen woord van gelogen!
Bereikbaarheid Orvelte
Je zet je fiets op een van de drie fietsplekken of parkeert de auto op een van de twee goed aangegeven parkeerterreinen. Parkeren is mogelijk bij P1: kruising Wezuperweg, Zuideresweg of P2: kruising De Wiet, Holsdiek. Het dorp zelf is autovrij.
Zo gauw je de auto of fiets hebt geparkeerd en gaat wandelen waan je je al snel in de ‘oertijd’. Wist je dat oer van oudsher in de naam Orvelte (1362) voorkomt? De dorpsnaam is een samentrekking van op z’n Drents ‘Oer ’t Veld’, oftewel: over het veld.
Monumentale boerderijen en boerenambachten
Vanaf P1 wandel je over de oude met klinkers bestrate Dorpsstraat en Schoolstraat – hoe toepasselijk – door het dorp. Met links en rechts van je prachtige boerderijen, met allemaal hun eigen identiteit en invulling. Het Melkwegje, daar loop je ook nog overheen. Ja, in welke richting zou dat weggetje nou lopen?
Het is niet allemaal meer zoals vroeger. Men moest mee met de tijd van toerisme en eigentijdse handel. Maar je ziet nog wel een werkend melkfabriekje, een ouderwetse bakkerij, een tolhuisje (nu een vakantiehuisje in ouderwetse stijl en sfeer) en zoals verwacht: een smederij, een houtzagerij en een klompenmaker.
Ook voor kinderen
Aan het begin van de Dorpsstraat zijn de laatst genoemde ambachten spelenderwijs voor kinderen te bewonderen en te doen. Om vervolgens af te sluiten met het eten van pannenkoeken in het Dorpscafé. Of zelf kniepertjes bakken (en eten) in de oude bakkerij en daarna oudhollandse spelletjes te spelen. Je kunt ook met de paardentram door het dorp en schaapjes tellen in de schaapskooi. Er is voor elk kind wat wils. Al is het maar water tappen aan de waterpomp.
Van alles te koop
Leuk in Orvelte zijn ook de winkeltjes met nostalgisch snoepgoed, brocante, kleding en porselein. Voor baksels uit de streek ga je naar Het Bakkershoes. En vergeet niet bij de pannenkoekenwinkel naar binnen te gaan. Daar word je door professor Pannenkoek onderwezen in het bakken van de lekkerste pannenkoeken met de juiste ingrediënten. Geserveerd met de lekkerste streekproducten, zoals jam, stroop en honing. En als je niet oppast ga je naar huis met verschillende pannenkoekenpannen om thuis aan de slag te gaan.
Extra tips
- Bekijk voor je vertrekt de website van Orvelte, waar je meer leest over exposities, openingstijden en nog veel meer interessante info, inclusief duidelijke kaart.
- Leuk wandelpad met kinderen is Het houten pad van Theodoor.
- Tijd over? Dan is het een idee om nog door te rijden naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (op 18 kilometer afstand).
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.
1 reactie
Leuk artikel: kort en krachtig en fraaie foto’s! Ik krijg zin om naar Orvelte te gaan. Nog even wachten natuurlijk tot het zomer is en de coronamaatregelen versoepeld zijn.