Eigenlijk moet je, wanneer je Ootmarsum binnenwandelt, eerst een bankje of een terrasje zoeken om al die indrukken op je te laten inwerken. Er is zoveel te zien. Een stad vol verhalen. De meridiaan die midden door het stadje loopt, het levensgrote beeldhouwwerk van de Poaskearls, acht mannen in jassen met hoeden en last but nog least de leuke winkeltjes en boetiekjes.
Ootmarsum, het best bewaarde geheim van Twente
Met een vriendin struin ik door de smalle straatjes en steegjes van Ootmarsum. De tijd lijkt hier te hebben stil gestaan. De authentieke gevels van de huizen, de oude boerenkasseien en de gezelligheid die het uitstraalt. Een plek om regelmatig terug te keren om nieuwe galerieën of boetiekjes te ontdekken. Een stadje met allure, een stad om verliefd op te worden.
Een stukje geschiedenis van Ootmarsum
In de 13e eeuw kreeg het stadje stadsrechten. Na verloop van tijd werd Ootmarsum voorzien van wallen, poorten en grachten en groeide het uit tot een volwaardige stad. In 1571 kwam het stadje in Spaanse handen. Het duurde nog tot 1597 toen prins Maurits met een groot offensief de vijand verjoeg. Twee kogels uit de Tachtigjarige Oorlog zijn als blijvende herinnering ingemetseld in de zuidelijke muur van de rooms-katholieke kerk en in de buitenmuur van het pand aan de Grotestraat 21.
Ooit was er heel veel armoede in het authentieke Ootmarsum. Maar dit heeft er dan wel weer voor gezorgd dat er nog veel bewaard is gebleven. De keien in de smalle straatjes en bijzondere gevels van Bentheimer zandsteen en deels nog van vakwerk zoals de patriciёrswoning het Cremershuis of het Drostenhuis met de fraaie voorgevel; grote ramen, zandstenen stukken en een torentje.
Het Cremershuis
Na 1648, de vrede van Munster, bloeide de handel weer op en werd Ootmarsum opnieuw een belangrijke stad voor wagens geladen met koopwaar richting Deventer of Lingen. Door de groeiende welvaart werd het statige patriciёrshuis ‘Het Cremershuis’ gebouwd.
Tijd voor iets lekkers
Een van mijn favorieten is Pieck Fijn Patisserie, een klein nostalgisch winkeltje met heerlijke cappuccino en lekkers. En natuurlijk neem ik altijd even de tijd om door de Engels’ Tuin te wandelen en te genieten van dit idyllische park met gezellig en knus theehuis. Sinds kort is er midden in Ootmarsum een nieuwe ‘Pop-up store’ in de Gasthuisstraat genaamd ‘De Manderveense Aardbei’. Een wafel met ijs gedipt in Belgische chocolade. Of ben jij die bierliefhebber? Vergeet niet het Othmar biertje, een echt Ootmarsums biertje, te proeven. Oer-Twents karakter geijkt in een pure premium whisky wordt gebrouwen en gedistilleerd in Ootmarsum. Gerijpt en gelagerd op Twents eikenhout van meer dan 200 jaar oud.
Shoppen en stadswandeling
Écht de moeite waard zijn de knusse boetiekjes, exclusieve galerieën en smaakvolle interieurshops met originele woonaccessoires. Veelal zijn deze winkels gevestigd in eeuwenoude panden. Daar waar nu een prachtige schoenwinkel Chapeau in gevestigd is, kon je vroeger de postkoets stallen en tevens een maaltijd nuttigen en het paard laten verzorgen.
Rijkelijk versierde gevels en buiten de wallen de kleine arbeiderswoningen en de waterputten. Een aanrader is de stadswandeling met gids die prachtig kan vertellen over vroeger. Over de ontstaansgeschiedenis en de Twentse tradities en gebruiken zoals vlöggeln met pasen. Het lijkt alsof de tijd in Ootmarsum heeft stilgestaan.
Paasgebruiken
Vlöggeln is een van de eeuwenoude tradities. De Poaskearls gaan op 1e en 2e paasdag, hand in hand door de straten. Achter de voorzanger haakt jong en oud aan, waardoor er een lange keten van mensen ontstaat. Ze gaan zingend door de straten en steegjes van de stad rond stiepels en door een aantal gebouwen.
Zien en beleven
Een reisje terug in de tijd bij het Educatorium; ‘Weet jij nog hoe jouw schooltijd er uit zag?’. Het Ton Schulten Museum; de schilder van het kleurrijke mozaïeklandschap gebaseerd op het Twentse coulisselandschap met glooiende essen en karakteristieke houtwallen. Het gloednieuwe ‘oude’ Openluchtmuseum aan de rand van het stadje. Meer weten? ‘Nederland, eropuit in elk seizoen’.
Stadje Ootmarsum, nu
Het kunststadje is slechts 392 hectare groot en het telt slechts 4.460 inwoners. Oprecht is Ootmarsum een aanrader voor de terrasliefhebber, kunstliefhebber, vakantieliefhebber en natuurliefhebber. En als je een keer bent geweest dan word jij vast ook een van de regelmatig terugkerende bezoekers van het idyllische stadje.
Tips
- Iets uitdagends of avontuurlijk op pad? Doe een trekkerrit, huur een scooter of e-shopper. Of TukTuk.
- Bijzondere plekjes om te overnachten in een knusse B&B of modern hotel: de landschapskamer van de Spaboerderij of de Sterrenkubus van Erfgoed Bossem of Villavélo, het fietshotel middenin Ootmarsum.
- Fietsroutes of wandelroutes in en om Ootmarsum vind je hier.
- Hier lees je meer over de geschiedenis van Ootmarsum.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Miranda Nolten-Westerhof.
Getrouwd met boer Luc en moeder van 5 pubers. Gek op het boerenleven maar bovenal gek op (creatief) bezig zijn. Miranda is columnist van het vakblad Boerderij en huis-aan-huis blad Dinkelland Visie en schrijft daarnaast vanuit haar eigen bedrijf Idee Communicatie inspirerende teksten voor diverse bedrijven.