De Nieuwe Dordtse Biesbosch is een nieuw, gevarieerd natuur- en recreatiegebied in de achtertuin van de stad Dordrecht. Dit grote natuurgebied vormt een groene verbinding tussen de Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch. Het gebied verbindt de diverse flora en fauna uit beide gebieden beter met elkaar. Van de onderwaterwereld tot en met de vogels en de planten. Een mooi gebied om lopend of per fiets te ontdekken.
De Nieuwe Dordtse Biesbosch
Trek waterdichte wandelschoenen aan voor een wandeling in de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Dit voormalige landbouwgebied heeft een rijke historie. Het ontstond door een watersnoodramp in 1421, de zogeheten Sint-Elisabethsvloed. De Nieuwe Dordtse Biesbosch is ongeveer 530 hectare groot. De bijzondere polderstructuur, de kreken, de dijken en de ligging aan de rivier maken een mooi geheel en een ideaal wandelgebied.
Waar komt ‘Nieuwe’ dan vandaan? Nieuw zijn de stukken polder die zijn teruggegeven aan de natuur. Daarvoor gaan we terug in de geschiedenis van de getijdenbeweging: van natte wildernis vóór het jaar 1000 naar inpolderen vanaf de elfde eeuw, van weer natte natuur in 1421, naar inpolderingen in de zeventiende eeuw en nu opnieuw naar natte natuur.
De Nieuwe Dordtse Biesbosch brengt recreatie en groen dichter bij de stad en wil zo mensen uitnodigen om te recreëren op het Eiland van Dordrecht en in de Biesbosch. Het gebied is in 2019 officieel geopend voor publiek.
Wandelroutes
Er zijn zes verschillende wandelroutes. De routes sluiten goed op elkaar aan en starten vanaf de verschillende parkeerplaatsen. Hier zijn ook grote informatieborden geplaatst, met een overzichtelijke kaart waarop de verschillende wandelroutes zijn aangegeven en enkele cultuurhistorische ‘bakens’. Hier bekijk je de overzichtskaart.
Je kunt kiezen uit de volgende wandelroutes:
- Haniasluis (2,2 km blauw). Geschikt voor mindervaliden. Start bij parkeerplaats Haniaspolder. Bijzonderheden: Haniasluis, terp en vogelobservatieplek.
- Route Bolbaken (2,9 km oranje). Start bij parkeerplaats Pluktuin. Bijzonderheden: pluktuin, bolbaken.
- Route Bosmanmolen (4,4 km groen). Start bij parkeerplaats Van Elzelingenweg of bereikbaar via een andere route. Bijzonderheden: bosmanmolens, vogelobservatieplek en vlonderpad.
- Route Kooikil (3 km rood). Bijzonderheden: uitkijkpunt, kooikil met vangpijpen.
- Route Groepsschuilplaats (3 km geel). Start bij parkeerplaats bezinkplas. Bijzonderheden: groepschuilplaats, uitkijkpunt, bezinkplas en hevel.
- Route De Elzen Noord (2,7 km paars). Start bij parkeerplaats Paviljoen de Viersprong. Bijzonderheden: Natuurmuseum Twintighoeven.
Liever het gebied op de fiets verkennen? Klik dan hier voor een fietskaart.
Bosmanmolenroute
Wij kozen voor de Bosmanmolen route. Bosmanmolens zijn kleine, fotogenieke molens die het water verder in beweging brengt. Het type dat je tijdens deze wandelroute tegenkomt, is ontworpen in 1929 door de firma Bosman uit Piershil. Als water door het inlaten via de bezinkplas stijgt, duwt een vlotter de stang van de hoofdvaan omhoog en de bijvaan plat waardoor de molen vanzelf in de wind draait. Via een door de wieken aangedreven pomp wordt het water verder in beweging gebracht. Een handig systeem dat al werkt bij windkracht 1.
Naast deze fotogenieke molens wandel je ook nog over een vlonderpad. Via dit vlonderpad wandel je langs ondergelopen graslanden, rietkragen, wilde bloemen, bosmanmolens en je hebt mooie uitzichten over het water. De route is gemakkelijk te volgen via de paaltjes met het groene logo met het Bosmanmolen symbool en is in totaal 4,4 km.
Speelbos de Elzen
Boswachterij de Elzen is een rond 1990 aangelegd bos, dat aan de rand van Dordrecht ligt. Het gebied is bedoeld als recreatiegebied voor de inwoners van Dordrecht. Ook is het een productiebos, wat nog te zien is aan de in rechte lijnen dicht op elkaar staande bomen. In dit gebied loopt ook de paarse wandelroute De Elzen Noord.
Ben je op pad met kinderen? Leuk om te weten is dat er een speelbos voor kinderen is. Hier kan jong en oud terecht om lekker actief bezig te zijn in het groen. Er is een slinger- en klautertouw over een van de kreken, een vlot, wilgentunnels, stapstenen en een waterpomp.
Elfjesdorp
Wanneer je met kinderen bent, sla dan zeker het magische elfjesdorp niet over. De Dordtse Moniek de Koning maakt de kleine bouwwerkjes en plaatst ze heel voorzichtig in dit gedeelte van de Biesbosch. Echt aan alles is gedacht, van kleine voordeurtjes tot schommeltjes en touwladdertjes.
Hoe kom je hier? Neem op de parkeerplaats bij Paviljoen De Viersprong het bospad aan de rechterkant, loop het blauwe bruggetje over en zoek het pijltje dat wijst naar de elfjes.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.