Bezoek het nationaal park Durmitor

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alle bezienswaardigheden en attracties van nationaal park Durmitor op een rij.

Uitgestrekte weiden, tal van bergtoppen en unieke bergmeren, dat is het nationaal park Durmitor. Sinds 1982 staat dit 390 km² grote park op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit park vind je ook de diepste kloof van Europa, de kloof van de Tara-rivier. Een kloof van 80 kilometer lang en tot maar liefst 1300 meter diep. Na de Grand Canyon zelfs de grootste van de wereld. Een bezoek waard? Ja, zeker.

Binnen het nationaal park vind je meer dan 50 toppen die hoger zijn dan 2000 meter. De hoogste piek is de Bobotov Kuk van 2523 meter hoog. Durmitor is een belangrijk skigebied, terwijl het er in de zomer erg populair is om te wandelen, raften of andere activiteiten.

nationaal park durmitor nationaal park durmitor

Nationaal park Durmitor attracties

Tara brug

Het meest spectaculair is natuurlijk de kloof van de Tara-rivier. Zoals al gezegd is deze maar liefst 1300 meter diep. De Grand Canyon (diepste kloof van de wereld) is slechts 200 meter dieper. Over deze rivier vind je ook de Tara brug, duizelingwekkend hoog maar erg indrukwekkend. Bij deze brug heb je ook de mogelijkheid om te ziplinen en te raften.

nationaal park durmitor tara

Crno Jezero (zwarte meer)

Dit grote meer, het zwarte meer genoemd, vind je op zo’n 3 kilometer vanaf Žabljak. Dit is het grootste meer van het nationaal park en tevens ook het meest bezochte deel.

Raften

In de zomer is raften toch echt de meest populaire attractie in het Durmitor park. Je hebt zelfs een aantal rafting kampen waar je kan overnachten en voor meerdere dagen meedoet aan actieve rafting programma’s. In de zomer is het water veel rustiger, waardoor de minimale leeftijd om mee te doen veel lager ligt. Wil je meedoen aan zo’n kamp? Kijk dan eens op de site van Rafting camp Modra Rijeka. Naast al deze kampen is er ook een mogelijkheid om te raften door de Tara Canyon, dit bedrijf vind je naast de Tara brug. Voordeel: prachtige route. Nadeel: je betaalt veel meer omdat je door het nationaal park raft.

nationaal park durmitor

Stećci, grafmonumenten

Mysterieuze gesneden stenen monumenten uit de 12e tot 16e eeuw zijn hier gevonden. In het park zijn deze stenen op twee plekken te vinden, genaamd Bare Žugića necropolis (met 300 stenen) en Grčkogroblje (49 stenen). Op de grafstenen zie je op beide plaatsen nog mooie versieringen. Omdat het vinden van deze plekken nogal lastig kan zijn, hebben we voor de handigheid hieronder op de kaart de twee plekken aangegeven met een ster.
Locatie coördinaten 49 stenen: 43.094309, 19.149511
Locatie coördinaten 300 stenen:  43.107314, 19.167639

nationaal park durmitornationaal park durmitor

Zwemmen in Riblije Jezero

De tweede plek van de Stećci monumenten (Grčkogroblje) bevindt zich dichtbij het Riblije Jezero, een vissersmeer. Een meertje iets verderop, zoals op de kaart te zien, is Vrazje jezero en een prachtige plek om een middag te relaxen en te zwemmen. Het is er heerlijk rustig en de uitgestrekte landschappen om je heen maken het een prachtige locatie.

nationaal park durmitor nationaal park durmitornationaal park durmitor

Durmitor: een echt skigebied

Van december tot en met maart is Durmitor een belangrijk skigebied. De meeste kans om te skiën in Montenegro heb je dan ook in Durmitor. Gemiddeld ligt er boven in de bergen meer dan 150 dagen sneeuw. Sommige skipistes (gelegen op de hoogste gedeelten) zijn zelfs het hele jaar toegankelijk om te skiën. Een ander bekend skigebied in Montenegro is Kolasin.

nationaal park durmitor

Overnachten: in de stad Žabljak

Alle wegen, skipistes en hobbelige paden in het park leiden naar het stadje Žabljak. De regionale hoofdstad en gelegen middenin het Durmitor park. Het is bovendien ook een van de hoogst gelegen steden van de Balkan. Hier vind je de meeste overnachtingsmogelijkheden, restaurants en een supermarkt. Wij kozen ervoor om twee dagen te overnachten bij een boerenfamilie. Maar uiteraard zijn er op Booking.com genoeg huisjes te vinden.

nationaal park durmitor nationaal park durmitornationaal park durmitor

Handige laatste Montenegro tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Montenegro, installeer dan de gratis Montenegro reisgids. Zo is dit Montenegro artikel onderdeel van deze Montenegro reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Montenegro tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Montenegro. Gratis.

Met de Montenegro reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Montenegro bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Montenegro Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Nationaal park Durmitor, Montenegro
Author Rating
51star1star1star1star1star

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇲🇪 Alles over Montenegro bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >