Perast: een beeldschoon dorpje in Montenegro

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Perast is een oude dorpje bij de Baai van Kotor in Montenegro. Gegarandeerd dat het hele dorp elkaar kent, want het dorpje heeft in totaal 350 inwoners. De belangrijkste reden om Perast te bezoeken zijn de twee kleine populaire eilanden voor de kust, Gospa od Škrpjela en Sveti Đorđe.

Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela is een kunstmatig eiland en is gebouwd op een rots midden in de zee. Rond 1500 hebben twee zeevaarders een beeld van de heilige Maria gevonden en zo heeft het de naam gekregen. Gospa od Škrpjela betekent namelijk: Onze Vrouwe van de Rotsen. Het eiland bleef groeien, omdat de bewoners van Perast steeds stenen meenamen naar de rots. In 1630 kreeg het eiland een kerk, Crkva Gospa od Škrpjela.

perast kotorHet is vervolgens een traditie geworden om met kleine bootjes stenen naar het eiland te brengen. Ieder jaar op 22 juli wordt deze traditie gehouden, dit feest heet fašinada. Overigens mogen alleen mannen deelnemen aan de fašinada. Je ziet dan ook hele trotse opa’s met hun kleinzonen en hele vriendengroepen in de bootjes richting het eiland gaan. Een prachtig gezicht. Inderdaad, drie keer raden op welke dag wij in Perast waren..

perast kotor perast kotor

Het is mogelijk om dit eilandje te bezoeken met een boot. Ter plekke zijn er genoeg aanbieders die je voor 5 euro op en neer brengen.

Sveti Đorđe

Het Sveti Đorđe eiland, wat in het Nederlands Sint-Joris betekent, is een natuurlijk eiland voor de kust van Perast. Op het eiland vind je onder andre het 12e-eeuwse Benedictijnse klooster. Helaas is het momenteel niet mogelijk om op dit eiland te komen.

perast kotorNaast deze twee eilanden heeft Perast zelf niet heel veel te bieden. Uiteraard is het sowieso een aanrader om op een van de vele terrassen te dineren. Dit is namelijk een van de mooiste plekken om de zonsondergang te bekijken in heel Montenegro.

perast kotor perast kotor

Handige laatste Montenegro tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Montenegro, installeer dan de gratis Montenegro reisgids. Zo is dit Montenegro artikel onderdeel van deze Montenegro reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Montenegro tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Montenegro. Gratis.

Met de Montenegro reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Montenegro bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Montenegro Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Perast, Montenegro
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇲🇪 Alles over Montenegro bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >