Perast: een beeldschoon dorpje in Montenegro

Perast is een oude dorpje bij de Baai van Kotor in Montenegro. Gegarandeerd dat het hele dorp elkaar kent, want het dorpje heeft in totaal 350 inwoners. De belangrijkste reden om Perast te bezoeken zijn de twee kleine populaire eilanden voor de kust, Gospa od Škrpjela en Sveti Đorđe.

Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela is een kunstmatig eiland en is gebouwd op een rots midden in de zee. Rond 1500 hebben twee zeevaarders een beeld van de heilige Maria gevonden en zo heeft het de naam gekregen. Gospa od Škrpjela betekent namelijk: Onze Vrouwe van de Rotsen. Het eiland bleef groeien, omdat de bewoners van Perast steeds stenen meenamen naar de rots. In 1630 kreeg het eiland een kerk, Crkva Gospa od Škrpjela.

perast kotorHet is vervolgens een traditie geworden om met kleine bootjes stenen naar het eiland te brengen. Ieder jaar op 22 juli wordt deze traditie gehouden, dit feest heet fašinada. Overigens mogen alleen mannen deelnemen aan de fašinada. Je ziet dan ook hele trotse opa’s met hun kleinzonen en hele vriendengroepen in de bootjes richting het eiland gaan. Een prachtig gezicht. Inderdaad, drie keer raden op welke dag wij in Perast waren..

perast kotor perast kotor

Het is mogelijk om dit eilandje te bezoeken met een boot. Ter plekke zijn er genoeg aanbieders die je voor 5 euro op en neer brengen.

Sveti Đorđe

Het Sveti Đorđe eiland, wat in het Nederlands Sint-Joris betekent, is een natuurlijk eiland voor de kust van Perast. Op het eiland vind je onder andre het 12e-eeuwse Benedictijnse klooster. Helaas is het momenteel niet mogelijk om op dit eiland te komen.

perast kotorNaast deze twee eilanden heeft Perast zelf niet heel veel te bieden. Uiteraard is het sowieso een aanrader om op een van de vele terrassen te dineren. Dit is namelijk een van de mooiste plekken om de zonsondergang te bekijken in heel Montenegro.

perast kotor perast kotor

Montenegro Reistips


Montenegro Reizen →

Ben je van plan om naar Montenegro te gaan? Bekijk dan zeker het Montenegro Reisaanbod ». Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Montenegro in één overzicht.


Montenegro Reisgids →

Uiteraard ga je met een goede Montenegro reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Montenegro Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Perast, Montenegro
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

Montenegro reizen,
in één overzicht?

Vergelijk alle reizen en rondreizen van alle aanbieders naar Montenegro in onze Montenegro Reisvergelijker.
close-link
REiSREPORT Reisvergelijker