Dat de provincie Brabant relatief veel bos heeft, was je misschien wel bekend. Maar naast al die bossen ligt er ook een grote zandverstuiving waar de wind vrij spel heeft. In De Loonse en Drunense Duinen is er voor iedereen wat te doen, jong, oud, groot of klein. Lekker met je blote voeten door het fijne zand lopen, met je trouwe viervoeter genieten bij een van de vennen of met de mountainbike het gebied verkennen. Ben jij er al eens geweest?
De Loonse en Drunense Duinen
Grootste zandverstuiving van West-Europa
De Loonse en Drunense Duinen heeft 270 hectare aan stuifzandgebied, één van de grootste zandverstuivingen van West-Europa. Maar hoe komt al dat zand hier eigenlijk? In de laatste IJstijd is er vanuit het noorden veel zand naar Brabant geblazen waar het een dikke deken over het land vormde. Lange tijd waren de zandvlaktes bedekt met oerbossen. Helaas werden in de veertiende eeuw de bomen gekapt om te dienen als brandstof. De kale vlaktes vulden zich met heide en deze werden vervolgens als graasgebied voor het vee gebruikt.
Door de intensieve begrazing raakte de bodem uitgeput, met als gevolg dat het zand weer vrij spel kreeg. Met alle gevolgen van dien, dorpen en akkers dreigden onder een lappendeken van zand te verdwijnen. Om het zand een halt toe te roepen, werden bomen aangeplant. Vandaag de dag zie je daar de sporen nog van: ondergestoven bomen die alleen met hun kruin nog boven een zandheuvel uitpiepen. Kun jij ze spotten?
Extreme omstandigheden op de prairie
Al dat zand zorgt voor extreme omstandigheden: een droge en voedselarme bodem. Het is iets wat je verwacht op de prairie of steppen maar niet in Nederland. Echter kunnen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de duinen oplopen tot 50 graden Celsius. Dit zorgt voor een unieke flora en fauna. De dieren en planten die hier leven, hebben zich aangepast aan hun habitat of voelen zich juist thuis bij droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen.
Over heide, lanen, door bossen en vooral veel zand
Of je de duinen nu te voet wilt doorkruisen, met de fiets of te paard, het kan allemaal. Het gebied heeft een goed bewegwijzerd netwerk aan wandel-, fiets-, en ruiterpaden. Met de knooppunten plan je eenvoudig een leuke route die je zo lang of kort kunt maken als je zelf wilt. Naast dat De Loonse en Drunense Duinen veel zandoppervlak heeft, kun je hier ook schitterend wandelen over heides, door bossen en over oude lanen. Misschien kom je tijdens je wandeling op de hei de schaapskudde tegen. Zij houden de heide kort en eten de jonge boompjes op. Zo blijft het gebied open.
Mountainbikeroute
Ben je een mountainbike liefhebber, dan kun je je energie kwijt op de 26 kilometer lange route met veel hoogteverschillen die door het gebied loopt. Om deze mountainbiketracks te mogen gebruiken, heb je een MTB-vignet nodig. Deze koop je eenvoudig online. Ook als je te paard het natuurgebied gaat verkennen heb je een ruiterpas nodig. Met deze vignetten steun je de natuur én kunnen de paden onderhouden worden.
Lekker borrelen onderweg of overnachten
Rondom het natuurgebied zijn er volop recreatiemogelijkheden. Je kunt er met de hele familie kamperen of gezellig verblijven in een B&B.
Wil je gewoon een dagwandeling maken? Dan kun je je auto gratis parkeren bij Bosch en Duin of bij de Roestelberg. Van hieruit loop je zo het natuurgebied in. Ook loop je makkelijk via de vele wandelpaden langs horecagelegenheden aan de rand van de duinen, waar je onderweg even lekker kunt gaan zitten. Maar je boterhammetjes meenemen en vanaf één van de zandduinen uitkijken over het hele gebied is ook wel supertof.
Tipje tot slot: in het boek ‘Nederland – ontdek onze mooiste natuur’ vind je een heel hoofdstuk over Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sietske.
Woonachtig in het mooie Brabant met haar vriend Bart en twee katers. Sietske is Kapitein bij de Luchtmacht en werkt als bedrijfsadviseur. Met een voorliefde voor natuur, bergen en avontuur organiseert Sietske micro-avonturen door de bergen voor vrouwen.