Het toeval wil dat ik mijn schoonzus tegenkom wanneer ik in Lonneker het plein wil oversteken. Na even bijkletsen zegt ze: “Weet je wel zeker dat je de goede kant op gaat? Wij moesten laatst die kant op”, wijzend naar de Bergweg. Wanneer we afscheid nemen en ik besluit de route te vervolgen, besef ik dat ik de foute weg gekozen heb. Ik draai me om, om vervolgens de Bergweg te nemen. Al snel wandel ik over een smal weggetje dat Truus Wijnen keurig in haar wandelboekje beschrijft. Dit is weer eens een keertje wat anders dan een wandelroute over het wandelnetwerk.
Voordat ik op pad ging, heb ik eerst een broodje bij de plaatselijke bakker gekocht en een koud blikje chocomel. Op een van de bankjes rondom het plein heb ik genoten en me een beetje georiënteerd. Het is prachtig, de Jacobus de Meerderekerk (1911) is het middelpunt van het pleintje. Een muziekkoepeltje staat er keurig in het zonnetje te stralen. Ik besluit dat wanneer de wandeling volbracht is, ik mezelf trakteer op iets lekkers bij Sprakel, een van de leuke cafeetjes op het plein in Lonneker.
Dit is de 12,5 kilometer lange rondwandeling van Truus Wijnen. De route staat op haar website met tal van wandelroutes. Hier zie je de startlocatie.
Rondje Enschede
Het rondje Enschede is met de fiets maar ook wandelend te doen, lees ik. Een leuke meerdaagse route voor de toekomst, maar niet voor vandaag. Al jarenlang verwonder ik me over de schoonheid van de omgeving Enschede. ‘Vroeger’ gingen we enkel en alleen naar Enschede om te shoppen. Nu besef ik dat Enschede en omstreken zoveel meer moois te ontdekken heeft.
De nieuwe Lonnekerwijk bijvoorbeeld op ’t Vaneker, ‘riant wonen in een groene bosrijke omgeving’, daar wordt mee geadverteerd. Terecht! Een mooi voorbeeld hoe een militair oefenterrein omgetoverd kan worden in een mooie wijk om in te wonen. Historische karakteristieke panden worden afgewisseld met landhuizen en villa’s in een bosrijke omgeving.
Abraham Ledeboerpark
En zo wandel ik Enschede in en kom via paadjes in het Abraham Ledeboerpark terecht, waar een bezoekje aan bezoekerscentrum het Lammerinkswönner een must is. Het is rustig in het park en ik besluit om even aan de waterkant te genieten van mijn meegenomen snack. Met zicht op het Koetshuis (uit 1880), de Mammoetboom en diverse prachtige bomen. Textielindustrieel D. Wattez heeft in 1880 het park laten ontwerpen en aanleggen. De familie Ledeboer heeft in het centrale parkdeel in 1880 een villa gebouwd. De villa is in 1956 afgebroken toen het park aan de gemeente Enschede is geschonken.
Door naar het Van Heekpark
Via afwisselende wegen beland ik in het Van Heekpark. Weet jij wat een berceau is? Een berceau of loofgang is een pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een soort tunnel ontstaat. In 1918 is het park door Gerrit Jan van Heek aangelegd. Sober met veel ruimte voor sport en spel. Inclusief een tenniscomplex en een clubgebouw uit de jaren ’20. Hier lees je meer info over de parken in Enschede.
De wijk Roombeek
Voordat ik de stad weer uit wandel, beland ik in de wijk Roombeek, bekend geworden vanwege de Vuurwerkramp op 13 mei 2000. De wijk is op geheel nieuwe wijze ruim ingericht. Met aandacht voor kunst en cultuur in samenhang met wonen, winkelen en werken. De stadshaard met de Delfts Blauwe tegeltjes. De beek die te bewandelen is over stapstenen. Om vervolgens via een hofje bij het vuurwerkmonument stil te staan. De straat naast de beek is ‘mensvriendelijk’, waar goed nagedacht is over de invulling van auto en busverkeer en fietsers. Met prachtige hoge grachtenwoningen. Bovendien staat hier het museum de Museumfabriek. Zeker de moeite waard om eens binnen te wandelen.
Het laatste stukje van de wandeling gaat nog een heel eind door het bos om uiteindelijk in het buitengebied van Lonneker weer uit te komen. Via de woonwijk wandel ik met een grijns over mijn hele gezicht het dorp Lonneker weer in. Moe maar voldaan installeer ik me op het terras. Na deze wandeling is het tijd voor iets lekkers bij Café Sprakel.
Extra tips voor je bezoek aan Enschede
- Lekker eten? Leuke plekken zijn Café Sprakel, Lutscher Alm of Theehuis Sprakel in het Bos.
- Hier vind je meer fietsroutes in en om Enschede.
- Of diverse wandelroutes door en rondom de stad.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Miranda Nolten-Westerhof.
Getrouwd met boer Luc en moeder van 5 pubers. Gek op het boerenleven maar bovenal gek op (creatief) bezig zijn. Miranda is columnist van het vakblad Boerderij en huis-aan-huis blad Dinkelland Visie en schrijft daarnaast vanuit haar eigen bedrijf Idee Communicatie inspirerende teksten voor diverse bedrijven.