De lente komt eraan! De donkere dagen maken plaats voor meer licht en overal zie je de bloemetjes uit de grond komen. Je hoort de vogeltjes fluiten en ziet de knoppen uit de struikentakken groeien. Dit geeft energie om eropuit te trekken en te genieten van de natuur. Op landgoed Hackfort bij Vorden in de Achterhoek is het een zee van lentebloemen. Rondom het voorplein en in het kasteelpark kleuren momenteel en de komende maanden een half miljoen stinzenplanten als een prachtig grondtapijt.
Landgoed Hackfort
Hackfort is een landgoed met enorm veel variatie in natuur en landschap. Het landhuis is gebouwd in de 14e eeuw en het gehele landgoed is in beheer bij Natuurmonumenten. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers wordt er gezorgd dat de eenheid van kleinschalig landschap, het culturele erfgoed, de historische gebouwen zoals de watermolen, het dorsmolenhuisje en de beelden onderhouden wordt en behouden blijft.
Beleef de lente op Hackfort
Natuurmonumenten heeft samen met deze vrijwilligers de afgelopen jaren rond het kasteel en in het parkbos een half miljoen bloembolletjes (stinzenplanten) geplant. In het begin van het voorjaar bloeien de sneeuwklokjes, lenteklokjes en bonte krokus. Later onder andere de bosanemonen, kievitsbloemen en nog veel meer. Op de website van Natuurmonumenten is een bloeikalender te downloaden waarop je kunt zien wanneer welke bloemen bloeien. Tussen februari en mei is het elke maand anders.
Trek eropuit
De lente nodigt uit om op pad te gaan. Op en rondom Hackfort is een diversiteit aan wandel- en fietsroutes te vinden. Hackfort is een van de acht Vordense kastelen uit de Achtkastelenfietsroute. Vorden wordt dan ook niet voor niets het kastelendorp genoemd. Vanaf Hackfort zijn diverse gemarkeerde wandelroutes te volgen. Zelf heb ik deze keer en voor dit artikel gekozen voor de groene wandelroute van 5 km.
De groene wandelroute
De groene route is een korte wandeling vol variatie en leidt je langs het kasteel, de moestuin, de watermolen en door het parkbos van Hackfort. Daarnaast ook over mooie paden, langs houtwallen en boerderijen, langs vijverpartijen, door akkers en over bruggetjes. De route wordt ook wel de boerenervenroute genoemd. Op de website van Natuurmonumenten is bij de route diverse informatie over verschillende bezienswaardigheden en herkenningspunten opgenomen.
Kom je met de auto, dan start je de wandelroute vanaf de parkeerplaats en wandel je aan het einde van de route langs de entree van het kasteel. Kom je met de fiets, dan is er een fietsenstalling aan de voorzijde van het kasteel, van waaruit je je wandeling kunt starten. Je volgt eenvoudig de bordjes en/of paaltjes met de groene stip.
Vanaf de parkeerplaats loop je richting de moestuin, waar je aan je rechterhand de tuinschuur passeert. Aan je linkerhand kijk je op het koetshuis, waar restaurant de Keuken van Hackfort in gevestigd is, en de zijkant van het kasteel. Aan het einde van deze route en dit artikel vertel ik hier meer over. Je wandelt langs de boomgaard met appel- en perenbomen van streekeigen rassen en de wijngaard richting de Baakseweg. Hier gaat vervolgens een mooi pad door de bospartij en de berm zodat je altijd rustig en vrij kunt lopen.
Onderweg
Na een rij knotwilgen wandel je verder door kleine bospartijen, langs en door akkerlanden, rabatten en langs historische boerderijen. In de vochtige weiden is het in het voorjaar een lila deken van pinksterbloemen. In de zomer vind je er veel akker- en korenbloemen. Bankjes nodigen uit om even te gaan zitten. Neem gerust een tas met picknickspullen mee.
Parkbos
Als het kasteel weer in beeld komt, wandel je over een bruggetje over de Baakse beek het parkbos in. Hier is een zee van bloemen te aanschouwen. Slingerend wandel je door de bospartij en heb je (na eerst de achterzijde te hebben gezien) zicht op de zijkant van het kasteel met een stoer torentje.
In het park kom je op een gegeven moment een houten kunstwerk tegen, genaamd ‘Raise the Children’ van de Vordense kunstenaar en beeldhouwer Floris Brasser. Een prachtige sculptuur. Het beeld is ruim 5 meter hoog en gemaakt van een kersenboom uit het landgoed.
De route vervolgt zich door het bos. Op een bepaald moment kom je bij het voormalige dorsmolenhuisje. Een schuurtje dat in het verleden door de boeren is gebouwd om de zelf aangeschafte dorsmolen te huisvesten en te gebruiken.
Watermolen
Nog een klein stukje en je bent bijna aan het einde van de rondwandeling. Maar eerst doemt de prachtige authentieke watermolen aan de voorzijde bij het kasteel op. De watermolen van Hackfort bestaat sinds 1700. De molen is in principe iedere zaterdag in bedrijf en is dan ook van binnen te bezichtigen. De molen wordt aangedreven door het water uit de Baakse beek. In de Baakse beek naast de watermolen is een mooie vispassage aangelegd.
Kasteel en voorplein
Naast de watermolen vind je de entree van het kasteel. Het voorplein binnen het hek is, met uitzondering van enkele speciale open dagen, helaas niet openbaar toegankelijk. Wel kun je tegenwoordig in het kasteel logeren. Er zijn vijf luxe suites.
De moestuin
Hof van Hackfort is de historische moestuin van het landgoed. Net als vroeger voor de bewoners wordt hier nog steeds (vergeten) groente, fruit, kruiden en bloemen verbouwd voor lokale consumptie. Een grote groep vrijwilligers onderhoudt de tuin en de oogst wordt gebruikt in de brasserie. De moestuin is vrij te bezichtigen en altijd geopend. In het seizoen is er ook groente en fruit te koop.
De Keuken van Hackfort
De Keuken van Hackfort is de brasserie die gevestigd is in het (voormalige) koetshuis. Vroeger huisvestte het gebouw de paardenstal, de oranjerie, de rijtuigstalling en een ingebouwde tuinmanswoning. In de brasserie en op het terras kun je terecht voor een kopje koffie of thee, een lekkere versnapering, een gezonde lunch of warme maaltijd met verse natuurlijke lokale producten.
De kok oogst in de eigen moestuin. Een fijne plek om uit te rusten en nog even na te genieten van een mooie wandeling. Vanuit de brasserie heb je zicht op het binnenplein van het kasteel.
Tot slot
Landgoed Hackfort is bereikbaar via het navigatieadres Baakseweg 8 in Vorden. Op het royale, nette parkeerterrein is het betaald parkeren. Leden van Natuurmonumenten parkeren gratis. Er is ook gelegenheid tot elektrisch opladen.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Dianne Ebrecht (1973).
Geboren en getogen Sallandse en moeder van twee zonen. Inmiddels al 25 jaar gelukkig in de Achterhoek. Dianne houdt van wandelen, waarbij haar fotocamera vaak mee op pad gaat. Haar wandeltips bundelt ze ook op haar eigen website.