Landgoed De Utrecht, gelegen in de Brabantse Kempen, is een groot landgoed van zo’n 2500 hectare. Het landgoed ligt tussen de dorpen Esbeek en Lage Mierde, vlakbij de Belgische grens. Of je nu in de zomer of in de winter over het landgoed wandelt, een tocht door de natuur staat hier garant voor afwisseling. Je wandelt langs grote beukenbomen, door dennenbossen, over heide en langs lange lanen.
Landgoed De Utrecht
Landgoed De Utrecht in de Brabantse Kempen zoals wij het nu kennen, heeft zijn oorsprong in 1898 toen levensverzekeringsmaatschappij “De Utrecht” een groot ontginningsproject begon als geldbelegging. Het gebied bestaat uit bos, landbouwgrond, natuurterrein en recreatiegebied.
Wandelroutes op het landgoed
Op landgoed De Utrecht zijn meerdere wandelingen te maken. Wil je meteen de natuur in voor een mooie ronde? Parkeer je auto dan op landgoed Wellenseind (Dunsedijk 3a in Lage Mierde). Vanaf hier kun je met de knooppuntenroutes alle kanten op. Ook zijn er vanaf deze plek verschillende gemarkeerde routes uitgezet.
Achter het landgoed duik je meteen de bossen in. Loop je de Dunsedijk af richting de Flaes, dan wandel je in de zomer eerst langs weides waar koeien je gezellig begroeten.
Tip voor de liefhebber van kunst: de Andreas Schotelroute van 9,5 kilometer brengt je langs allerlei bijzondere kunstwerken op landgoed De Utrecht. Deze wandeling download je hier.
Uitzicht vanaf de Flaestoren
Om een goede indruk te krijgen van de grootte van het gebied, is het de moeite waard om je route langs de Flaestoren te plannen. Vanaf deze uitkijktoren heb je mooi uitzicht over het hele gebied, waarbij je uitkijkt over de meren De Flaes en Het Goor. Het gave van de toren beklimmen is dat je op dezelfde hoogte bent als de boomtoppen en daardoor alles vanuit vogelperspectief kan bekijken.
Langs de Reusel
Deze winter liep ik een mooie wandelroute langs de Reusel, een oud kronkelend beekje. In tegenstelling tot de vele kaarsrechte beken en rivieren, slingert de Reusel door de bossen en langs weilanden. Vanwege de beschermde drijvende waterweegbree en de kleine modderkruiper is dit een Natura 2000-gebied . Daarnaast is het dal van de Reusel, dat door het landgoed stroomt, aangewezen als aardkundig monument.
Tijdens je wandeling langs de Reusel waan je je echt even in de wilde natuur. Doordat de beek vrij spel krijgt, heeft het een weelderig aanzicht met her en der eromheen omgevallen bomen. Waar je het ene moment over een smal pad tussen de bramenstruiken loopt, loop je het volgende moment in een groot beukenbos.
Voor een beetje avontuur maak je via de omgevallen bomen een oversteek, over het water naar de andere kant van de beek. Ook kun je onderweg een oversteek maken via touwen, of schommelen aan een oude eikenboom. Genoeg mogelijkheden om het kind in jezelf weer even naar boven te halen.
Doorsteek langs het water
Heb je een knooppuntenroute over het landgoed gepland? Dan kun je vanaf hier op verschillende punten de route langs de Reusel oppakken. Zo is het vanaf knooppunt 63, 50 en 55 mogelijk om langs het beekje richting het zuiden te lopen. Of je pakt de route op vanaf knooppunt 9 richting het noorden. In het laatste geval volg je de knooppunten niet meer, maar ik kan je de route echt aanraden.
Natuurbegraafplaats
Steek je de N269 over naar de andere kant van het landgoed, dan is de kans groot dat je door een bijzonder stukje bos komt. Op landgoed De Utrecht is namelijk ook een natuurbegraafplaats gevestigd. Een begraafplaats waar je jezelf teruggeeft aan de natuur, je wordt weer voeding voor nieuw leven in de natuur. Ik vind het iets moois hebben.
Biologische hapje voor onderweg
Ben je na een wandeling wel toe aan een versnapering? Dan is restaurant de Buitenman een aanrader. Hier zijn allerlei biologische en lokale versnaperingen verkrijgbaar. Ook op landgoed Wellenseind kun je bij restaurant Voor Anker iets eten of drinken. Om in alle rust de indrukken even goed te laten bezinken.
Extra tip van lezeres Corry: Niet ver van uitzichttoren D’n Flaestoren kun je heerlijk genieten van Brabantse gastvrijheid bij Herberg “De Bockenreyder”.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sietske.
Woonachtig in het mooie Brabant met haar vriend Bart en twee katers. Sietske is Kapitein bij de Luchtmacht en werkt als bedrijfsadviseur. Met een voorliefde voor natuur, bergen en avontuur organiseert Sietske micro-avonturen door de bergen voor vrouwen.