De drukte van een wereldstad wordt snel vergeten wanneer je langs indrukwekkende verborgen plekken wandelt in deze wijk. Tijdens een rondwandeling van 5.3 km door Kralingen kom je langs statige villa’s, imposante landhuizen, voormalige slotgrachten en charmante perkjes.
Start van de wandeling
De auto parkeren we op de betaalde parkeerplaats van Trompenburg Tuinen & Arboretum. Deze tuinen kun je bezoeken, hier betaal je een entreeprijs voor. Een leuk weetje is dat dit parkeerterrein toebehoorde aan voetbalvereniging Excelsior, opgericht in 1902. Vanaf het parkeerterrein sla je rechtsaf (Honingerdijk beneden).
Het gebouw direct om de hoek was ooit het stalgebouw of koetshuis van Villa Trompenburg. Dit rijksmonument dateert uit 1880.
Sint-Lambertuskerk
Onze eerste bezienswaardigheid op deze route is de rooms-katholieke kerk die is gebouwd tussen 1875 en 1878. Dankzij de komst van rijke Rotterdammers kon de pastoor grote bedragen besteden aan verfraaiing van de kerk. Deze kerk is gewijd aan Lambertus van Maastricht.
Voormalig politiebureau
Het tweede pand rechts in de Hoflaan is het voormalig politiebureau waar SS’er Jacobus Tetenburg en verzetsman Kees van den Broek werkzaam waren. Het pand dateert uit 1897.
Voormalige ambtswoning
Een stuk verderop, in dezelfde straat op huisnummer 38, staat deze voormalige ambtswoning uit 1886. Met een woonoppervlakte van 607m2 en acht slaapkamers werd dit pand bewoond door burgemeesters van Rotterdam, waaronder Thomassen (1965-1974). Het pand stond in januari 2022 te koop met een vraagprijs van ruim 3 miljoen euro.
Hoflaankerk
Aan het einde van de laan staat de protestantse Hoflaankerk, ingewijd in 1842. De kerk werd gebouwd met financiële steun van de staat onder goedkeuring van het Ministerie van Waterstaat.
Het Kralingse Bos
Het Kralingse Bos is een begrip onder de inwoners van Rotterdam. Een groot recreatiegebied waar je heerlijk kunt vertoeven. Het gebied van ongeveer 110 hectare werd in 1928 aangelegd, waarbij enkele molens, boerderijen en huisjes werden afgebroken. Zelfs een fabriekscomplex werd onteigend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele bomen gekapt om als brandhout te dienen.
Molen de Ster
De molen is een replica van Molen de Ster, een snuifmolen die ook onderdeel was van het fabriekscomplex van de gebroeders Hioolen. Het familiebedrijf heeft vier generaties bestaan totdat de gemeente Rotterdam in 1916 overging tot onteigening. In de jaren 60 is de molen na een verwoestende brand herbouwd.
Libanon Lyceum
Deze school is tussen 1921 en 1923 gebouwd naar een ontwerp van architect en Rotterdamse scholenontwerper Walter Dahlen. In 1939 werd het gebouw in gebruik genomen als marinierskazerne. Dit was voor een korte periode omdat het gebouw in 1940 werd geconfisqueerd door de Duitse bezetters. In 1945 namen de Canadese bevrijders hun intrek en heeft het gebouw tot 1950 gediend als noodhospitaal. Tegenwoordig is het gebouw weer in gebruik als middelbare school.
Trapgevels
In de jaren 90 werden bouwvallen gesloopt om plaats te maken voor trapgevelhuizen. Deze trapgevelhuizen dateren uit het begin van de 20e eeuw.
Vijverlaan
Dit is de entree naar de verborgen en zeer exclusieve villawijk Park Honingen, vernoemd naar het voormalig Slot Honingen. Je kijkt je ogen werkelijk uit. De Vijverlaan staat vermeld als duurste straat van Rotterdam. Alhoewel ik bij sommige panden dacht dat ze best een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken.
Wagnerhof
Johan Dulfer kocht in 1904 Villa Nuova. Op zijn grondgebied liet hij een villapark bouwen met geschakelde en vrijstaande herenhuizen. De huizen hebben namen gekregen van opera’s van Wagner en figuren uit die opera’s. De vijver waar deze huizen aan liggen, was ooit onderdeel van een slotgracht.
Julianavaas
Op de hoek van de vijverlaan staat deze vaas. Ter herinnering aan de geboorte van prinses Juliana (1909-2004). Gemaakt door de Harlingse beeldhouwer Simon Miedema.
Het oude slot
Het imposante pand (1870) dat met de naamgeving eraan doet herinneren dat hier Slot Honingen heeft gestaan. De imposante vijver is ook prachtig om te zien.
Praktische informatie
- Betaald parkeren aan de Honingerdijk 86, Rotterdam.
- Indien geopend voor publiek kun je de Hoflaankerk en de Sint-Lambertuskerk van binnen bezichtigen.
- Molen de Ster is open wanneer de deuren open staan.
- In het Kralingse bos vind je café-restaurant De Tuin.
- De lusthofstraat op deze route is een populaire winkelstraat in Kralingen.
- De wandelroute kun je lopen via de app ‘Walk the City’.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Shasita.
Shasita is getrouwd en moeder van drie kinderen. In haar vrije tijd wandelt ze graag en neemt dan ook graag haar camera mee, fotograferen is namelijk een grote hobby van Shasita. Ze geeft leuke tips om te wandelen in de Nederlandse natuur, welke ook voor kinderen leuk zijn om te beleven.