Laatst heb ik met mijn vrouw en zoon aan een officiële wandeltocht meegedaan (ongeveer 10 km) bij Kasteel de Haar in het kader van de Eerste Kasteelloop ‘De Halve van de Haar’ (hardlopen). Een prachtige afwisselende wandeling: een kasteel, kasteeltuinen, een aangelegd parkbos, landerijen, een boomgaard en een dorp. Hoe mooi kan het zijn op één dag!
Even vooraf
De wandeling was uitgezet met borden. Ik probeer jullie beschrijvend mee te nemen op de route. Het bijgaande kaartje kan daarbij helpen. Parkeren (betaald) kan bij het kasteel. Tickets om het kasteel en de tuinen te bezoeken kun je online aanschaffen. Kijk wel even naar de openingstijden. Het kasteel is nog wel eens verhuurd voor evenementen. Zonder bezoek aan kasteel en tuinen is de wandeling ook leuk. Dan begin je op de brug bij de kasteelpoort.
Kom op we gaan
Je auto geparkeerd, de tickets gekocht. Kasteel de Haar staat als een machtig gebouw te pronken tussen heel veel groen en met een prachtige rozentuin.
We worden kriskras door de kasteeltuin gestuurd. Over mooie lanen, kronkelige paadjes, langs open velden en dan weer door dichte bossen. De waterpartijen schitteren in de zon en we hebben mooie doorkijkjes naar het kasteel. En de kaarsrechte kruisvijver – de vorm laat naar zich raden – kunnen we van alle kanten, inclusief beelden en de familie zwaan, bewonderen.
De tuin uit
Via de kasteelpoort met brug – je bent hier ook binnengekomen – laat je het kasteel en de tuin achter je voor een wandeling ‘buitenom’. Je gaat naar rechts, steekt de weg over en volgt rechtsaf het fietspad.
Even verderop vind je op een parkeerterreintje een informatiebord over Parkbos de Haar. Je begrijpt het al, dat hoort dus ook bij het kasteel. Maar het is lang zo oud niet… Sterker nog, in 2015 zijn de eerste bomen geplant voor dit unieke stuk wandel-, struin- en speelgroen in de provincie Utrecht.
Het parkbos door
Je gaat links het parkbos in en vlak voor het water sla je rechtsaf, Je loopt door mooie natuur. De infoborden lichten je daarover in. Ook veel waterpartijen en het is er kleurrijk, al is het maar door de knalrode brug. De stapstenen in het water zijn uitnodigend voor kinderen. De koeien kijken het allemaal aan op de uitgestrekte weiden. In de verte de huizen van een nabijgelegen lintdorp.
Je volgt het mooi aangelegde grindpad tot het hek en steekt daar het fietspad en de weg weer over. Je komt dan aan de achterkant van de kasteeltuin.
Je bent in Limburg
Limburg? Nou ja, Klein Limburg. Zo noemen ze het mooie stukje bos dat als onderdeel van het kasteelpark door tuinarchitect Copijn 100 jaar geleden is ontwikkeld. Het vormt de grens naar de hooilanden. Je gaat het hekje door en gaat naar rechts op een verharde weg. Kijk uit voor de auto’s, maar zeker ook voor de fietsers. Pfff, die rijden nog harder dan de auto’s. Het is gelukkig maar een klein stukje tot de rechtsgelegen Boomgaard de Boswachter.
Veel fruit en leuk voor de kinderen
De Boswachter is nieuw aangelegd op een plek waar vroeger al een kasteel-boomgaard was. Er groeien kersen, pruimen, appels en peren, die je in oogsttijd kunt plukken en proeven. Picknicken kan ook en voor kinderen is er een fruitroute met spelletjes en weetjes over fruit. De route is aangegeven op fruitkistjes verspreid door de boomgaard.
Boomgaard uit, dorp in
Je loopt door de boomgaard naar de andere kant en komt dan in het dorp Haarzuilens. Dat wordt een koffiestop! En waar doe je dat? Haha, wat dacht je? Bij ’t Wapen van Haarzuylen. Midden op het authentieke dorpsplein, De Brink, met van die mooie huisjes met rood-witte luiken. Al sinds 1898 vrijwel onveranderd. Overigens is het dorp toen helemaal afgebroken en een kilometer verplaatst om nieuwe kasteeltuinen te kunnen aanleggen. Ja, kasteelheren maakten toen de dienst uit…
Het nieuwe Haarzuilens is ontworpen door Pierre Cuypers, die ook het huidige kasteel ontwierp en verder bekend is van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.
Landgoederen rondom
Aan de weg richting Vleuten staan een paar statige, vroeger bij het kasteel behorende, boerenhoeven. Hoeve Wielrevelt is nu een zorgboerderij. Je kunt er eten, maar ook streekproducten kopen. Altijd leuk om iets tastbaars mee te nemen: jam, honing, fruit… noem maar op. De kinderen kunnen zich hier ook heerlijk vermaken.
Via de lange rechte Joostenlaan loop je richting het Wielrevelt. Een (vogel)natuurreservaat. Een kunstwerk eert de landbouwers die hier altijd hebben gewerkt. Het gravelpad brengt je al slingerend weer terug bij De Haar.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.