Het mysterieuze aan IJsland intrigeerde me. Het groene mos op de rotsen, de zwarte vlaktes en natuurlijk de watervallen. Samen met mijn vriendin Lonneke besloten we in november naar IJsland te gaan, dan zijn de overnachtingen niet zo extreem duur. We wilden er een budget trip van maken, dus gooiden we nog een voorraad bruine bollen en pindakaas in onze koffer voor vertrek. De keuze voor een huurauto was dan ook makkelijk; we nemen de goedkoopste! We kregen een bronzen KIA picanto.
IJsland in de sneeuw
Een soepje met broodkruimels
De eerste avond verbleven we in een schattig klein guesthouse in de buurt van Reykjavik. We wilden gelijk in de vakantiesfeer komen en besloten door de kou richting het centrum te lopen om ergens wat te gaan eten. We kwamen uit bij een restaurantje dat bij aankomst meer weg had van een kroeg, Svarta Kaffið genaamd. Ze spraken er duidelijke taal: “Wil je bier, fris of soep?” Het menu bestond uit twee soorten soep en werd geserveerd in een broodbol in plaats van in een kom. De grootte van de broodbol was vergelijkbaar met een passie brood van de Albert Heijn. Door de reis hadden wij wel trek en genoten van de soep en het brood. De ober was dan ook verbaasd slechts kruimels aan te treffen op onze borden. Hij mompelde dat men meestal alleen het kapje van het brood en de soep opeet.
De roadtrip begint
De volgende ochtend troffen we een witte KIA picanto aan. Er lag zo’n 5 centimeter sneeuw op de wegen en de sneeuwval was nog niet gestopt. Bij de eerste bocht glipten we van de stoep af. Dit beloofde een spannende trip te worden. We gingen er maar vanuit dat er winterbanden onder auto’s zaten in deze tijd van het jaar op IJsland.
We begonnen de roadtrip bij Þingvellir. Je zag dat er nog maar weinig mensen voor ons deze weg op waren gegaan, aangezien de weg helemaal wit was en je eigenlijk niet eens sporen zag van andere voertuigen. De veelbezochte hotspots waren goed te bereiken, zoals de Golden Circle, maar de wegen naar de wat minder toeristische plekken waren niet altijd begaanbaar door de dikke laag sneeuw en onze gekozen auto. Zo vlogen we meerdere keren over de drempels een dorpje binnen, gewoon omdat je ze niet kon zien.
Wit IJsland
Door de sneeuw was IJsland een zwart-wit plaatje geworden. Soms leek het alsof we boven de wolken reden door het witte landschap. Het zwarte strand bij het plaatsje Vík was compleet wit met een randje zwart, waar de grijze golven van de zee overheen gespoeld hadden. Vanaf de klif bij Dyrhólaey kon je prachtig over het strand heen kijken en bij de vuurtoren wandelen.
Om op de klif te komen is het handig om er een stukje voorbij te rijden en je auto te parkeren bij de parkeerplaats (Kirkjufjara Beach car park). Vanaf de parkeerplaats maak je vervolgens de wandeling naar de klif.
Lonneke en ik leken goed voorbereid voor deze trip, maar hadden dit soms toch ietwat onderschat. Zo smeerden we broodjes in de auto, die we konden opeten tijdens de wandeling naar de grootste waterval, Skógafoss. Lonneke knoopte de boterhamzakjes net dicht toen we de parkeerplaats bij Skógafoss op kwamen rijden. Recht voor ons zag je de waterval al… Een wandeling van nog geen minuut. We hebben het boterhamzakje weer open gemaakt en even van het uitzicht en ons bolletje pindakaas genoten.
Bij Skógafoss kun je met de trap naar boven. Daarachter ligt nog een prachtige route naar kleinere watervallen toe. Hier kwam ik een jaar later achter toen ik weer naar IJsland ging, maar er geen sneeuw lag. Door het witte landschap zie je de paden niet altijd even goed, waardoor je niet verder wandelt.
Een ander moment waarop we onszelf betrapten op het niet goed voorbereid zijn tegen deze extreme kou, was toen we op de parkeerplaats bij Skaftafell merkten dat de sneeuw een harde laag ijs op de weg was geworden. Glibberend begonnen we aan onze hike naar deze mooie waterval. Al snel ging de route omhoog, waarbij we ons aan bomen vast moesten klampen om maar niet uit te glijden.
Klimmen zonder spikes
Andere mensen kwamen voorbij met spikes om hun schoenen. Deze kon je huren bij het informatiecentrum, maar waren ontzettend duur. Van dat geld konden we ook een overnachting betalen. Had ik nou maar die ANWB klimijzers die ik van mijn oma had gekregen in mijn koffer gestopt, dacht ik terwijl we verder streden… Halverwege werd de route gemakkelijker vanwege de zachte sneeuw langs de paden. Tijdens de route had je mooie uitzichten over het land, je zag riviertjes kronkelen en het zonlicht werd al roze op de bergen.
Even bijkomen in de hottub
Wat enorm genieten was van het reizen in deze periode, is dat we overnachtingen hadden geboekt bij guesthouses met een hottub. Na een dag met wandelingen door de sneeuw, waarin je toch iets meer verkrampt loopt dan normaal, was het heerlijk ontspannen in de hottub met een prachtige sterrenhemel boven je. En met een beetje geluk zelfs het noorderlicht! Want de kans om het noorderlicht te zien is groot vanaf november.
IJsblokken in gletsjermeren
We hadden een week in IJsland en besloten tot aan Jökulsárlón te rijden. Dit ligt meer in het oosten van IJsland, waar je prachtige ijsblokken ziet drijven in het gletsjermeer. Echt een bijzonder gezicht hoe de ijsblokken langs elkaar drijven in het water. Het was er ijskoud, maar hier had het niet gesneeuwd. Net toen we weg wilden rijden vanaf de parkeerplaats, zagen we aan de overkant het zwarte zandstrand met aangespoelde ijsblokken. Dit moest het zogenoemde Diamond Beach zijn, echt heel mooi.
Op onze laatste dag in IJsland gingen we naar de Fjaðrárgljúfur canyon. Dit is een prachtige kloof waar de Fjaðrá rivier doorheen stroomt. De weg ernaartoe was nog net zichtbaar, want hier lag weer een flinke lading sneeuw. Na een steil stukje bergafwaarts richting de parkeerplek arriveerden we uiteindelijk. Je kunt bovenlangs de kloof lopen via een aangelegd wandelpad en er tussendoor kijken. Een soort wit Teletubbies landschap was het deze keer.
Een potje Mario Kart
Bergafwaarts gleden we heel makkelijk de parkeerplaats op, maar nu moesten we ook weer van de parkeerplaats afkomen. Een Japanner ging ons voor in zijn 4×4, hij gaf flink gas en slipte bovenop de ‘heuvel’. Een lading sneeuw vloog omhoog en dwarrelde in slow motion naar beneden. In mijn hoofd had ik al afscheid genomen van het thuisfront. Hier konden wij toch niet tegenop crossen met zo’n klein autootje waarvan we niet eens zeker wisten of er winterbanden onder zaten. Vol gas en in de eerste versnelling raceten we naar boven. Een snelle start bij Mario Kart was er niets bij.
IJsland met of zonder sneeuw
Inmiddels ben ik twee keer in november naar IJsland geweest en heb ik het eiland zowel met als zonder sneeuw gezien. De tweede keer (zonder sneeuw) was wederom een unieke ervaring. De uitzichten waren een wereld van verschil.
Mocht er sneeuw voorspelt zijn in de periode dat jij erheen gaat, dan is een betere voorbereiding wel echt noodzakelijk. Vergeet niet het volgende in te pakken: thermokleding, een extra paar handschoenen (voor als ze nat worden bij de watervallen, dan worden je vingers echt ijskoud), een waterdichte winterjas, klimijzers voor de gladde paden, en wat ik heel fijn vond was onderweg een warme kop thee te kunnen drinken uit onze eigen thermosfles.
Deze reiservaring is geschreven door Lilian Bardelmeijer, waarvoor heel veel dank! Wil je Lilian’s reizen volgen? Of haar foto’s van IJsland zonder sneeuw zien? Ga dan naar haar Instagrampagina.
Het IJsland reisgids magazine 2025
€17,- GRATIS VERZENDING
+ Inclusief gratis app.
Op werkdagen vóór 20:00 besteld = dezelfde dag verzonden.
Een unieke uitgave – Ideaal ter voorbereiding op je reis naar IJsland. Bijzondere mix tussen reisgids, naslagwerk en route inspiratie.
IJsland reisgids magazine 2025
Gratis IJsland Startpakket
Handig bij de voorbereiding van je IJsland reis. Gratis.
- Reisroutes
- Bezienswaardigheden
- Leuke slaapplekken
- Beste reisperiodes
- En meer
E-mailadres: