We gaan wel eens een dagje op stap met een van onze kinderen en de kleinkinderen. Soms naar plekken waar wij of de (klein)kinderen nog nooit zijn geweest. Dit keer naar de hunebedden, dat leek ons leuk. Zelf als kind wel eens geweest (geloof ik), maar dat is blijkbaar niet blijven hangen … Vandaag op het programma: de Hunebed Highway en een bezoek aan het Hunebedcentrum.
De Hunebed Highway
De vraag is: “Waar zijn er veel en waar is de grootste?”. Dat hadden we gauw gevonden: in de buurt van het Hunebedcentrum in Borger!
Of je nou uit het noorden (Zuidlaren) of uit het zuiden (Coevorden) komt via de N34, beter bekend als de ‘Hunebed Highway’, je komt te allen tijde bij het Hunebedcentrum in Borger. Langs deze weg liggen 47 van de 52 Drentse hunebedden die je ook allemaal kunt bezoeken.
Je parkeert op het parkeerterrein van het Hunebedcentrum en wandelt rustig richting de hoofdingang. Dat is al leuk om te doen, want je loopt door de keientuin. De grootste keientuin van Nederland met duizenden in Drenthe gevonden zwerfkeien, die zo’n 150.000 jaar geleden tijdens de ijstijd door het ijs hier naartoe zijn gevoerd vanuit Scandinavië. Op sommige plekken staan bordjes met waar de stenen zijn gevonden en waar ze vandaan komen.
Het Hunebedcentrum
Het Hunebedcentrum heeft heel veel te bieden, voor jong en oud. In het museum word je meegevoerd in het leven van de hunebedbouwers. Daarnaast ga je terug naar 150.000 jaar geleden in het oertijdpark en leer je in het kenniscentrum over het ontstaan van de Hondsrug. Last but not least het allergrootste hunebed! Ruim 22 meter lang en 5400 jaar oud. De zwaarste steen weegt 20.000 kilo. Maar het bed heeft nog vele geheimen: Hoe is het gebouwd? Wat ligt eronder? Het is allemaal niet bekend. Laat daar je fantasieën maar eens op los als je ernaast staat.
Het Bijvoetpad
Bij het Hunebedcentrum start ook het Bijvoetpad, een wandeling van ruim 13 kilometer. Omdat we dit keer een kleinzoon van vier bij ons hebben, wandelen we de verkorte route van 5 kilometer en krijgen te zien wat we willen zien.
Na een kopje koffie met een speciale Hunebedkoek of Drentse Turf, is het tijd voor deze verkorte Bijvoetpad wandeling. Je loopt eerst naar het grootste hunebed en dan over de weg, langs een paar mooie boerderijen met rieten daken en langgerekte weilanden in dit door de ijstijd gevormde glooiende Hondsruggebied. Hier hebben verschillende volkeren gewoond: van neanderthalers tot rendierjagers en van hunebedbouwers tot ijzertijdboeren. Kun je je dat voorstellen?
Wist je dat de bijvoet een plant is, die al vanuit de prehistorie op allerlei manieren wordt gebruikt? En dat de Romeinen de plant bijvoorbeeld gebruikten in hun schoenen tegen de vermoeidheid en pijn in de voeten? Dus als je de lange route loopt…
Daar zijn de hunebedden
Het is een afwisselende wandeling. Een mooi stukje heidegebied waar ook nog wel eens schapen grazen. En afhankelijk van wanneer je er wandelt, wandel je ook langs gele koolzaadveldjes en enorme graan- en maïsvelden. Mooi om te zien en bovendien erg fotogeniek.
Maar de hunebedden komen in zicht, zelfs drie bij elkaar. Wel wat kleiner, maar het blijft bijzonder. Net als de grafheuvels die na de hunebedden als begraafplaats werden gebruikt door de prehistorische mensen. Verder wandelend kom je bij misschien wel het mooiste hunebed. Hunebed D21, vergroeid met een beukenboom. Alle hunebedden zijn overigens genummerd en de ‘D’ staat voor Drenthe.
Onderweg terug
Je hebt een paar hunebedden gezien. De ene wat groter dan de andere, maar meer hoeft eigenlijk niet. Dat vonden de ‘makers’ van het Bijvoetpad denk ik ook. De verkorte route leid je nu terug richting het Hunebedcentrum. Je passeert nog wel een leuk kunstwerk: ‘De Gewichtheffer’, een liggende maan op twee stenen, verwijzend naar de vorm van de hunebedden met de deksteen op twee draagstenen. Speciaal zo geplaatst om door de zon verlicht te zijn bij zonsopkomst (oostzijde) en zonsondergang (westzijde).
Je bent zo’n anderhalf uur verder en terug bij het Hunebedcentrum. Nog even een oerbiertje of gewoon wat fris. Het was een leuke en leerzame wandeling.
Praktische en aanvullende tips
- Het is aan te raden om de website van het Hunebedcentrum te bezoeken. Niet alleen om te zien wat er allemaal te doen is, maar ook voor de route en het parkeren.
- Er is een hele leuke website met 5 pitstops (zo noemen ze die) langs de N34. Een aanrader om die te bekijken als je een ‘dagje hunebedden’ wilt doen.
- Nog meer wandelen? Op de website van het Hunebedcentrum staan nog een paar wandelingen die allemaal bij het centrum starten.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.