Ken jij Hellevoetsluis op het Schiereiland Voorne-Putten al? Piet Hein bracht hier zijn zilvervloot in 1628 om te ontschepen. Michiel de Ruyter liet hier zijn Zeven Provinciën onderhouden en stadhouder Willem III vertrok hier in 1688 met de grootste zeemacht ooit om koning van Engeland te worden. Ik neem je mee op een mooie stadswandeling door deze historische vesting.
Hellevoetsluis
Deze vestingstad heeft, als oorlogs- en marinehaven, een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis en groeide na het jaar 1621 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland.
Hellevoetsluis was ruim driehonderd jaar de thuishaven van de Hollandse marine. Van begin 17e eeuw tot 1921 toen de marine definitief vertrok. In de Tweede Wereldoorlog was de vesting nog onderdeel van de Duitse Atlantikwall. Omdat de Duitsers bang waren voor straatgevechten binnen de vesting, besloten ze in maart 1944 dat alle bebouwing aan de Westzijde gesloopt moest worden. Om die reden zijn er zo’n 200 huizen verdwenen. Toch zijn de sporen van het maritieme verleden van Hellevoetsluis nog overal terug te vinden. Tijdens de stadswandeling door de vesting zie je dit goed terug.
Stadswandeling
Tijdens een wandelroute van ongeveer 3 kilometer ontdek je de geschiedenis van Hellevoetsluis. Wat ga je allemaal zien?
Bijzondere schepen
- Lichtschip 12 – Noordhinder
Dit was vroeger een drijvende vuurtoren, nu een museumschip. - Mijnenveger M.S. Bernisse en Ramtorenschip De Buffel
Beide schepen zijn uniek maritiem erfgoed in de vestinghaven van Hellevoetsluis.
Het droogdok Jan Blanken Hellevoetsluis
Het droogdok is gebouwd rond 1800, zodat de marine haar oorlogsschepen op het droge kon onderhouden. Het is het oudst bewaard gebleven dok in Nederland en door zijn opbouw uniek in zijn soort.
Het droogdok is een bijzonder monument, dat ruim 200 jaar later nog steeds werkt. Als je een schip hebt, kun je het droogdok boeken voor het jaarlijkse onderhoud. Kinderen zullen deze plek gelijk herkennen uit het Sinterklaasjournaal, hier werd namelijk de nieuwe boot van Sinterklaas gebouwd.
De vestingwallen
Rondom de vesting zijn sinds 1665 verdedigingswallen aangebracht. Tijdens de route wandel je over deze wallen waar de bunkers (geschutsopstellingen) nog te zien zijn. Van hieruit werd geoefend met het afvuren van kanonnen. Daartoe werd eerst een drijvend schietschijf op het Haringvliet gesleept. De bevolking werd gewaarschuwd de ramen open te zetten en schilderijen en spiegels van de muur te halen.
Op diverse plekken kom je nog bomvrije gebouwen tegen, zoals Kazerne Haerlem.
De vuurtoren
Aan de havenmond staat een van de oudste nog werkende vuurtorens van Nederland. De vuurtoren is gebouwd in 1822 en is ruim 13 meter hoog. Prins Willem III vertrok hier met zijn vrouw Mary naar Engeland om koning te worden van Engeland, Ierland en Schotland.
Praktisch
- Parkeer de auto bij Westzanddijk in Hellevoetsluis. Vanaf daar loop je het water over naar knooppunt 11.
- Er is een uitgebreid netwerk aan knooppunten. Voor de stadswandeling volg je de knooppunten 11-15-16-15-13-12-11.
- Zin in koffie en appeltaart? Bezoek dan restaurant De Waag.
- Combineer deze stadswandeling met de route bij Quackjeswater.
- Wil je een nog langere wandeling? Ga dan voor de route Gorzen en Bastions, een route van 14 kilometer. Deze route start bij de Haringvlietdam en loopt via het Quackjeswater door de natuur richting Hellevoetsluis en weer terug.
Extra tip Nog tijd over? Breng dan eens een bezoekje aan het Brandweermuseum Hellevoetsluis. In dit bijzondere museum vind je brandweermateriaal uit de periode 150 tot ca 1959.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.