Ooit weleens van een ‘leedtien’ gehoord? Zo werd een gedicht liefkozend genoemd door Johanna van Buren (1881-1962), een bekende dichteres uit Hellendoorn (Overijssel). Tegenwoordig laten inwoners uit de gemeente Hellendoorn je de mooiste en meest bijzondere plekken zien aan de hand van eigen geschreven gedichten. Fiets van gedicht naar gedicht door deze mooie streek en laat je inspireren en verleiden wat de schrijvers te vertellen hebben.
Soms zijn de gedichten in het Nederlands, soms in het dialect (met Nederlandse vertaling). De totale lengte van de fietsroute is 85 km, maar het is ook mogelijk om deze in tweeën te splitsen, wat ik heb gedaan. Het eerste deel van de gedichtenroute leidt je van Hellendoorn naar Eelen, Rhaan, Daarle en Daarlerveen om weer terug te komen in Hellendoorn.
Start- en eindpunt: Museum Erve Hofman, Hofmansweide 2 te Hellendoorn Totaal aantal kilometers deel 1: ongeveer 55 km
Startpunt gedichtenfietsroute
Bij het start- en eindpunt aan de Hofmansweide is voldoende ruimte om je auto te parkeren. Het museum Erve Hofman is zeker een bezoekje waard. Je waant je terug in de tijd toen er nog geweven werd met het weefgetouw en het kabinet gevuld was met prachtig linnengoed. Check van tevoren wel even de website voor de openingstijden.
‘t Oale Karkhof’
We volgen de route en komen al vrij snel bij een verborgen pareltje met het eerste gedicht: ‘t Oale Karkhof’ (het oude kerkhof). Het witte hek staat uitnodigend open en een statige entree leidt je naar oude grafzerken en – kelders waar bekende Hellendoornse namen en adellijke geslachten begraven liggen. Een serene plek, verscholen tussen de beukenhagen.
‘Mölle De Wippe’
Als we de weg vervolgen worden we door het oude Hellendoorn geleid met zijn historische gebouwen om uit te komen bij korenmolen ‘de Wippe’ uit 1821. We staan even stil bij het gedicht in het dialect. Het leuke van deze gedichtenroute is dat je door middel van een QR-code de schrijver het gedicht hoort voordragen en ook de Nederlandse vertaling kunt lezen.
‘Noaberschap’
De route brengt ons verder door de lichtglooiende Es met aan weerszijden uitgestrekte weilanden. We naderen de Eelerberg. De route is afwisselend: zo fiets je op het fietspad door het bos om vervolgens weer in een kleine dorpskern uit te komen met oude authentieke boerderijen. Hier leeft het ‘noaberschap’ nog volop en zul je merken dat iedereen je groet die je tegenkomt.
Richting Marle fietsen we over rivier De Regge. Van 2004 tot 2014 is er hard gewerkt aan het herstel van de Regge om daar waar mogelijk de natuurlijke loop van de rivier terug te brengen in het landschap. Als je goed kijkt kun je de oeverzwaluw, de ijsvogel en zelfs de otter en bever spotten.
‘De Doarlsen Es’
We fietsen richting kerkdorp Daarle waar een inwoner in dichtvorm een ode brengt aan ‘De Doarlsen Es’ (De Daarlese Es). Heel in de verte prijkt de achthoekige watertoren van Daarle in het landschap. Sinds 1995 heeft de achthoekige watertoren geen functie meer. De toren siert het dorp en is niet meer weg te denken.
Ooievaarsnest
De tocht vervolgen we langs het kanaal om via Daarlerveen weer terug te fietsen langs de meanderende Regge richting Hellendoorn. En als je geluk hebt, kom je dit ooievaarspaar ook tegen op hun nest bij de Regge.
Tips
- Bekijk hier de gedichtenroute met knooppunten.
- Onderweg fiets je langs horeca. Je kunt natuurlijk ook zelf een dekentje en eten/drinken meenemen: genoeg leuke picknickplekjes onderweg.
- Wist je dat de ijsfabriek van Ben & Jerry’s ook in Hellendoorn staat aan de Regge? Hier worden de meest fairrukkelijke ijsjes gemaakt voor heel Europa.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Tamara.
Tamara is getrouwd en moeder van drie pubers/jong volwassenen. Ze omschrijft zichzelf als energiek en positief nieuwsgierig naar alles wat het leven te bieden heeft. Schrijven helpt om haar brein te ordenen en werkt ontspannend. En als ze op pad gaat, kan Tamara het niet laten om geen foto’s te maken.