Lang geleden heb ik het Zuiderzeepad gewandeld en ben toen gestart in Enkhuizen. Ik vond het zo’n leuk stadje, dat ik me voorgenomen had om ooit weer terug te komen om het eens goed te bekijken. Dat ‘ooit’ is nu geworden, want ik neem je mee op een wandeling door deze bijzondere stad met aansluitend een bezoek aan het Zuiderzeemuseum.
Haring en VOC
Bij het treinstation kun je gratis parkeren en van daaruit wandel je via de haven zo naar het centrum. Hier start de 6,5 km lange gele paaltjesroute, die je langs de mooiste plekjes van Enkhuizen voert.
In de 17e eeuw was deze door de haringvisserij rijk geworden VOC-stad de op vier na grootste stad van Nederland. Het centrum staat vol met monumenten, (pak)huizen en gevelstenen die aan deze tijd herinneren.
Poorten
De route volgt de vestingwal om de stad heen en je passeert verschillende poorten. De meest bekende is de Drommedaris. Deze poort ligt aan de zuidkant en is voorzien van een hoge toren. De Koepoort is de tweede grote poort van Enkhuizen en ligt aan de westkant van de stad. Op deze poort staat een maagd die het wapen van Enkhuizen vasthoudt.
Iets buiten het historische centrum wandel je langs de Boerenboom en de Ouwe Gouwsboom. Dit zijn waterpoorten, met een opening om het water van de Vest af te kunnen sluiten.
IJsselmeer
Vervolgens wandel je langs het IJsselmeerstrand. Bij Paviljoen Enkhuizen kun je – onder het genot van een hapje en een drankje – heerlijk over het water naar de bootjes kijken. Een andere onverwachte verrassing langs de route is Sprookjeswonderland. Dit is de Efteling van het noorden en erg leuk voor kleine kinderen.
Rare straatnamen
Eenmaal terug in het centrum is het de moeite waard om eens goed de kleine straatjes en steegjes te bekijken. Een flink aantal hiervan hebben namelijk bijzondere namen, zoals: Tussen Hel en Vagevuur, Hoerejacht, Apenspel, Kromme Elleboog en Vierbeentjes. Als je hier meer van wil zien en ook de achtergrond van deze namen wil weten, is de Rare straatnamenroute een aanrader.
Snouck van Loosenpark
Vlakbij de haven wandel je via de monumentale toegangspoort het Snouck van Loosenpark in. Dit is een voormalige tuinstad en een van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland. De 51 arbeiderswoningen en 1 opzichterswoning hebben de vorm van een Zwitsers chalet. Ze staan rondom een grote vijver in een mooi onderhouden groene omgeving.
Zuiderzeemuseum
Tot slot wandel je via de zeemuur een stuk langs het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum. De grotendeels authentieke huisjes en gebouwen uit de vissersdorpjes langs de voormalige Zuiderzee zijn goed te zien. Het is zeer de moeite waard om dit museum in zijn geheel te bezoeken, want je leert er veel over vroegere tijden en oude (vissers)ambachten. Trek er zeker een dag voor uit, want alle huisjes en winkels kunnen van binnen bekeken worden en er zijn demonstraties van oude ambachten. In het Urker dorp zijn acteurs aanwezig, die het leven van vroeger naspelen.
In het binnenmuseum kun je dertien echte schepen bewonderen, die vroeger op de Zuiderzee hebben gevaren. Ook zijn hier vaste en tijdelijke tentoonstellingen te zien, allemaal met een link naar het voormalig Zuiderzeegebied.
Vanaf het station kun je in 15 minuten naar de ene ingang van het museum wandelen. Wanneer je met de auto komt, parkeer je deze op een plek buiten het centrum en neem je de ferry naar de andere ingang. Voor meer informatie over het museum en de bereikbaarheid zie de website van het Zuiderzeemuseum.
Praktische informatie
- Bij de haven van Enkhuizen start ook een Blauwe paaltjesroute van 5 kilometer. Deze maakt een ronde door het historische centrum.
- Nog meer bijzondere musea bezoeken in Enkhuizen? Dan zijn het Flessenscheepjes Museum en het Enkhuizer Almanak museum echte aanraders.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Linda Steentjes (1971).
Linda is woonachtig in Leidschendam, heeft 25 jaar in de reiswereld gewerkt en is nu management assistente. Ze ontdekt graag de wereld. Zo hebben reizen naar Namibië, Colombia, Nepal, India en Libanon veel indruk gemaakt. Maar ook in Nederland is verrassend veel te ontdekken.