We hebben laatst een door een wandelvereniging uitgezette wandeling van 10 km gelopen in en rondom de gemeente Edam-Volendam. Om eerlijk te zijn: we zijn verrast! Er is veel te zien in deze voormalige Zuiderzee-handelsregio.
We kennen Volendam van de Dijk en van de plaatselijke voetbalclub. Edam kenden we verder niet zo goed. Maar na de wandeling is het duidelijk: beide dorpen verdienen meer aandacht. En niet alleen de oude kernen, ook daarbuiten is het leuk. Zeker om te wandelen.
Onze wandeling begint op het parkeerterrein van zwembad De Waterdam in Edam. Neem een kaartje mee of open Google Maps op je telefoon om de aangegeven straten te vinden. Wij hadden ook alleen maar een wandelbeschrijving.
Van start
Vanaf het parkeerterrein loop je richting de Zeedijk. Ja, zo heet de dijk langs het IJsselmeer nog steeds, ook nu de Afsluitdijk van de Zuiderzee een meer heeft gemaakt.
Links de dijk op brengt je na 1,5 km bij de zeesluizen van Edam. Een mooie verwijzing naar het verleden toen Edam verbonden was met de zee. Altijd leuk om zo’n sluis te bekijken als er net een schip geschut wordt.
Verder wandelend langs de vaart kom je bij twee authentieke ophaalbruggen. Die ga je over en bent dan aan de rand van de oude kern van Edam. Rechts kun je naar Fort Edam. Naar links via de Voorhaven vervolg je de wandeling langs prachtige oude panden. Klein en lieflijk aan beide zijde van het water.
Meer Edam
De wandeling heeft een vaste route die we volgen. Maar onderweg is er nog vanalles te zien en zijn er leuke stops mogelijk. Bijvoorbeeld de Kaasmarkt in de zomer, Fort Edam, het Edams Museum, de Grote Kerk en scheepswerf De Groot. Je kunt in Edam een paar uurtjes vullen.
Bijna aan het einde van de Voorhaven kom je bij het Damplein met een hoge dam over het water. Echt even een klimmetje hoor. Aan de andere kant van de dam vind je aan de linkerzijde de VVV en rechts een gezellig terras. Tijd voor een kopje koffie!
Aan het einde van de Voorhaven loop je de Kleine Kerkstraat in, die overgaat in Lingerzijde. Nog steeds mooie, vaak gerestaureerde, huizen met soms bijzondere (familie)wapens boven de deur. In de bocht moet je écht even het steegje inlopen voor de Kwakelbrug. Een smal ophaalbruggetje met een fotogeniek uitzicht over het water en het dorp.
Ook veel natuurschoon
Via de Zuidervesting en het Volendammerpad loop je naar het Edammerpad. Dit pad volgt de buitenkant van het dorp en brengt je langs natuurschoon en na een paar keer oversteken van wegen uiteindelijk in Volendam. Natuurschoon? Jazeker! Je loopt sowieso de hele tijd langs de IJe of Edammer Sloot, maar passeert ook een natuurlijke ijsbaan die als het flink vriest wordt opgespoten. En tot slot het Burgemeester Boelenspark, met een mooi natuurpad en leuke speelgelegenheden voor kinderen.
In Volendam
Je loopt vanzelf Volendam binnen langs de IJe. Wel bij de Julianaweg even links-rechts naar de Edammerweg om de route te vervolgen. Je neemt het eerste bruggetje richting de Stationsstraat en het Europaplein. Een mooi moment om op dat plein wat te eten of te drinken bij Romy’s Kitchen. Een aanrader voor een heerlijk belegd broodje en het is er minder druk dan op de Dijk.
Via de Zeestraat ‘klim’ je naar de Dijk. Die kent iedereen. Ja toch? Toerist in eigen land. Veel horeca, heerlijke paling, een foto in heuse klederdracht, mooie schepen in de haven… Je kunt de Dijk verder aflopen, maar bij het ‘Praathuis’ links naar beneden lopen (Brugstraat) is ook leuk. ‘Volendam achter De Dijk’. Authentieke Volendamse huisjes en bruggetjes. De meeste toeristen kennen het niet. Loop de Meerzijde een stukje heen en weer en ga de Dijk weer op.
Volendam heeft ook zijn eigen museum en andere bezienswaardigheden. Die moet je zelf even opzoeken als je naar Volendam gaat. En je kunt met de boot naar Marken. Erg leuk om te doen, zeker voor kinderen.
Rondje bijna af
Je bent weer op de Dijk en loopt verder langs o.a. Hotel Spaander (sinds 1881). Een hotel/restaurant met een enorm historisch en kunstzinnig verleden. Ga naar binnen, neem een bakje koffie of eet er wat. Je waant je echt in een museum.
De Dijk heet nu Noordeinde. Nog even uitwaaien en genieten van het weidse uitzicht. Let op! Je passeert ook nog Paleis Noordeinde…
Verderop links aanhouden en schuin naar beneden richting het industrieterrein. Je neemt het straatje naar links langs het watertje en dan alsmaar rechtdoor naar het parkeerterrein. Het rondje is klaar.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.