Heb jij al van de zwaarste tocht van Nederland gehoord? De Dutch Mountain trail is een 101 kilometer lange wandeltocht over de Seven Summits van Zuid-Limburg, de zeven steilste bergtoppen. De route start bij station Eygelshoven en slingert in een grote W-vorm richting station Maastricht. Onderweg loop je door on-Nederlandse landschappen, over heuvels, door bossen en langs beekjes. Je waant je echt even in het buitenland en krijgt met de 1800 hoogtemeters toch wel een soort ‘berg gevoel’.
De Dutch Mountain Trail
Wat is de Dutch Mountain Trail (DMT)
De Dutch Mountain Trail is geheel in traditie van de Jubiläumsweg in de Alpen in 2020 uitgezet, ter gelegenheid van de 10e editie van het Dutch Mountain Film Festival. En met succes, want de trail is in korte tijd super populair geworden. Het lijkt wel of iedereen het er over heeft.
Ik heb de route op GPX gelopen, omdat ik hoorde dat de route nog niet gemarkeerd was. Wat blijkt, de route is wel gemarkeerd alleen nog niet goed. De markeringen hangen op de meest gekke plekken en op plekken waar je het verwacht, ontbreekt de markering. Het is daarom aan te raden om de GPX route erbij te houden. Je kunt de GPX route gratis downloaden via de website van het DMFF.
Verschillende etappes aan elkaar puzzelen
Al naargelang het jaargetijde dat de Dutch Mountain Trail gelopen wordt, kan het een hele puzzel zijn om de etappes aan elkaar te knopen. Wil je kamperen? Houd er dan rekening mee dat campings niet het hele jaar open zijn. Daarnaast liggen de campings niet rechtstreeks aan de route, waardoor er wat extra kilometers bij kunnen komen. Houd je van wat meer luxe en wil je de tocht lopen met overnachtingen in B&B’s? Geen probleem, er zijn langs de route genoeg mogelijkheden voor overnachtingen.
De etappes zijn als volgt verdeeld:
- Station Eygelshoven naar Vaals – 28 kilometer
- Vaals naar Gulpen – 23 kilometer
- Gulpen naar Mheer – 26 kilometer
- Mheer naar station Maastricht – 23,5 kilometer
De dagetappes zijn best lang. Loop je dit met volle bepakking omdat je gaat kamperen, dan is het echt pittig. De verdeling van de etappes is zeker geen heilige graal. Je kan door de verscheidenheid aan overnachtingsmogelijkheden er ook voor kiezen om de dagtochten te verkorten en gewoon nog langer te genieten van de mooie omgeving!
De Seven Summits
Wie denkt dat je in Nederland geen hoogtemeters kunt maken, heeft het mis. De Dutch Mountain Trail rijgt zeven bergtoppen in Zuid-Limburg aan elkaar, waardoor je ruim 1800 hoogtemeters in de kuiten krijgt. Over welke bergtoppen loop je?
- Wilhelmina berg – beter bekend van snowworld dat op de berg ligt
- Schneeberg
- Eyserberg
- Gulperberg
- Hakkenberg
- Kattenroth
- D’n Observant
Het bijzondere van sommige bergtoppen is dat ze ook een topkruis hebben! Oké, het is geen topkruis zoals we het in de bergen kennen, maar een alternatief: bergschoenen. Wil je weten of je op de top staat, kijk dan of je de topschoenen ziet ;-).
Losse dagtochten
Lijk het je wel tof om de Seven Summits van ons eigen kikkerlandje te lopen, maar zie je het niet zitten om 101 kilometer achter elkaar te lopen? Geen zorgen, in het boekje dat het Dutch Mountain Film Festival voor de DMT heeft uitgebracht, staan ook wandelroutes waarbij je de bergtoppen als losse dagtochten kunt lopen.
Zwaarste wandeltocht van Nederland
Volgens de ontwikkelaars van de Dutch Mountain Trail is het de zwaarste trail van Nederland die kan concurreren met de echte bergen. Ik kan beamen dat het een pittige trail kan zijn en dat je kuiten écht wel aan het werk worden gezet. Ook de gastvrijheid van de mensen onderweg, de natuur, de holle wegen en mooie doorkijkjes maken dat je echt het gevoel krijgt alsof je in het buitenland bent. Dus heb je zin in een uitdaging en wil je wat hoogtemeters maken? Dan is het een aanrader om deze trail zelf te ontdekken.
Praktische tips en info over de Dutch Mountain Trail
- De route start en eindigt bij een NS station, waardoor het goed te doen is met OV. Ook onderweg tussen de dorpjes is het makkelijk om gebruik te maken van het OV indien dit nodig is.
- De route is nog niet overal goed gemarkeerd. Blijf daarom goed opletten met navigeren, maar alsnog is lopen op GPX aan te raden.
- Wil je op de route kamperen? Houd er dan rekening mee dat veel campings pas vanaf 1 april open zijn.
- Overal op de route zijn honden welkom, alleen niet op het laatste stuk bij de St. Pietersberg bij de ENCI-groeve. Hier kun je in dat geval een stuk lang de Maas lopen in plaats van via de groeve.
- Je komt onderweg een aantal draaihekjes tegen, ook wel stegelkes genoemd. Dit kan met een grote rugzak soms een uitdaging zijn om doorheen te komen.
- In Eijsden moet je de Maas over met een pontje, alleen vaart deze niet het hele jaar door. Wanneer de pont niet vaart komt er acht kilometer extra bij op de laatste etappe. Globaal vaart het pontje van 1 april t/m 31 oktober.
- Met volle bepakking zijn de dagetappes pittig qua afstand. Ik liep elke dag ruim 20 kilometer. Wil je de tocht ontspannen lopen, overdag uitgebreid pauzeren en lunchen of lekker genieten onderweg, dan is het aan te raden om de route op te splitsen in zes etappes.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sietske.
Woonachtig in het mooie Brabant met haar vriend Bart en twee katers. Sietske is Kapitein bij de Luchtmacht en werkt als bedrijfsadviseur. Met een voorliefde voor natuur, bergen en avontuur organiseert Sietske micro-avonturen door de bergen voor vrouwen.