Dit is een artikel uit de REiSREPORT serie ‘Mijn onvergetelijke reis’. Reiscollega Adriënne van Local Hero Travel neemt je mee naar haar onvergetelijke reis, door… Colombia.
De veelzijdigheid van Colombia
Ondanks de taalbarrière begrijpen wij elkaar: het lieve kleine vrouwtje van de homestay en ik, haar Europese gast voor de nacht. Midden in haar woonkamer mag ik plaatsnemen tussen de verschillende Mariabeeldjes en kleurige serviesbordjes aan de muur. Met handen en voeten en mijn reizigers-Spaans voeren we een gesprek en verrassend genoeg lukt het aardig om wat meer over elkaar te weten te komen.
Ze is alleenstaande moeder en heeft een paar jaar geleden een infarct gehad waardoor ze nu eenzijdige verlammingsklachten heeft. Werken gaat sindsdien niet meer, waardoor ze nu haar huis beschikbaar stelt aan reizigers om zo zichzelf en haar zoon te kunnen onderhouden. Haar dankbaarheid voor mijn bezoek is ontroerend. Bij mijn vertrek staat ze in de deuropening te zwaaien en roept: ‘Mi Amor’.
Bijzondere ontmoetingen
Dit is de reden waarom ik mijn hart verloren heb aan reizen. Natuurlijk wil je omver geblazen worden door de highlights van een land, maar het is juist die éne ontmoeting met een local die jou zijn of haar bijzondere verhaal vertelt. Of die ene nacht bij een lokale familie thuis, die je reis pas écht onvergetelijk maken. Ik maakte mijn onvergetelijke reis door Colombia, een land in opkomst met dank aan zijn veerkrachtige bevolking.
Het land staat bekend om zijn goede koffie, de roerige geschiedenis onder bewind van Pablo Escobar en de uitbundige Amazone jungle. Al reizend door Colombia ontdekte ik al snel de veelzijdigheid van dit ooit zo getergde land, maar het is de gastvrije bevolking die een diepe indruk op mij maakte. Ik bezocht Colombia tijdens mijn 11 maanden durende wereldreis door Midden- en Zuid-Amerika. Hierdoor had ik de luxe om er rustig doorheen te reizen, en dat was alles behalve een straf. Het land kent een prachtige natuur met vele onontdekte pareltjes die je nog in alle rust kunt verkennen en waardoor je de gelegenheid hebt om echt dichtbij de locals te komen.
Vanuit het taxibusje zie ik het landschap langzaam veranderen en verschijnen de eerste rode en grijze rotsformaties versierd met cactussen aan de horizon.
De Tatacao woestijn
Eén van die pareltjes is de Tatacao woestijn. Eerlijk is eerlijk, het is een uitdaging om er te komen. Zeker wanneer je net zoals ik alles met het openbaar vervoer wilt doen. Voor het laatste stuk ontkom je niet aan een (privé) transfer, maar geloof me, het is de tocht meer dan waard. Vanuit het taxibusje zie ik het landschap langzaam veranderen en verschijnen de eerste rode en grijze rotsformaties versierd met cactussen aan de horizon. Ik heb twee nachten geboekt in een family-owned lodge midden in het natuurgeweld van deze prachtige plek. Je overnacht hier in een ‘luxe’ tent met bed plus klamboe en deelt je sanitair met de andere gasten. Niet zo primitief als het klinkt, want het water uit de buitendouche is heerlijk opgewarmd door de zon en je tanden poets je ’s avonds bij het sanitair terwijl er duizenden sterren boven je hoofd flikkeren.
Moeders specialiteit
Aangezien de lodge midden in de woestijn ligt, eet je hier ’s avonds mee met het gezin: net wat de pot schaft. Aan de zelfgemaakte houten tafel neem ik plaats tussen de gezinsleden. In beperkt Engels legt de vader van het gezin uit dat we moeders specialiteit eten: een kippenstoofpotje met verschillende groenten. Of het nu de lokale kookkunsten zijn of de ambiance, waarschijnlijk allebei, maar een kippenstoofpotje heeft mij nog nooit zo lekker gesmaakt. In gebrekkig Spaans zeg ik dat het eten heerlijk is en met handen en voeten kletsen we verder over het leven, terwijl ondertussen de eerste sterren opdoemen aan de horizon. Tot in de late uurtjes zit ik voor mijn tent te staren naar de schitteringen in de lucht, zoekend naar die ene vallende ster. Geen wonder dat sterrenliefhebbers van heinde en ver hier naartoe komen. De stilte van de woestijn in combinatie met de gastvrijheid van het gezin maken dit een nederige ervaring.
Vanuit elk huis dat ik passeer wordt er vrolijk door het raam naar mij gezwaaid en vanaf de parkbanken klinken opgewekte ‘Hola’s’.
Het dorpje Barichara
Een andere niet te missen verborgen parel is het dorpje Barichara, op zo’n drie kwartier rijden van San Gil (een bekende spot om te paragliden, overigens ook een aanrader!). In dit dorp stap je voor je gevoel jaren terug in de tijd, terwijl er een oase van rust over je heen valt. De oude kerken in perfecte staat, de stilte van het dorp en het ontbreken van andere toeristen, geven mij het gevoel alsof ik in een film beland ben: veel puurder dan dit krijg je Colombia niet! Vanuit elk huis dat ik passeer wordt er vrolijk door het raam naar mij gezwaaid en vanaf de parkbanken klinken opgewekte ‘Hola’s’. De recht uitgelijnde straten maken het makkelijk om rustig door dit bijzondere dorp te dwalen.
El Camino Real
Zelf combineerde ik mijn uitstapje naar Barichara met ‘El Camino Real’: een door inheemse stammen aangelegde route door de vallei. Sinds 1988 is dit wandelpad een nationaal monument, iets wat je al wandelend over de scheve keien (pas dus goed op waar je je voeten zet, ik struikelde regelmatig) maar al te goed beseft. De wandeling loodst mij in een paar uur rechtstreeks door de groene vallei en onderweg zie ik enkel en alleen de hardwerkende lokale boeren. De route eindigt in het dorpje Guane, al net zo pittoresk als Barichara alleen dan nog een stukje kleiner.
De rondtrekkende ‘Colombiaanse cowboys’ op hun paard stoppen hier voor een kopje koffie en de lunch.
Bergdorp Minca
Het bergdorp Minca ligt midden in het regenwoud van Colombia. Dit voormalig FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) gebied is een goede uitvalsbasis voor sportieve activiteiten of om te genieten van de rust van de indrukwekkende natuur. Ik verblijf hier in een ecolodge gelegen op een heuvel aan het eind van het dorp. Via een lange steile trap, een behoorlijke uitputtingsslag zeker met je backpack op je rug, bereik ik al hijgend de lodge. Eenmaal boven weet ik meteen waarom ik hier mijn kamer heb geboekt. Het verblijf is primitief, maar het uitzicht over het regenwoud is adembenemend mooi.
Hoewel de FARC hier vroeger actief was, is het gebied nu rustig en veilig te bewandelen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld die je goed zonder gids kunt bewandelen. Ik kies voor een route startend in de omgeving van de lodge. Via een zandpad hike ik dwars door de bosrijke omgeving. Halverwege kom ik aan bij een rivier, welke je via een touw hoppend van steen tot steen kan oversteken.
Aan de andere kant van de rivier is een klein lokaal restaurant gemaakt in de rots opening van de berg met tentdoeken tegen de regen. De rondtrekkende ‘Colombiaanse cowboys’ op hun paard stoppen hier voor een kopje koffie en de lunch. Op een open vuur kookt de lokale familie een grote pan soep, een lekkere opwarmer tijdens de hevige stortregen. Iedereen die langskomt mag plaatsnemen onder het tentzeil en krijgt een kopje soep in de hand gedrukt, zo ook ik. En voor heel even maak ik onderdeel uit van de lokale gemeenschap en zie ik hoe de cowboys hun avonturen met elkaar delen.
Over Local Hero Travel
Adriënne is werkzaam bij Local Hero Travel, een online reisplatform waarmee reizigers rechtstreeks in contact worden gebracht met lokale reisspecialisten ter plaatse: de local hero’s. Local hero’s die ook de reis van Adriënne door Colombia onvergetelijk hebben gemaakt. Het leuke aan dit concept is dat je je reis organiseert met iemand die in het land zélf woont. Je kunt hem of haar gewoon in het Engels (soms zelfs Nederlands) mailen, bellen of skypen, eigenlijk net als je vrienden. Op de website van Local Hero Travel vind je een aantal voorbeeldreizen, want je hoeft natuurlijk niet alles zelf te bedenken. Deze zijn, samen met je local hero, helemaal aan te passen naar jouw wensen. Bekijk alle bestemmingen op de website van Local Hero Travel.