Buitenplaats de Tempel is een uniek stukje Rotterdam (Oud-Overschie) waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Dit pareltje is nog niet ontdekt door de massa dus je kunt hier echt in alle rust wandelen door de tuin.
Buitenplaats de Tempel
Buitenplaats de Tempel is een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam, gesticht om de drukte van de stad te ontvluchten. Onder andere Johan van der Hoeve, burgemeester van Rotterdam in de 18e eeuw, heeft hier gewoond. Tegenwoordig is de tuin eigendom van de gemeente Rotterdam en in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Zij werken samen aan het herstel van de buitenplaats zodat het voor een breder publiek toegankelijk wordt. Sinds het jaar 2000 is het landgoed een Rijksmonument.
Wat is er te zien bij buitenplaats de Tempel?
Sinds september 2021 is buitenplaats de Tempel toegankelijk voor publiek. Van zonsopkomst tot zonsondergang mag je het terrein betreden en kun je hier een leuk rondje wandelen. Tijdens een wandeling kom je het volgende tegen:
Verschillende tuinstijlen
Denk hierbij aan de 18e eeuwse geometrische stijl, de 19e eeuw landschapsstijl, en de vroeg 20e eeuwse architectonische tuinstijl.
Tuinbeelden
Buitenplaats de Tempel beschikt over een bijzondere collectie tuinbeelden. Een deel van de beelden is door Stadsherstel Historisch Rotterdam meegenomen voor restauratie. Nadat de beelden zijn gerestaureerd, worden ze weer in de tuin teruggeplaatst. De tuinbeelden hebben diepzinnige thema’s en werden weloverwogen gekozen en opgenomen in het tuinplan. De drie liggende beelden in de voortuin zijn de stroomgoden en worden ook wel ‘Lot en zijn dochters’ genoemd.
Het Koetshuis
Het Koetshuis bij Buitenplaats de Tempel werd gebouwd rond 1850.
De zwanenvijver
Vlak bij het Koetshuis ligt de zwanenvijver. Toen Van der Hoeven in 1715 de Tempel kocht, verkreeg hij ook de rechten waar het houden van twee broedende zwanen bijhoorde. Het recht van zwanendrift gaf veel aanzien en gezag. Waarschijnlijk heeft hij om deze reden meteen in 1715 de opdracht gegeven om een waterplas te graven.
Een oude eik
Er wordt beweerd dat de oudste eik van Rotterdam in de tuinen staat. Oudste eik van de stad of niet, bijzonder is hij zeker. De eik zou tussen 1840 en 1850 zijn geplant en heeft een omtrek van maar liefst bijna vijf meter.
De theekoepel
Aan de rand van de tuin vind je een theekoepel waar je vroeger een kopje thee kon drinken met prachtig uitzicht over de weilanden. De theekoepel is in het jaar 1898 geplaatst door de toenmalige eigenaresse mevrouw Suermondt-Criellaert en haar man. Met het plaatsen van een theekoepel liet men vroeger zien hoe welbereisd en welvarend je was.
Praktische info
- Adres: West-Abtspolderseweg, 3046 NJ Rotterdam
- Parkeren: Parkeren kan bij het bovengenoemde adres. Voor leden van Natuurmonumenten is dit gratis. Aan niet-leden wordt een kleine vergoeding gevraagd.
- Openingstijden: Van zonsopgang tot zonsondergang
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Raïssa de Bruijn (1990).
Raïssa is woonachtig in Vlaardingen. In haar dagelijks leven werkt ze als juf op een basisschool en in haar vrije tijd ontdekt Raïssa graag nieuwe plekjes. Zowel in binnen- als buitenland, met een kleine voorkeur voor Spanje. Ze schrijft erover op haar eigen website.