Na een korte overtocht met een zonnepontje maak je tijdens deze wandelroute bij de Biesbosch kennis met de griendcultuur en struin je door de waterige jungle van de oude grienden.
Het Griendmuseumpad
Het Griendmuseumpad is een onverhard wandelpad van ongeveer vijf kilometer door de Biesbosch. Tijdens deze wandeling maak je kennis met de griendcultuur die heeft bestaan tot de jaren vijftig van de twintigste eeuw.
Wat is een griend
Een griend is een stuk land dat voor akkerbouw, veeteelt of tuinbouw ongeschikt is, maar wel benut kan worden voor het planten van wilgentakken of ‘tenen’. Deze takken werden door griendwerkers gesneden en gebruikt voor diverse doeleinden. Denk hierbij aan zinkstukken voor het aanleggen en onderhouden van dijken en het maken van manden en korven. Daarnaast werden ze ook gebruikt voor de stelen van schoppen en harken.
Tijdens de wandeling kom je langs de Stenen Keet en de Schrankkeet, waar vroeger de griendwerkers in overnachten. De grienders waren zes dagen per week van huis en verbleven in deze zelfgemaakte onderkomens.
De natuur
Het wandelpad loopt door de grienden en wilgenvloedbossen. Delen van de griend staan nog onder invloed van eb en vloed. Bij vloed lopen de lager gelegen grienden vol water.
Polder Sterling
Een deel van het gebied, de ‘Sterlinggriend’, wordt als historisch cultuurlandschap bewaard. Hier wordt nog onderhoud gepleegd aan de grienden. Dit gebied heeft de vorm van een griend: rechte percelen van wilgen, gescheiden door greppels die uitkomen op een bredere sloot, de leigreppel. Rondom de percelen vind je de beschermende kaden.
Wilgenakker
In deze kleine wilgenakker worden diverse soorten wilgen gecultiveerd. Je kunt de soorten wilgen herkennen aan de vorm van het blad, de kleur van de stam en takken, het vruchtpluis en de katjes. Leuk weetje: mannelijke en vrouwelijke bomen zijn verschillend.
De Kikvors of Otterpolder is na het verdwijnen van de griendcultuur juist teruggegeven aan de natuur. Omgevallen bomen blijven liggen en de takken worden hier niet langer afgesneden.
De wandelroute
De wandeling start bij het Biesboschcentrum Dordrecht. Vanaf hier steek je eerst over met het zonnepontje.
Onderweg passeer je de diverse soorten natuur, bruggetjes en de keten van de griendwerkers. Bij de stenen keet zie je een snoeipaal, waar de griendwerkers hun takken in bundels van gelijke dikte bonden. Hier legde de griendaak aan, die het hout naar het vasteland vervoerde.
Praktische informatie
Startpunt: Biesboschcentrum Dordrecht – Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht
Afstand: De route is ongeveer vijf kilometer. Het is ook mogelijk om een verkorte route van 1,5 km te lopen.
Parkeren: Je kunt je auto gratis parkeren op de parkeerplaats bij het Biesboschcentrum.
Kleding: Houdt rekening met stevig schoeisel. Het Griendmuseumpad kan erg drassig zijn.
Horeca: Onderweg is er geen horeca. Bij het Biesboschcentrum is er de mogelijkheid om iets te drinken en/of te eten. Of volg de gele bordjes en wandel naar het leuke plekje De Zuileshoeve. Wie weet kom je onderweg nog de schaapherder met zijn kudde schapen tegen.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.