Lees hier alle bezienswaardigheden van Nicosia, Cyprus.
De hoofdstad van Cyprus, Nicosia, heeft een bijzonder verhaal. Net zoals het eiland zelf, is ook de hoofdstad opgedeeld in twee delen. Het zuidelijke deel van Nicosia behoort tot Grieks Cyprus en het noordelijke deel tot Turks Cyprus. Met middenin een VN-bufferzone, waar de VN soldaten nog altijd aanwezig zijn om de vrede te bewaren.
De grens loopt dwars door de stad, en sinds april 2008 is deze grens op drie plaatsen geopend. Ga je naar de hoofdstad, vergeet dan niet om je paspoort mee te nemen. Bij het oversteken van de grens krijg je een stempel en kun je het Griekse (of Turkse) gedeelte van de hoofdstad bezoeken.
Het verschil valt meteen op tussen het EU deel (Zuid-Nicosia) en het bezette deel van Turkije. In het EU deel van de hoofdstad betaal je met de euro en zie je meteen de grote merken als Starbucks, McDonalds en KFC. Het Turkse deel van de hoofdstad is authentieker met kleine winkeltjes en straatjes, en daar betaal je dan ook met de Turkse Lira.
Breng je een bezoek aan de hoofdstad? Dan hebben we, naast het rondlopen in de stad zelf – wat natuurlijk al een fijne sfeerproever is (bekijk hier in 360👓), een aantal bezienswaardigheden voor je opgesomd die de moeite waard zijn.
1. Karavanserai Büyük Han
Büyük Han is de grootste karavanserai op het eiland van Cyprus en ligt in het Turkse gedeelte van de hoofdstad. Het is in 1572 gebouwd door de Ottomanen, in het jaar dat ze Cyprus hadden veroverd op de Republiek Venetië. Op de open binnenplaats bevindt zich een moskee.
In de tijd dat Cyprus een Britse kolonie was, diende de Büyük Han als gevangenis. Later werd het gebruikt als woonruimte voor arme gezinnen. In de jaren 90 is de karavanserai gerestaureerd en werd het een cultureel centrum. Je vindt er nu diverse winkeltjes met handgemaakte spullen en genoeg terrasjes.
2. Nicosia stadsmuren
In 1570 bouwden de Venetianen een enorme stadsmuur, om Nicosia te beschermen tegen het Ottomaanse rijk. Deze enorme stadsmuur om de oude stad heen is nog steeds goed zichtbaar, en zijn verbazingwekkend super goed bewaard gebleven. In de muur zitten 11 bastions, 5 daarvan liggen in het Cypriotische deel en 6 in het Turkse deel.
3. Bazaar Bundabuliya
Wat ons betreft een verplicht nummertje waar je ter wereld ook bent: het bezoeken van de lokale markt. In Nicosia heb je de bazaar Bundabuliya. Niet overdreven groot, maar wel leuk om eens doorheen te slenteren. Een overdekt gebouw met kleine winkeltjes, van groenten en fruit tot (fake) merkkleding, zoals we gewend zijn van Turkije. Vergeet ook zeker niet om een van de vele Turkse theeën aan te schaffen als souvenir.
4. Cyprus museum
Het grootste en belangrijkste archeologische museum van Cyprus staat in Nicosia, en heet het ‘Cyprus museum’. In 1098 werd dit museum gebouwd, en in 1924 werd het weer ingenomen. Het is vervolgens meerdere malen uitgebreid, en de collectie werd steeds uitgebreider. De collectie geeft je een goede indruk van de ontwikkeling en de bijzonder rijke cultuur van dit land. De collectie bestaat voornamelijk uit archeologische vondsten uit alle delen van Cyprus.
5. Selimiye moskee – St Sophia Kathedraal
Bijzonder om te zien: een voormalig Rooms-Katholieke kathedraal, veranderd in een moskee (bekijk hier in 360👓). Het is de oudste en grootste gotische kathedraal van Cyprus. Door de Ottomaanse bezetting werden de grote beelden en de torenspitsen van de kathedraal verwijderd, en minaretten toegevoegd. Het eerste dat opvalt wanneer je de moskee binnenkomt, is het prachtige vloerkleed en de witte muren met versierselen.
Vanuit de badplaats Kyrenia in Noord-Cyprus bereik je per auto binnen 40 minuten de hoofdstad.