Amsterdam, Amsterdam, de stad waar alles kan! Een dagje de toerist uithangen in Amsterdam. Een bezoekje aan het Rijksmuseum en een tochtje met een rondvaartboot.
Toen bekend werd dat de Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien was, was ik er als de kippen bij. Het is al heel wat jaartjes geleden dat ik met de kinderen het museum bezocht. De Vermeer tentoonstelling was voor mij een mooie gelegenheid om weer eens een bezoekje aan de grote stad te brengen. Overigens hoef je geen liefhebber van kunst te zijn om het museum te bezoeken. Het pand is grotesk, de geschiedenis van Nederland is uitbundig en daardoor zou iedere Nederlander dit prachtige museum moeten bezoeken. Alleen al om mee te kunnen praten over Rembrandt.
Rijksmuseum
Via een app die je op je telefoon installeert, kun je een rondleiding volgen. Zo hoef je niet elk kunstwerk in iedere zaal te bekijken, maar krijg je de beste stukken in elke zaal te zien. Daarnaast hoor je een korte uitleg over het schilderij of stuk en de maker ervan. Erg leuk om te doen. Zelfs met kinderen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een rondleiding te volgen. Je kunt deze rondleiding reserveren bij de informatiebalie.
Rembrandt
Mijn favoriete zaal is de Eregalerijzaal, waar o.a. een aantal schilderijen van Vermeer hangen en diverse schilderijen van Rembrandt. De Nachtwacht is toch een item dat op je ‘to-see’ lijstje moet staan. Het doek van Rembrandt is indrukwekkend en heeft een prominente plek gekregen in het museum.
Het imponerende schilderij is momenteel niet in zijn volle glorie te bekijken. Het staat in een glazen huis en wordt onderzocht op de beste wijze van onderhoud, om het doek ook voor de toekomst te bewaren. Men onderzoekt het effect van trillingen (door mensen in de museumzaal) en kijkt hoe de vernislaag het best te verwijderen zonder dat het doek beschadigt.
Het melkmeisje van Vermeer (1658)
Uiteraard heb ik een replica op doek in mijn werkkamer hangen. Daar schenkt ze dagelijks de melk in haar geel, blauwe jurk. De kleur blauw springt eruit. Ook lijkt het alsof ze echt de melk schenkt. Hoe deed hij dat toch? Die Vermeer. Het is wonderlijk hoe goed hij gespeeld heeft met het licht en kleuren.
Koeien in het Rijksmuseum
Als boerin kan ik er natuurlijk niet omheen. Ik moet op zoek naar schilderijen waar koeien op staan. Of weidse landschappen. Ik geniet dan ook van het schilderij ‘Weidelandschap met vee’ van Victor Roelofs (1822-1897). Door de kunstenaars van de Haagse school werd het groene, vlakke polderlandschap met blauwe luchten geschilderd. Niet alleen kregen de kunstenaars hiervoor veel waardering, ook kreeg men een realistisch kijkje in het leven op het platteland.
De tuin van het Rijksmuseum
Neem de tijd om in de tuin van het Rijksmuseum te kijken en neem plaats op een van de vele stoeltjes. De gillende kinderen die spelen in de ‘bedriegertjes’, de fontein. Regelmatig is slechts een deel van de fontein hoog en zo kunnen de kinderen (en volwassenen) middenin, tussen de omhoog spuitende stralen, staan. Een genot om naar te kijken en te luisteren naar de gillende, plezierige kreetjes.
In de verte speelt in het park een muzikant op een saxofoon. De muzikanten tonen op diverse plekken in de stad hun muzikale talenten. Ook in de tunnel onder het Rijksmuseum zingt iemand opera en even later speelt iemand met een orkestband viool. Het klinkt prachtig.
Een boottochtje over de grachten
Uiteraard is een dagje Amsterdam niet compleet zonder een boottocht over de grachten. Een uurtje op de boot het uitzicht vanaf het water bekijken. Even de toerist uithangen en daar is niks mis mee. De Canal Boat leidt ons langs het Paradiso, de plek waar zelfs Mick Jagger nog heeft opgetreden.
De gids vertelt over de gouden handel in de Gouden Eeuw. Waaraan Amsterdam de rijkdom, de grachtenpanden en de pracht en praal, die te zien is, aan te danken heeft. We varen langs het Vondelpark, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Er zijn grote huizen te zien, vaak wel zes etages hoog en drie ramen breed.
De grachtenpanden zijn veelal met de bovenkant van het gebouw naar voren gebouwd, zodat materialen gemakkelijker omhoog te laden zijn. Dat maakt het verhuizen naar een grachtenpand gemakkelijker. Ook de aannemers hebben boten aan de kade liggen waarop materialen liggen die bij bouw of verbouwing, vanaf het water omhoog getild kunnen worden.
Op diverse plekken zitten mensen voor de grachtenpanden te relaxen op bankjes of worden er op de bruggetjes door toeristen foto’s gemaakt. Ook zien we enorm veel fietsers. Het schijnt dat er meer fietsen in Amsterdam zijn dan inwoners. Het varen met een rondvaartboot vergt nogal vakmanschap. De kapitein toont regelmatig zijn skills.
En zo eindig ik mijn zonnige dag in Amsterdam met een grote glimlach. Misschien heb jij nog wel veel betere ideeën om een dagje Amsterdam nog aantrekkelijker te maken. Ik laat me graag verrassen.
GRATIS VERZENDING
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De mooiste fietsweekendjes van België
Ontdek de hoogtepunten van België en Vlaanderen & Wallonië op de fiets!
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Miranda Nolten-Westerhof.
Getrouwd met boer Luc en moeder van 5 pubers. Gek op het boerenleven maar bovenal gek op (creatief) bezig zijn. Miranda is columnist van het vakblad Boerderij en huis-aan-huis blad Dinkelland Visie en schrijft daarnaast vanuit haar eigen bedrijf Idee Communicatie inspirerende teksten voor diverse bedrijven.