Uitwaaien op een van de Waddeneilanden is altijd een goed idee. Neus in de wind aan dek van een van de veerboten en hopen op een zeehond in je vizier. Je ziet de vage stip aan de horizon steeds groter worden, de contouren van het eiland worden zichtbaar. Er even helemaal uit, de vaartocht over de Waddenzee geeft je een buitenlandgevoel. Maar voor welk Waddeneiland ga je? Kies je voor het grootste eiland Texel, het kleine Vlieland of ga je eens voor Ameland, het middelgrootste van de vijf Nederlandse Waddeneilanden?
Een dagje Ameland
Deze Waddendiamant, zoals het eiland wel genoemd wordt, telt 4 dorpjes met elk hun eigen charme. Van west naar oost zijn dat: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Ooit waren het er 6, maar Sier en Oerd verdwenen in zee. Je vindt hun namen nog terug op de twee veerboten, die dagelijks vanuit het Friese Holwerd naar Ameland varen.
Het eiland is 27 kilometer lang en op sommige stukken niet meer dan 2 kilometer breed. Het biedt meer dan voldoende mogelijkheden voor de actieve eilandbezoeker. Ook als het geen stralende stranddag is.
Nes: welkom op het eiland
Smalle straatjes en steegjes met charmante lage huisjes, waar vroeger de bemanning van de walvisvaarders woonde. Nu huist er een lekkere chocolaterie of slijterij in. Welkom in Nes, waar in de veerhaven de ferry vanuit Holwerd aanlegt. Eigenlijk zou je wel de hele dag in het historische centrum van dit levendige dorpje kunnen ronddwalen. Lekker genieten op een terrasje en leuke winkeltjes bekijken. Maar hup, er staat een fietstochtje op het programma.
Op de fiets naar Hollum
Het is vanuit het centraal gelegen Nes zo’n 11 kilometer trappen naar Hollum, het meest westelijke dorp van Ameland. De leukste en rustigste route is om langs de Waddenkust te fietsen, onder langs de dijk. Je passeert er ‘De Dijkwachters’, een monument ter herinnering aan de mannen die vroeger de dijken bewaakten.
Een eindje verderop, ook aan de Ballumerbocht, kom je voorbij een van de twee reddingstations van Ameland. Niet alleen de moderne reddingboot ‘Anna Margaretha’ ligt daar aan de steiger, maar je kunt er ook een kijkje nemen bij oude reddingboten, die daar in hun laatste haven zijn aangemeerd.
Wandelen op de westpunt van Ameland
Tijdens een wandelrondje Hollum kom je op allerlei manieren de verbondenheid van de eilanders met de zee tegen. Een haat-liefdeverhouding, want die zee geeft, maar neemt ook. Op de begraafplaats van de Hervormde Kerk aan de Oosterlaan staan veel grafstenen die dit symboliseren: een monument voor de schipper van een reddingsboot, voor een stuurman op een walvisvaarder en voor een kind, dat verdronk in zee. De meest eenvoudige grafsteen markeert het graf van Amelands bekendste commandeur (kapitein) van de walvisvaart: Hidde Dirks Kat.
Een duinpad met herinneringen
Vanaf de begraafplaats kun je via het Kerkpad noordwaarts langs het Borndiep lopen. Daar passeer je het Paardengraf. Op deze plek in de duinen trokken paarden altijd de reddingsboten het water in, tot het in 1979 mis ging en er 8 paarden verdronken. Wat verderop aan De Klonjes zie je twee sokkels met een bronzen verrekijker. Zij vormen het kunstwerk ‘Waker en Wachter’. Als je door het prismaglas van de waker kijkt, zie je de Amelander vuurtoren. Kijk je door de wachter, dan komt de kerktoren van Hollum scherp in je beeld. Beide torens waren een baken voor de scheepvaart.
Aan het einde van de Badweg kun je via de Fenneweg Hollum weer in lopen, maar het is leuker om nog een stuk door het Hollumerbos te wandelen. Daar is een speeltuin, een eendenvijver en een heus kabouterdorpje!
De Amelander vuurtoren kun je inmiddels niet meer missen. 55 meter hoog, 236 treden en de grootste lichtsterkte van alle Waddenvuurtorens. Terug in het dorp vind je meer dan voldoende terrasjes om de inwendige mens te versterken en te proosten op een actief dagje Ameland.
Het wandelrondje om Hollum is gebaseerd op een ANWB-wandeling, maar eigenlijk kun je deze 9 kilometer zonder navigatie lopen. Het water, de vuurtoren en kerktoren van Hollum zijn je bakens.
Praktisch
- Bekijk hier de veerdienst naar en van Ameland
- Een fiets huren in Ameland
- Meer wandel- en fietstips op Ameland
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.