Wind door je haren, schapen op een dijk en water, waar je ook kijkt: Hollandser dan het decor van het Zuiderzeepad zul je het niet krijgen. Oh, en verdwalen is onmogelijk, gewoon het IJsselmeer links van je laten liggen.
Het Zuiderzeepad is het langste Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) van Nederland. In zo’n 500 kilometer wandel je het IJsselmeer rond. Je doorkruist maar liefst vijf provincies, allemaal grenzend aan die voormalige Zuiderzee.
Vind je het hele pad wat veel van het goede, dan kun je ook een of meerdere dagetappes wandelen en zo de sfeer van Holland Waterland opsnuiven. Bijvoorbeeld in Friesland, waar de route een afwisseling kent tussen de stilte van rechte dijken met zicht op het IJsselmeer en de reuring van knusse (vissers)dorpjes.
Van Stavoren naar Workum is het zo’n 15,5 km. Houd je van doorstappen, dan zou je Makkum nog kunnen halen (31km), maar leuker is het om er een 2-daagse wandeltocht van te maken. Dan houd je tijd genoeg over om op een van de terrasjes neer te ploffen en een museum te bezoeken.
Stavoren
Stavoren is een klein, maar druk bezocht stadje. Je kunt er heerlijk door de straatjes dwalen en rond de stadsgracht zijn gezellige terrasjes. Het vrouwtje van Stavoren – of Starum, zoals de Friezen zeggen – kijkt al reikhalzend uit naar je komst. Alhoewel, eigenlijk tuurt ze richting zee om te kijken of haar schip, volgeladen met waardevolle vracht, de haven al nadert. Het liep niet goed af met deze weduwe uit Frieslands beroemde volksverhaal.
Veel imposanter dan het kleine vrouwenbeeldje is de fontein ‘De Vis voor Stavoren’, een van de waterwerken van het Friese kunstproject ‘11 fountains’. De rood-witte markering van het Zuiderzeepad leidt je via de witte klapbrug en de Stationsweg Stavoren uit, richting de Zuiderzeedijk.
Hindeloopen
Onderweg zie en hoor je in de Bocht fan Molkwar heel veel vogels. Er staat een vogelkijkhut, dus de echte vogelaar moet zeker even een pauze inlassen. Na zo’n 3,5 kilometer passeer je Molkwerum (Molkwar), een piepklein dorpje waar smalle grachtjes doorheen slingeren. Eigenlijk gaat de route niet door het dorp, maar het is leuk om toch even rechtsaf te slaan, het dorp in te lopen en binnen te gaan bij het Bakkerswinkeltje. Ze schenken koffie en er is een klein museumpje over de plaatselijke geschiedenis. Weer terug op de dijk zie je al van verre de toren van Hindeloopen.
Ook hier kun je een van de ‘11 fountains’ afvinken. ‘Flora & Fauna’ symboliseert het stadswapen, waar een hert en hinde in voorkomen. In het vernieuwde Hindelooper museum kom je alles te weten over de geschiedenis van dit handelsstadje. Natuurlijk ontbreken de Hinderlooper klederdracht en de unieke volksschilderkunst met haar stippen, krullen en bloemen hier niet. Uitrusten kun je op het leugenbankje, op de plek waar vroeger de visafslag was.
Workum
Het is nu nog ruim zes kilometer naar Workum en natuurlijk wandel je weer over een dijk. Die ligt hier een stukje landinwaarts en buigt uiteindelijk (tegenover het strand en watersportcentrum ’t Soal) rechtsaf richting Workum. In de bocht staat ’t Toarntsje, de witte bakstenen vuurtoren van Workum.
Als een van de 11 Friese steden heeft ook Workum een fontein. Twee levensgrote, karikaturale leeuwen kijken je ietwat wanhopig aan, terwijl er water uit hun klauwen sproeit. Een veel interessantere attractie in Workum is het Jopie Huismanmuseum. Een aanrader: fascinerend om kennis te maken met het leven en de schilderijen van deze excentrieke lompenhandelaar uit Workum.
Je hebt nu ruim 15 kilometer gelopen. Misschien een idee om er de volgende dag nog eens zo’n zelfde aantal aan toe te voegen? Dan kun je door het achterland van het IJsselmeer via Ferwoude en Allingawier naar Makkum lopen.
Ferwoude en Allingawier
Je verlaat Workum via de Tillefonne, een historisch kerkenpad met 8 witte bruggetjes, dat het stadje verbindt met de voormalige Zuiderzee. De route gaat vanaf hier landinwaarts, langs de kerkjes van Ferwoude en Allingawier. Geen gras meer onder je wandelschoenen maar beton, met af en toe een houten bruggetje.
Makkum
Met aardewerkstad Makkum in het vizier, kom je aan het einde van je Friese 3-steden-wandeltocht.
Helaas is de wereldberoemde keramiekfabriek inmiddels gesloten voor publiek, maar op vensterbanken en in etalages in het dorp is het handbeschilderde keramiek nog te bewonderen.
Praktisch
- Het Zuiderzeepad is met rood-witte aanduidingen gemarkeerd.
- Op de website Wandelnet vind je de route en actuele informatie
- In Stavoren, Hindeloopen en Workum is een treinstation.
- Vanuit Makkum is er een bus/trein-verbinding terug naar Stavoren.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.