Wat een afwisseling biedt deze fietsronde in de omgeving van de Noord-Brabantse hoofdstad. Met veel zwemmogelijkheden onderweg, maar ook zonder zonnig zwemweer is het een heerlijk actief uitje. Je fietst van een historisch beladen plek als Kamp Vught naar een ontspannen terrasje bij de Emmamolen in Nieuwkuijk. Dorst weer gelest? Dan trap je door en kom je via de fotogenieke binnenstad van ’s-Hertogenbosch, kleine dorpjes en landbouwweggetjes weer terug bij je startpunt: de IJzeren Man.
De IJzeren Man: een goede start
Deze heerlijke recreatieplas ligt in Vught, op een paar kilometer afstand van ’s-Hertogenbosch. Je kunt er zwemmen, er is een klimbos, maar natuurlijk mag je er ook gewoon neerploffen voor een ochtendkoffie. En als je tijd genoeg hebt, is een wandelrondje om de waterplas ook een goede tip.
De IJzeren Man lijkt een natuurlijk meer, maar werd meer dan 100 jaar geleden afgegraven. De Noord-Brabantse hoofdstad had zand nodig om een wijk op te hogen en haalde dat uit de buurgemeente Vught. Leuk weetje: er bestaan ook een IJzeren Vrouw en een IJzeren Kind. Deze meertjes liggen niet in Vught maar in ’s-Hertogenbosch.
Op hete weekenddagen kan het weleens druk zijn en moet je misschien even zoeken naar een parkeerplaats. Mocht je dat risico niet willen lopen, kun je bijvoorbeeld je fietstocht ook starten in Nieuwkuijk, verderop in deze route.
Achter slot en grendel
Meteen na de IJzeren Man wordt de sfeer anders. De vrolijke vrijetijdsgeluiden verstommen en je fietst langs beton, prikkeldraad en camera’s: de Extra Beveiligde Inrichting Vught. Prikkeldraad is er verderop ook bij het Nationaal Monument Kamp Vught, een voormalig WOII-concentratiekamp, dat later dienst deed als opvang voor Molukse KNIL-militairen. Je kunt Kamp Vught bezoeken, er is een museum en nog 1 barak, die te bezichtigen is. Een indrukwekkende plek, de moeite waard om er even langer (bij) stil te staan.
Misschien nog in gedachten over Kamp Vught kom je uit bij het Drongelens Kanaal, met daarlangs een kaarsrecht, beschaduwd fietspad. Er staan enkele picknickbanken, waar je je zelfgesmeerde lunch kunt opeten. Of je fietst een stukje door naar de Emmamolen in Nieuwkuijk, daar hoef je alleen maar aan te schuiven en iets lekkers te bestellen.
Dat gaat naar Den Bosch toe
Even verderop is er weer water: de Nieuwkuijkse Wiel, een waterplas die ontstond na de doorbraak van een dijk en ooit een natuurzwembad was, net als de IJzeren Man. Beter kun je je zwemkleren nog even in je fietstas laten, want even verderop aan de rand van ’s-Hertogenbosch ligt het Engelermeer. Dit is een echt strandbad, met horeca.
Helaas volgt hierna een niet zo aantrekkelijk stukje, maar je moet er iets voor over hebben, om uiteindelijk via de Wilhelminabrug in het historische centrum van ’s-Hertogenbosch te arriveren.
En weer richting de IJzeren Man
Via ‘Het Bossche Broek’ verlaat je de stad. Dit drassige natuurgebied speelde in 1629 een belangrijke rol tijdens het Beleg van ’s-Hertogenbosch, toen prins Frederik Hendrik de stad bevrijdde van de Spanjaarden. Je rijdt vervolgens hoog over de A2 en volgt heel even het riviertje ‘De Dommel’. Je komt nu door Haanwijk, een natuurgebied in het gehucht Halder, met oude boerderijen en een kasteel. En natuurlijk, naar goed katholiek gebruik, staat er naast een bankje een Mariabeeld.
Via de oprijlaan verlaat je het landgoed en fiets je vervolgens door het dorpje Esch. De laatste kilometers gaan over rustige landbouwweggetjes, richting Vught. Het einde van je fietstocht komt in zicht, je komt weer uit bij de IJzeren Man. Misschien wel precies op tijd om daar op het terras nog te genieten van een prachtige zonsondergang.
Praktisch
- De route is 45 km lang.
- Knooppunten: 60 – 63 – 24 – 33 – 74 – 75 – 93 – 58 – 57 – 56 – 59 – 53 – 88 – 84 – 63 – 64 – 36 – 65 – 37 – 67 – 66 – 29 – 28 – 10 – 14 – 12 – 27 – 32 – 60
- Bij knooppunt 14 steek je de drukke N65 over in twee etappes maar zonder stoplicht. Wil je liever een stoplicht gebruiken? Ga dan bij 28 naar 15 – 26 – 78 – 83 en vervolgens weer de route op bij 27.
- Alternatief is om de informatie van de ANWB-route ‘Fietsen en zwemmen rondom Engelermeer’ te volgen. Die start bij het Engelermeer in plaats van bij de IJzeren Man en volgt nagenoeg de bovengenoemde knooppunten.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.