Het Vughts Ommetje lijkt op het eerste gezicht misschien op een kleine, rustige rondwandeling maar niets is minder waar. De omgeving waar je doorheen loopt is een omgeving met een indrukwekkend verhaal uit onze vaderlandse geschiedenis. Dit is een cultuurhistorische wandeling van ongeveer 5 kilometer.
Start van de wandeling
Deze rondwandeling start bij knooppunt 50, op de parkeerplaats tegenover Brasserie 155 (Loonsebaan 155) in Vught. Ter hoogte van het fietspad kies je ervoor om te gaan wandelen naar knooppunt 17. Na 150m op of naast het fietspad gelopen te hebben, wandel je rechts het bos in en de Vughtse hei op.
Hier vind je een zuil met een plaquette ter nagedachtenis aan kolonel Thomson:
De villaparkbewoners schonken dit in 1934 aan ‘hun burgemeester van het villapark’. Thomson werd geroemd om zijn maatschappelijke en sociale betrokkenheid.
De Vughtse hei
De Vughtse hei kenmerkt zich door uitgestrekte loofbossen, enkele vennetjes en een uitgestrekt heideveld. Het gebied is nog in handen van defensie. Het terrein wordt gebruikt voor militaire oefeningen maar is tevens prima toegankelijk te voet, hardlopend of te paard. Uit respect voor de historie én omgeving wordt iedereen (van wandelaar tot defensie) gevraagd zich aan de regels te houden. Deze regels vind je op de toegangsborden bij de terreinen.
Langs de Vughtse lunetten
Als je op deze plek het bos inloopt, zorg er dan voor dat het water aan je rechterhand blijft. Deze gracht hoort bij de lunetten van Vught. Een lunet is een klein verdedigingswerk en maakt deel uit van een grotere verdedigingslinie. De Vughtse lunetten bestaan uit 8 lunetten; in deze wandeling maak je kennis met lunet I, II en III. Deze lunetten werden in de 19e eeuw aangelegd door koning Willem II om ‘s-Hertogenbosch te beschermen voor aanvallen uit het zuiden van België en Frankrijk. Tussen deze Vughtse Lunetten en Fort Isabella werd Kamp Willem II gecreëerd om bij oorlogsdreiging hier troepen op te kunnen vangen.
Fusilladeplaats
Als je bij knooppunt 17 bent aangekomen, houd je de pijlen naar knooppunt 16 aan. Al snel zie je aan je rechterhand de fusilladeplaats liggen. Deze executieplaats werd door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Tussen juni en september 1944 werden minstens 329 mensen op deze plek geëxecuteerd. Hun lichamen werden naar het nabijgelegen concentratiekamp gebracht en daar gecremeerd. Deze fusilladeplaats is overdag vaak te bezoeken. Stilte op deze plek is gepast om de geschiedenis op je in te laten werken.
Nationaal Monument Kamp Vught
Vervolg je route en na ruim 15 minuten kom je aan bij knooppunt 16, Nationaal Monument Kamp Vught. Dit herinneringscentrum geeft je een indrukwekkend kijkje in de Nederlandse geschiedenis. Ook hier kun je een stop maken. Een audiotour neemt je mee terug in de tijd. Jongere bezoekers (vanaf 10 jaar) kunnen de audiotour junior beluisteren.
De audiotour sluit aan op de vaste expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen’. Naast het herinneringscentrum is ook Barak 1B te bezoeken. Dit is de laatst overgebleven authentieke barak van voormalig Kamp Vught.
Vanaf dit knooppunt (16) loop je naar knooppunt 15. Je komt uit bij het Drongelens Kanaal, met een prachtig uitzicht op de stad ‘s-Hertogenbosch. Voor het kanaal ga je rechtsaf het bos in en houd je knooppunt 6 aan. Bij knooppunt 6 ga je rechtsaf door de bossen naar knooppunt 5 en pik je nog een laatste stukje Vughtse heide mee om weer bij knooppunt 50 te eindigen.
Goed om te weten
- Je volgt de knooppunten 50 – 17 – 16 – 15 – 6 – 5 – 50
- Bij knooppunt 50 is parkeerruimte. Mocht deze op een drukke dag vol zijn, begin dan je route bij knooppunt 16, ter hoogte van Nationaal Monument Kamp Vught.
- Nationaal Monument Kamp Vught is te bezoeken, maar kijk vooraf even de openingstijden (ook van Barak 1B).
- Jaarlijks organiseert de gemeente Vught een herinneringsdienst voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit vindt op de avond van 4 mei plaats op de fusilladeplaats.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Lisanne.
Lisanne woont in Mierlo samen en heeft een dochter. Ze is docent in het HBO en leerkracht in het basisonderwijs. Lisanne heeft inmiddels ontdekt hoe mooi Nederland is en gaat er nu graag, met of zonder kinderwagen, wandelend op uit. Zuid-Limburg (Groote Bosch/Gulp) en Texel (Kaap Noord: ‘Lach en de wereld lacht terug’) zijn favoriet.