De Oude Buisse Heide ligt in de gemeente Zundert en is een typisch cultuurlandschap. Vincent van Gogh haalde zijn inspiratie uit de omgeving van de Oude Buisse Heide. Je wandelt door oude bossen en langs weilanden, akkertjes, vennetjes, heide, houtwallen en boerderijen.
Landgoed de Oude Buisse Heide
Landgoed de Oude Buisse Heide kent een rijke historie. Dit landgoed is onlosmakelijk verbonden met het kunstenaarsechtpaar Henriette en Richard Roland Holst. Samen verbleven ze hier in de zomermaanden om inspiratie op te doen. Henriette schreef de meeste van haar dichtbundels, biografieën en politieke boeken in dit gebied. Ze schonk de Oude Buisse Heide in 1945 aan Natuurmonumenten.
Op de Oude Buisse Heide zie je overal restanten van de turfgeschiedenis. Alle slootjes en vennen die je in dit gebied ziet, zijn tijdens turfafgravingen ontstaan. In 1618 werd de langste watergang gegraven, de Turfvaart. Deze werd vroeger gebruikt om de turf vanuit de Oude Buisse Heide naar de havens van Antwerpen en Breda te vervoeren, vandaar de naam de Turfvaart.
Toen de turf in de loop van de tijd verdween, begonnen bewoners met landbouw en gingen ze zich er vestigen. In deze tijd ontstonden landgoed Wallsteijn, landgoed De Moeren en de kern van de Oude Buisse Heide. De Oude Buisse Heide is een van de grootste deelgebieden. De heide bestaat uit 200 hectare aan park- en stinzenbossen en landgoederenbossen met oude lanen.
Wandelroutes
De bomenlanen, theekoepels en landhuizen maken het landgoed heel bijzonder. Daarnaast wandel je door oude bossen, langs weilanden, akkertjes, vennetjes, heide, houtwallen en boerderijen. De Oude Buisse Heide vormt samen met landgoed Wallsteijn, De Reten en De Moeren een wandelgebied met tal van thema-wandelroutes.
De Koepelroute
Een mooie lange wandelroute langs de cultuurhistorie van verschillende landgoederen en theekoepels.
Startpunt: parkeerplaats Herberg ’t Pannenhûske
Lengte: 13,6 km. De route is aangegeven met blauwe pijltjes.
Dal van de Turfvaart
De route loopt door een historisch gebied waar turf gewonnen werd. Tijdens de wandeling doorkruis je de natuur van landgoed Wallsteijn en natuurgebied De Reten. De wandeling gaat afwisselend door bossen, over heide en langs graslanden.
Startpunt: parkeerplaats Herberg ’t Pannenhûske
Lengte: 4 km. De route is aangegeven met gele pijltjes.
Wandelroute Landgoed Wallsteijn
Tijdens deze route ontdek je het landgoed Wallsteijn en wandel je langs een aantal bijzondere cultuurhistorische elementen zoals het landhuis, de spiegelvijver en de slingervijver.
Startpunt: parkeerplaats Herberg ’t Pannenhûske
Lengte: 2,2 km. De route is aangegeven met paarse pijltjes.
Gedichtenroute Henriette Roland Holst
Deze route gaat door het gebied waar Henriette Roland Holst haar inspiratie opdeed. Onderweg kom je een aantal van haar gedichten tegen.
Startpunt: parkeerplaats Oude Buisse Heide
Lengte: 3,5 km. De route is aangegeven met rode pijltjes.
Wandelroute Kerkepad Oude Buisse Heide
Deze route brengt je over het paadje dat Henriette Roland Holst altijd wandelde als ze naar de kerk ging in Achtmaal. De heenweg gaat door het bos en de terugweg gaat wat meer over de weg. Onderweg lees je meer over het Kerkepad en wandel je langs een aantal gedichten van Henriette.
Startpunt: parkeerplaats Herenkamer
Lengte: 3,5 km. De route is aangegeven met groene pijltjes.
Onze wandelroute: de Koepelroute
Wij kozen voor de Koepelroute, een afwisselende wandeling tussen Schijf, Achtmaal en Zundert. Tijdens de wandeling passeer je diverse bijzondere plaatsen.
Landgoed Wallsteijn
Wallsteijn is rond 1800 aangelegd. De naam is ontstaan uit de familienaam ‘Wall’ aangevuld met ‘Steijn’ om het landgoed en de eigenaar een bijzondere status te geven.
Jachtkoepel
Oorspronkelijk was deze koepel bedoeld als rustpunt voor jachtgezelschappen. Daarnaast werd hij ook gebruikt als schuilplek en om inspiratie op te doen. Vanuit deze plek heb je een mooi uitzicht over de landerijen en kun je er rond de schemer naar wild speuren.
Heide en Vennen
Vanuit het bos sta je ineens op de open heide bij een prachtig ven. Hier kun je op het bankje even genieten van de rust en stilte. Behalve in de lente en zomer, dan hoor je het gekwaak van de groene kikker.
De theekoepel
Deze theekoepel werd vroeger veel gebruikt door Henriette en Richard Roland Holst. Hier ontvingen zij diverse gasten. Vroeger hing er in de theekoepel een belletje waarmee zij hun bedienden in de Herenkamer lieten weten dat ze thee wilden.
Vincent van Gogh
De bekendste persoon die in deze omgeving is opgegroeid en zich heeft laten inspireren door deze prachtige natuur, is Vincent van Gogh. Het citaat op de steen die hier ligt, komt uit een van de brieven die Vincent aan zijn broer Theo schreef.
Wanneer je op bovenstaande plek bent, kun je links en rechts nog goed zien hoe Brabant er tot ongeveer 1850 uit heeft gezien. Veel heide, wat vliegdennen, een houtwalletje, tussendoor wat struiken en een pijpenstrootje.
Hierna wandel je natuurgebied De Reten in. Dit gebied bestaat vooral uit een kleinschalig landschap met cultuurhistorische waarde. Door de inrichting van De Reten zijn de Oude Buisse Heide en De Moeren weer met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen dieren en planten zich beter verspreiden. Vanuit de nieuwe theekoepel kun je dit gebied goed zien.
Na een tijdje kun je bij onderstaand bord de koepelroute inkorten. Je volgt dan vanaf hier de gele pijltjes.
Wanneer je de koepelroute blijft volgen, dan wandel je nog het particuliere landgoed De Moeren in. Je wandelt in dat geval langs de theekoepel van De Moeren, het landhuis van Landgoed de Moeren en een van de oudste cafés van Nederland, namelijk Café d’n Anker. Zowel de koepelroute als de ingekorte koepelroute eindigt bij restaurant ’t Pannehûske. Hier kun je de route afsluiten met iets lekkers.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.