Op Beekvliet komt het oude landschap en nieuwe natuur samen. Beekvliet is een meer dan 100 hectare groot natuurgebied, een landgoed gelegen tussen Barchem en Borculo in de Achterhoek. Het beslaat grondgebied van beide gemeenten Lochem en Berkelland. Het omvat een landschap van boerengrond, bos en singels met een erg gevarieerde natuur. Onderdeel van landgoed Beekvliet is het Stelkampsveld, een Natura 2000-gebied. Hier wordt gewerkt aan natuurherstel en versterking van biodiversiteit. Ik wandel er regelmatig en kom er graag. Buiten de regio is het wellicht vrij onbekend. Met alle plezier schrijf ik er nu een artikel over.
Landgoed Beekvliet
Het gehele landgoed wordt doorkruist door de provinciale weg tussen Barchem en Borculo. Aan de noordzijde stroomt rivier de Berkel en aan de oostzijde rivier de Slinge. Beide rivieren komen net voorbij landhuis Beekvliet samen, de Slinge stroomt hier uit in de Berkel. Ten zuiden van de provinciale weg ligt deelgebied Stelkampsveld. Zuidoostelijk daarvan de Lebbenbrugge en het Galgenveld, omsloten door veelal zandwegen.
Oud kampenlandschap
Het natuurgebied bestaat uit kenmerkend coulissen- en kampenlandschap. Met slingerende en kronkelende (zand)wegen en bospaden, verspreid liggende bebouwing en houtwallen, houtsingels en heggen. Rondom de Lebbenbrugge is het kampenlandschap nog vrijwel onaangetast. Bij het zien van museumboerderij Lebbenbrugge, de oude schaapskooi en hooibergen verderop in het landschap richting Stelkampsveld, is het alsof de tijd stil is blijven staan.
Stelkampsveld
Het Natura 2000-gebied Stelkampsveld omvat een mozaïek van bijzondere natuur. Met droge en vochtige heide, blauwgrasland, heischraal grasland, vennen, oevervegetatie en kalkmoeras. Ook zijn er bijzondere planten, dieren en vogels te vinden. Het is een afwisselend en deels open terrein. Midden op het gebied is een plankenpad naar een uitkijkvlonder met bankjes en informatiebord geplaatst.
In de winter en het voorjaar is het een moerasachtig nat gebied. In de zomer een droog gebied met een weelde aan orchideeën en de prachtige gloed van de paarse heide. Het gebied is grotendeels in eigendom van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Dit in samenwerking met de gemeente Berkelland, gemeente Lochem, provincie Gelderland en waterschap Rijn en IJssel.
De Lebbenbrugge
De Lebbenbrugge, gelegen aan de Lebbenbruggedijk (een voormalige hessenweg bij rivier de Slinge), is een boerderijmuseum. Dit museum is gevestigd in de vroegere boerderij die destijds dienst deed als boerderij, postkantoor, herberg en tolhuis. Een bord buiten aan de muur met de voormalige tolprijzen herinnert aan deze tijd.
Het museum is geopend tussen 15 april en 30 oktober, dagelijks tussen 11.00 en 17.00 uur. Er is een terras en parkeerterrein.
Het Galgenveld
Schuin tegenover de Lebbenbrugge vind je het Galgenveld. Een voormalig natuurzwembad, daterend uit 1939. In 1988 is het zwembad gesloten. In 1999 is er vervolgens een openluchttheater gecreëerd op het terrein, welke nog steeds intact is. Het complex is tevens te huur voor sportieve en culturele activiteiten.
Wandelen
Over het gehele landgoed zijn diverse wandelpaden te vinden. Afgelopen jaar is er geïnvesteerd in recreatieve inrichting. Er zijn twee nieuwe gemarkeerde wandelroutes uitgezet:
De blauwe (Beekvliet)route van 5 km
Deze route leidt je door de bossen aan de noordzijde van Beekvliet en over het hoofdveld van het Stelkampsveld met uitkijkvlonder. Net voor het eind van de route kom je langs Rustpunt Stelkampsveld. Een heerlijk plekje waar je op het terras of overdekt kunt zitten. Er is een toilet en er zijn diverse consumpties verkrijgbaar via zelfbediening. Ook leuk: Je kunt er met een klein tentje in het weiland kamperen.
De gele (Stelkampsveld)route van 7 km
De gele route leidt je door de bossen rondom het Galgenveld en via het trekpontje over de Slinge verder door het coulissenlandschap. Verder wandel je via een voormalige schaapskooi en oude hooibergen naar en rondom het Stelkampsveld. Je wandelt langs de uitkijkvlonder, over de Maandagsdijk, door de heidevelden en door bossen wandel je terug richting de Lebbenbrugge en het Galgenveld.
Het is leuk om een bezoekje te brengen aan museumboerderij Lebbenbrugge en een versnapering te nemen.
Beide routes zijn ook prima te combineren tot een route van 11 km. De uitkijkvlonder op het Stelkampsveld is daartoe het knooppunt. De routes zijn in één richting, tegen de klok in, gemarkeerd.
Op beide routes is het in de zomer een wildernis aan varens. Overal staan bankjes om even te genieten van het landschap. Houd in de zomer wel rekening met enorm veel muggen.
Bereikbaarheid
De parkeerplaatsen bij de startpunten van de wandelroutes hebben geen direct eigen adres. Voor de blauwe route navigeer je naar Borculoseweg 24A, 7244 NN Barchem. De parkeerplaats van Natuurmonumenten ligt hier schuin tegenover op de kruising Enteldijk/Beekvliet (dicht bij wandelknooppunt M75).
Voor de gele route navigeer je naar Galgenveldsdijk 1, 7271 PG Borculo. De parkeerplaats ligt hier schuin tegenover bij de kruising Galgenveldsdijk/Lebbenbruggedijk bij wandelknooppunt M18.
Bij de parkeerplaatsen staan informatieborden met routeweergaves.
Tot slot
De steden Borculo en Lochem en de natuur van de Lochemse berg en Zwiep liggen om de hoek. Deze zijn absoluut het bezoeken waard.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Dianne Ebrecht (1973).
Geboren en getogen Sallandse en moeder van twee zonen. Inmiddels al 25 jaar gelukkig in de Achterhoek. Dianne houdt van wandelen, waarbij haar fotocamera vaak mee op pad gaat. Haar wandeltips bundelt ze ook op haar eigen website.