Op een zonnige zaterdagochtend ga ik met boswachter Simone op stap in het Witte Veen bij Buurse. Een prachtig wandelgebied, deels in Nederland en deels in Duitsland. Een voormalig smokkelgebied met onderweg hei en hoogveen, grasland en moerasbos.
Wij starten de wandeling bij Landgasthof de Haarmühle, alleen dat is al een aanrader! In de Biergarten is het heerlijk toeven onder de grote eikenbomen. Ontbijt, lunch, diner (of bier); hier kun je terecht. Een mooi startpunt waar je je auto gratis kunt parkeren en je kunt kiezen uit diverse wandel- (of fiets)routes. Wij gaan voor de blauwe van 8 kilometer.
De Schotse Hooglanders aan het werk
Zo beginnen we de wandeling op Duits grondgebied. Maar binnen vijf minuten, na het passeren van de brug, gaan we alweer de grens over naar Nederland. Een grenspaal van Bentheimer zandsteen herinnert aan vroegere tijden. Na een mooi bospad bereiken we via een klaphekje de open vlaktes met heide. Dit blijft ook een open vlakte, omdat er 50 Schotse hooglanders als grasmaaier fungeren in het Witte Veen. Ze vreten jonge boompjes en struiken gedeeltelijk weg en daarmee zorgen de hooglanders ervoor dat de voormalige agrarische weilanden ruiger en natuurlijker worden.
Simone maant me om Syb aan de riem te houden. Overal kunnen jonge hertjes liggen, deze willen we niet opschrikken. En wat dacht je van de net geboren kalfjes en hun overbezorgde moeders; het jonge gezinsgeluk willen we niet verstoren.
El dorado voor kikkers, padden en salamanders
Vroeger was het Witte Veen een groot, wild hoogveengebied én een bekende smokkelroute tussen Nederland en Duitsland. Koffie en schnaps maar ook levende dieren werden langs de douaniers over de Duits-Nederlandse grens gebracht. Later werd het gebied afgegraven voor landbouw.
Tegenwoordig herstellen Natuurmonumenten en Duitse natuurbeheerders het natuurlijk karakter van het hoogveen. Door onder andere vennen en damwanden aan te leggen. Het doel ervan is de verdroging tegen te gaan en het verkrijgen van een betere natuurkwaliteit. Vanwege het schone water is het een eldorado voor bijvoorbeeld kikkers, padden en salamanders. Sta dus zeker even stil om te luisteren én te genieten.
Bovendien zijn er verschillende uitkijkpunten waar je kunt wegkijken over het water, moeras en de heide. Neem ook even een pauze bij het vogelkijkscherm waar je diverse watervogels kunt spotten. Met een beetje geluk landen er bijzondere gasten in het veen: kraanvogels. Ze gebruiken het Witte Veen regelmatig als tussenstop tijdens de trek en blijven een tijdje hangen.
Vlonderpad door het moerasbos
We laten de vennen achter ons en wandelen verder langs de open vlaktes richting moerasbos. Geen natte voeten voor ons; er ligt een prachtig vlonderpad dat ons door het bos leidt. Alles is zo fris lichtgroen, dat het bijna pijn doet aan de ogen. We passeren weer een Bentheimer grenspaal en daarmee zijn we weer op Duits grondgebied. De laatste 800 meters stappen we richting Haarmühle waar we neerploffen voor een welverdiende lunch.
Leuk om te weten
Boswachters en vrijwilligers hebben jonge dassen uitgezet in een onbewoonde burcht in het Witte Veen. Deze jonge dassen waren van een aangereden zogende das in een nabij natuurgebied: Buurserzand. Avonden lang posten de vrijwilligers en boswachters bij de burcht in het Buurserzand van de moeder. Haar kleintjes moesten zich toch een keer door de honger uit de burcht laten drijven. De jonge dassen lieten zich uiteindelijk zien; ernstig verzwakt. Na een verblijf in de dassenopvang werden ze uitgezet in Witte Veen. Inmiddels zijn er in het gebied weer sporen te vinden van jonge dassen!
Mijn tips
Aan een van de zandwegen vind je Erve ‘t Markslag. Een eeuwenoud erf, nu zijn de woningen te huur als vakantiewoning. Wil je midden in de natuur verblijven, dan is dit de perfecte locatie. Het wandelpad delen we af en toe met mountainbikers; er loopt een prachtige track door het gebied voor de fietsliefhebbers onder ons. Voor de mensen die minder goed ter been zijn, is er toch een mogelijkheid om te genieten van dit natuurgebied. Namelijk met een elektrische wagen. En een andere leuke manier om de regio te verkennen is roeien op de Ahauser Aa. De kleine bootjes liggen direct naast de Haarmühle en zijn te huur.
- Parkeren, eten en drinken bij Landgasthof De Haarmühle in Alstätte
- Huur een bootje bij de Haarmühle
- Minder goed te been? Boek een excursie met de elektrokar bij de Haarmühle
- Hier vind je de MTB-route in Buurse
- Overnachten in de natuur bij chaletpark ‘t Markslag
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Mariël Ganzeboom.
Vanuit een klein Twents dorpje trekt Mariël er graag op uit samen met Geert en hond Syb. Of ze springt de mountainbike op. Haar voorliefde voor reizen, actief buiten zijn en gezond eten bundelt ze op haar eigen website.