Geïnspireerd door het boek Nederland – Ontdek onze mooiste natuur met beschrijving van onze Nationale Parken, kwam ik daarin vorig jaar de Marker Wadden tegen. Een bezoek aan deze nieuwe natuurparel van Nederland werd daardoor op mijn wishlist gezet. Eindelijk was het dan recentelijk zover, na de winterstop was de veerboot weer gaan varen en hadden we een ticket kunnen scoren en een bezoek kunnen plannen. En wat was het prachtig. Het was gelijk duidelijk dat dit hét onderwerp moest worden voor mijn volgende gastschrijversartikel.
Marker Wadden
De Marker Wadden is een cluster van vijf nieuwe, onbewoonde natuureilanden, die van 2016 tot 2021 kunstmatig zijn aangelegd in het Markermeer. De eilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer en zijn enorm in trek bij talrijke (zeldzame) vogels die hier huizen.
Slechts één eiland is toegankelijk voor bezoekers. Marker Wadden wordt beheerd door Natuurmonumenten. Er zijn tevens vijf huisjes die beheerd worden door Landal en die je kunt huren voor een langer verblijf. Een bijzondere ervaring. Heb je de beschikking over een eigen boot, dan is het ook mogelijk hiermee naar de Marker Wadden te varen en aan te meren.
Marker Wadden maakt samen met de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen deel uit van het uit 2018 daterende nieuwe Nationaal Park Nieuw Land.
Veerboot
Vanaf Lelystad Bataviahaven worden door Natuurmonumenten diverse veerdiensten uitgevoerd met verschillende boten. In ongeveer 45-60 minuten vaar je naar de Marker Wadden. Wij voeren met de Abel Tasman, een prachtig driemaster zeilschip. Het is al fantastisch en een belevenis op zich om hier mee naar de Marker Wadden te varen. Via de website van Natuurmonumenten is de dienstregeling te vinden en zijn tickets te boeken. Voor leden van Natuurmonumenten is er een gereduceerd tarief.
Bezoek aan de Marker Wadden
De Marker Wadden is een wandeleiland. Fietsers zijn niet toegestaan. In het natuurgebied vind je vogelkijkhutten en er is een klein horecapaviljoen met terras aan het strand voor o.a. koffie met een versnapering. Hier zijn tevens toiletten, kunnen informatiepanelen en een film worden bekeken en er zijn enkele souvenirs en boeken verkrijgbaar. Uitkijktoren de Steltloper staat op het hoogste punt van het eiland en biedt een prachtig weids uitzicht.
Wandelroutes
De Marker Wadden is overzichtelijk. Verdwalen kun je er niet. Je kunt er eenvoudig zelf rondstruinen. Tevens zijn er diverse wandelroutes uitgezet tussen ongeveer 3 en 7 km die gemakkelijk te volgen zijn. Ook is er een vlinderroute, waarbij je kunt helpen met het tellen van vlinders en daarmee bijdraagt aan onderzoek naar de vlinderstand. En daarnaast kan er rondgewandeld worden met een gids, die je uiteraard allerlei interessante wetenswaardigheden vertelt. Deze gids kan alleen ter plaatse bij aankomst op het eiland worden geboekt.
Het avontuur
Vanuit de Bataviahaven in Lelystad stap je op de veerboot en vaar je het Markermeer op. De boot vaart langs het grote stalen kunstwerk Exposure, de hurkende man. Mooi om van dichtbij te zien. Al snel zie je de contouren van het eiland en uitkijktoren de Steltloper. Als je aankomt in de haven en voet aan wal zet, word je gelijk betoverd door het aangezicht van de duinen, de intieme huisjes en de zandpaden.
Neem eerst even een kijkje in het bezoekerscentrum / eilandpaviljoen. Het is heerlijk vertoeven op het terras en het strand, waar je weer uitzicht hebt op de skyline van Lelystad. Vervolgens struin je door de duinen en kun je uitkijktoren de Steltloper beklimmen. In de toren zijn aan beide zijden kijkramen, perfect voor idyllische foto’s. En uiteraard biedt het je een prachtig weids uitzicht over het gehele eiland en het Markermeer. Het is ook mogelijk om over het strand, langs de kustlijn te wandelen.
Het pad leidt je vervolgens naar het moerasgedeelte en langs het slibveld. Op het eerstvolgende kruispunt kun je kiezen om de kustroute te vervolgen, of rechts over het vlonderpad voor de korte route te kiezen. Recht voor je zie je vogelkijkhut Lepelaar.
Langs natuurpracht
Aan de westzijde wordt het even iets killer en ruiger, waarna je aan de noordzijde weer een strandje aantreft achter de duinen en wat hogere steile kust, waar oeverzwaluwen nestelen. Aan de oostzijde tref je nog een vogelkijkscherm aan en hier wandel je vervolgens over de ringdijk, een uitstulping aan het eiland en over vlonderpaden over het water. Een prachtig pad, soms zie je van een afstand niet eens land. Je hebt hier tevens zicht op de andere eilanden van de Marker Wadden. Vervolgens nog iets zuidelijker tref je vogelkijkhut Duikeend aan.
Beide vogelkijkhutten en de uitkijktoren zijn prachtige bouwwerken en geven je nog weer andere zichten op het Markermeer en het spotten van de diverse vogels. Op diverse plaatsen op het eiland staan fotopalen ‘Levend Landschap’, waar je met het maken van een foto en het scannen van een QR-code kunt bijdragen aan het in beeld brengen van het landschap en de veranderingen ervan.
Ik bezocht de Marker Wadden begin maart, waardoor het uiteraard nog behoorlijk kaal was. In het voorjaar en de zomer zal het een wonderlijke kleurenpracht zijn van bloemen en zullen er wellicht ook meer vogels te spotten zijn. Ik ga dan ook zeker nog eens terug. Voor nu zag ik vooral veel klein hoefblad en moerasandijvie en spotte ik veel ganzen en een witte kwikstaart.
Tot slot
Als je je ronde over het eiland hebt volbracht, zul je terug kunnen kijken op een fantastische ervaring. Een oase van rust en natuur. Een nieuw stukje Nederland waar je het gevoel krijgt ver weg te zijn van de bewoonde wereld. Hopelijk heb je aan het einde van je ronde nog wat tijd over om na te genieten bij het eilandpaviljoen. Of maak een praatje met de vrijwilligers van Natuurmonumenten. Het is absoluut interessant om hun verhalen over het eiland, hun werkzaamheden en avonturen te horen.
De website van Natuurmonumenten biedt je alle benodigde en achtergrondinformatie, wandelroutes, een plattegrond, etc.
En aan het eind nog een tip bij terugkomst in de Bataviahaven. Voor een hapje en drankje is het goed toeven op het terras van restaurant De Rede van Bataviahaven.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Dianne Ebrecht (1973).
Geboren en getogen Sallandse en moeder van twee zonen. Inmiddels al 25 jaar gelukkig in de Achterhoek. Dianne houdt van wandelen, waarbij haar fotocamera vaak mee op pad gaat. Haar wandeltips bundelt ze ook op haar eigen website.