Op de grens van Noord-Brabant en Gelderland ligt Ravenstein, een vestingstadje aan de Maas. Vroeger hoorden deze vesting en de omringende gebieden echter tot geen van beide provincies. Als onderdeel van het Hertogdom van Kleef, beschouwde men het Land van Ravenstein namelijk als ‘buitenland’. Pas toen de heerschappij van Napoleon ten einde was, kwam het strategisch gelegen gebied bij het Koninkrijk der Nederlanden.
Wandelen in Ravenstein en omgeving is heerlijk afwisselend én typisch Nederlands: boerenland, kerktorens, kleine dorpjes, de indrukwekkende Maas, dijken en natuurlijk het vestingstadje zelf. Tijdens de NS-wandeling ‘Land van Ravenstein’ kom je het allemaal tegen.
Koeien en kapelletjes
Het fijne van een NS-wandeling is de altijd goede startpositie: je stapt uit de trein en de wandelroute begint meteen voor je neus. Kom je met je eigen auto, dan is (gratis) parkeren altijd in de buurt. Zo ook bij deze wandeling.
Het station van Ravenstein ligt aan de rand van het vestingstadje. Je steekt de spoorlijn over en wandelt meteen over een smal dijkje tussen de weilanden door, nagekeken door de altijd kauwende koeien.
Het eerste dorpje dat je passeert is Deursen-Dennenburg. In de Rondestraat staat een achthoekig kapelletje, dat gewijd is aan Rochus. Deze heilige wordt altijd afgebeeld met een grote pestbuil op zijn bovenbeen, zo ook in dit kapelletje. Bij het smeedijzeren hek staat een nog kleiner kapelletje. Dat van de heilige Antonius Abt.
Op naar de Maas
Via smalle asfaltwegen loop je nog een aantal kilometers door agrarisch landschap. Boerderijen met grote stallen, koeien en overal vogels in de weilanden. Af en toe moet je even aan de kant voor een tractor of een groepje fietsende scholieren. Tijdens het laatste rechte stuk asfalt ligt er nog een uitgestrekte waterplas aan je rechterhand, omzoomd door rietkragen. De Maas is inmiddels niet heel ver meer.
Via klaphekjes en een trap kom je boven aan de Ravensteinsedijk, waar je de hoge KPN-zendmast voor je ziet. Hier is het even opletten. Hoe ga je verder?
Over de dijk of door de uiterwaarden?
Met de Maas in zicht kun je kiezen voor twee routes. Of je zakt af door het weiland om beneden langs de uiterwaarden je weg te vervolgen. Of je blijft hoog en loopt het volgende stuk van deze route over de smalle dijk. Niet alleen bij hoog water is deze laatste optie het verstandigst, ook tussen juli en september, als er een stier tussen de koeien in de uiterwaarden staat, kun je beter op de dijk blijven. Voor het uitzicht maakt het niet uit welke variant je kiest. Het brede, blauwe lint van de Maas dat zich een weg baant door de uitgestrekte uiterwaarden, biedt je bij elke voetstap prachtige vergezichten.
Met het pontje naar Batenburg
Aan de overkant van de Maas – jawel, da’s al Gelderland – ligt het stadje Batenburg. In de zomer vaart er vanuit Demen een fiets- en voetgangerspontje heen. Het is een leuk uitstapje, meer dan de moeite waard. En dus goed om rekening mee te houden in je dagplanning.
Batenburg heeft een kasteelruïne en een molen, die je beide kunt bezoeken. In het oude centrum kun je ook lekker lunchen of koffie drinken.
Aan de Brabantse kant van de Maas blijf je steeds maar de rivier volgen. Na Demen passeer je Neerlangel. Het romaanse kerkje onder aan de dijk, ‘de kleine Sint Jan’, heeft de oudste kerktoren van Noord-Brabant.
Je kunt nog steeds afwisselen tussen beneden wandelen door de uiterwaarden of boven over de dijk.
Vestingstad Ravenstein
Neerlangel is het laatste dorpje voordat je je eindbestemming Ravenstein binnenwandelt. Dit mooie vestingstadje met zijn klinkerstraatjes en historische panden ligt direct onder aan de dijk. Op een klein pleintje staat de St. Luciakerk, waarvan de bouw ooit werd bekostigd met geld van een loterij. Op een terrasje kun je hier heerlijk uitrusten van je wandeling.
Of je loopt nog even door naar de stellingmolen ‘Nijverheid’, die een eindje verder op de heuvel van een voormalig bastion staat. Daar wordt nog ambachtelijk brood gebakken én Stadsbrouwerij ‘Wilskracht’ is er gevestigd. Op het terras of in het proeflokaal kun je er genieten van een Stoute Schout of een Blonde Kolonel. Niet vergeten dat je nog een stukje moet lopen naar het station!
Praktisch
- Wandeling is 15 km en in te korten tot 9 km.
- Check de waterstand en de stier!
- Er is voldoende horeca onderweg.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.