Op een mooie zaterdagochtend rijden we naar Ezinge. Een oud wierdedorp in de provincie Groningen. Het dorpje is onderdeel van het nationaal landschap Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Nederland. Onze wandelingen zijn meestal in bos- en heidegebieden, maar vandaag hebben we zin in vergezichten, die het Groningse landschap rijk is.
We besluiten te wandelen aan de hand een goed aangegeven wandelknooproute van ruim 8 kilometer. We lopen door de hoofdstraat van het dorpje Ezinge richting de kerk. Aan weerszijde zien we oude huisjes, een bakker en zelfs een buurtsuper. In de verte zien we de oude wijzers al op de kerktoren staan. Deze kerk staat op een wierde.
Een wierde, wat is dat?
Wierden zijn woonheuvels. Het voormalige Waddeneiland in Groningen wordt gekenmerkt door wierden. Al voor de jaartelling vestigden mensen zich op deze woonheuvels om droge voeten te houden bij hoog water. Vaak stonden hier slechts enkele boerderijen, maar sommige groeiden uit tot dorpen. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat wierden als Ezinge en Niehove al meer dan 2200 jaar bewoond zijn. De dorpjes in Middag-Humsterland liggen allemaal op een of meer wierden.
Langs het kerkje van Ezinge
Het kerkje van Ezinge is een romaanse zaalkerk, die gebouwd werd op een wierde in de 13e eeuw. Ook de vrijstaande toren dateert uit deze periode. We wandelen verder langs de kerk naar de achterkant, waar we uitzicht hebben over de weilanden met her en der een eenzame boerderij.
Op de open vlakte voelen we de koude wind en zetten onze capuchons op. Het waterige zonnetje zorgt voor een diffuus licht, waardoor mijn zus mooie foto’s kan maken. Er ligt nog ijs in de slootjes, die meanderend door het landschap hun weg vinden. Het pad gaat verder door de weilanden en aan het einde gaan we weer richting het dorpje Ezinge.
De route brengt ons door een woonwijk en al wandelend komen we aan het einde van het dorp en gaan verder het landschap in. Het landschap is open en vlak, met hier en daar omgeploegde kleigrond. De wandeling gaat over het asfalt via de B-weggetjes. Af en toe komt er een auto langs. Dit kan in de lente/zomer drukker zijn.
Door het weidse landschap
Het weidse en vlakke landschap kan saai lijken, maar wij vinden het een bijzonder gebied. Hier voel je het verleden nog. In de weilanden zien we soms schapen lopen, maar ook grote groepen zwemvogels, een eenzame zilverreiger en een paar aalscholvers, die de vleugels staan te drogen. Ook meeuwen zien we lekker stampen op de weidegrond voor wormen. Dat blijft een heel grappig gezicht.
De naakte bomen zorgen voor de afwisseling. Ze staan in rijen langs de vele slootjes die voor afscheiding zorgen tussen de weilanden. De takken maken er een mooi kunstwerk van. Het steekt mooi af aan de wat licht blauw-witte lucht.
De Allersmaborg
Noord-Groningen werd vroeger ‘de graanschuur van Europa’ genoemd. De vele herenboerderijen en de landbouw laten het verleden nog herleven. Het is niet voor niets het oudste cultuurlandschap. We lopen verder en komen uit op de parkeerplaats van de Allersmaborg en gaan de borg bewonderen. Op een van de vele bomen die er staan, is een specht lekker bezig.
De Allersmaborg is een borg in het gehucht Allersma tussen Ezinge en Aduarderzijl. De Allersmaborg stamt uit de middeleeuwen en ligt binnen een ruime gracht met ophaalbrug en wordt omringd door een Engelse tuin en houtsingels. Er staat ook een oude, maar mooi geschilderde duiventil.
Op naar Aduarderzijl
We gaan verder en lopen richting Aduarderzijl. Onderweg zien we een groen bordje waarop Reitdiep staat. We lopen een kort bospaadje in en zien een houten trap naar boven waar we, bovenaan op de kleine dijk, worden getrakteerd op een prachtig vergezicht en het Reitdiep. Het Reitdiep (vroeger Groninger Diep geheten) is een diep (kanaal) dat van de stad Groningen (Noorderhaven) naar het Lauwersmeer loopt.
Aduarderzijl (Gronings: Auwerderziel) is een gehucht in de gemeente Westerkwartier, gelegen ten zuiden van het Reitdiep. Er wonen ongeveer 50 mensen. Het gehucht ligt ten oosten van het gehucht Allersma en ten noordoosten van het dorp Ezinge. Bij het gehucht ligt het bijna gelijknamig sluizencomplex de Aduarderzijlen. Dit complex nabij het Reitdiep bestaat uit gerestaureerde sluizen uit 1706 en 1867. Het heeft een pittoreske sfeer, waar veel geschiedenis ligt.
Langs het Reitdiep
We lopen verder langs het Reitdiep. Er liggen diverse woonboten langs de kant. We wandelen langs de camping- en jachthaven Aduarderzijl. Hier is ook een zogenoemd Rustpunt. We lopen naar binnen en trakteren ons op een warm bakkie koffie. Het is een aangename verrassing en mooi op tijd, want we waren er wel aan toe.
We genieten even van de rust en warmte om daarna vol nieuwe energie de laatste etappe naar Ezinge te wandelen. Het laatste deel is iets minder interessant, omdat we langs een best drukke weg lopen. Maar we worden nog getrakteerd op het leuke dorpje Feerwerd met haar korenmolen Joeswert, die we van verre al zien staan. De route gaat niet via Feerwerd, maar neem gerust de afslag om een wandeling door het kleine dorpje te maken.
Wij gaan verder over de Mentaweg (naar mij vernoemd?) richting Ezinge. Onderweg zien we een typisch Groningse herenboerderij staan, genaamd Mentaheerd. We lopen ook langs de korenmolen Joeswert. Deze is nog steeds in bedrijf, je kunt er diverse soorten meel krijgen. Het wordt best guur en koud. We zijn blij dat we het bord Ezinge zien staan. Ruim twee uur gewandeld in het mooie Groningse open landschap.
Praktische zaken
- Start de wandeling bij het museum Wierdenland in Ezinge
- De wandeling gaat alleen over asfaltweggetjes.
- Het is een wandelknooppuntenroute. Je volgt de volgende knooppunten: 87 – 96 – 2 – 3 – 1 – 97 – 98 – 95 – 87. De route kan verlengd worden en gaat dan o.a. door Garnwerd en Wetsingersluis. Volg dan de volgende knooppunten: 87 – 96 – 2 – 4 – 5 – 6 – 17 – 16 – 8 – 7 – 99 – 98 – 95 – 87.
Boektip: de regio Middag-Humsterland wordt ook uitvoerig behandeld in het boek ‘Nederland – vakantie in eigen land’. Bekijk het boek hier.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijvers Mentha en Ditmar de Vries.
Mentha en Ditmar zijn zussen en wonen beiden in Groningen. Al ruim 10 jaar wandelen ze veel samen en noemen zichzelf de wandelzusjes. Mentha is werkzaam als natuur- en wandelcoach, Ditmar werkt als natuurgeneeskundige. Mentha schrijft, Ditmar fotografeert. Een uitstekende combi!