Geïnspireerd door het boek ‘Net over de grens’ trek ook ik de stoute schoenen aan om over de grens te gaan. Op een half uurtje rijden van mijn woonplaats ligt het plaatsje Bad Bentheim. Bekend als kuuroord, maar ook bekend van Burcht Bentheim en de beroemde Bentheimer zandsteen. Ook wel het ‘Bentheimer Gold’ genoemd, dat onder meer gebruikt is voor het koninklijk paleis in Amsterdam.
Zodra je Bad Bentheim nadert, doemt als eerste de oude burcht op. Zo kenmerkend voor het charmante stadje. Naast het gezellige oude centrum met haar typische Konditoreien heeft Bad Bentheim een aantrekkelijk landschap met glooiende heuvels én het oerbos Bentheimer Wald. Hier kun je als natuurliefhebber je hart ophalen.
Het Bentheimer Wald, best bewaard oorspronkelijk oerbos
Het Bentheimer Wald, vroeger jachtgebied van de Graven van Bentheim, is ongeveer 1200 ha groot en bestaat nog voor een gedeelte uit oerbos. Het wordt beschouwd als een van de best bewaarde oorspronkelijke (oer-)bossen in het grensgebied. In het bos tref je veel eiken en beuken aan. Verschillende eiken hebben een leeftijd van zo’n 500 jaar. Door het bos lopen tal van wandelroutes. Dat geeft ons onmiddellijk al keuzestress. Maar eigenlijk kun je het niet verkeerd doen, ze leiden linksom of rechtsom tot prachtige routes.
Veel wandelmogelijkheden
Wij kiezen voor een wandeling van circa 7 km, deze start bij hotel Am Berghang. We wandelen richting Bentheimer Wald waar diverse wandelroutes starten, variërend van 4 tot 11 km. Ga over het viaduct rechtdoor (zie het kaartje). Na circa 1.5 km sla je rechtsaf het bos in en maak je de klim naar de top. Geniet even van het uitzicht.
Vervolg de route zigzaggend door het bos. Zo doorkruis je het fraaie Wald en kun je je onderweg verbazen over de enorme rotspartijen. Onderweg kom je nog een Pausehütte tegen, waar je even de beentjes kunt strekken en kunt genieten van een (zelf meegenomen) koffie/thee momentje. De wandeling eindigt uiteindelijk weer bij hotel Am Berghang.
Wandel door naar Burg Bad Bentheim
Maar je kunt, net als wij hebben gedaan, ook even doorwandelen het prachtige oude centrum in. Over de kinderkopjes en langs de gezellige Stuben richting Burg Bad Bentheim. Bewonder het kasteel, dat dateert uit 1020, van dichtbij. Vanzelfsprekend is het gebouwd met de Bentheimer zandsteen. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen, omringd door een stevige vestingmuur. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door de adellijke familie Zu Bentheim und Steinfurt. Een groot gedeelte is toegankelijk voor het publiek: de donjon, de kruittoren, de kerk en enkele woonvertrekken. Boek een rondleiding met een gids van anderhalf uur.
Strijk neer bij een Konditorei
Wij vinden dat het wel verdiend hebben om neer te strijken bij een uitnodigende Konditorei. Voor een schappelijke prijs genieten we van Kaffee mit Kuchen. Eigenlijk had een afsluiting in het historische kuuroord heel goed gepast, bedenken we ons. De heilzame zwavelhoudende bronnen in Bad Bentheim maken van de stad een aantrekkelijke wellness bestemming. In de Bentheimer Mineral Therme geniet je van heerlijk warm water, ook in het idyllische buitenbad, en prachtige sauna’s. Iets om te onthouden voor de volgende keer!
Tips
- Gratis parkeren bij hotel Am Berghang.
- Overal in Bad Bentheim is het parkeren met de blauwe kaart (2 uur gratis).
- Fietstip voor de fanatiekeling: de Grafschafter Fietsentour van 220 kilometer.
In het boek ‘Net over de grens’ vind je nog meer leuke tips in deze regio.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Mariël Ganzeboom.
Vanuit een klein Twents dorpje trekt Mariël er graag op uit samen met Geert en hond Syb. Of ze springt de mountainbike op. Haar voorliefde voor reizen, actief buiten zijn en gezond eten bundelt ze op haar eigen website.