Wie in Amsterdam een ‘rondje Sloterplas’ zegt, heeft daar verschillende gedachten bij. De een doet ‘m fietsend, de ander hardlopend. Veel mensen doen het wandelend. Ook skeelerend en zelfs langlaufend doen mensen dit ‘rondje’ van 5,8 kilometer.
Rondje Sloterplas
Wij hebben dat rondje regelmatig gelopen en dit keer schets ik een beeld in wintertijd. Het levert andere plaatjes op dan tijdens gebruikelijke jaargetijden. Maar ook dan is het heel mooi hoor! Bovendien is er is ook nog eens veel te zien en te doen.
Eerst een stukje geschiedenis
De Sloterplas is gegraven in de periode 1948-1956 en bedacht als recreatieplas voor de Westelijke Tuinsteden. Later ook gebruikt voor de ophoging van het park (klei en veen) en de bouwgrond (zand). De plas is meer dan 30 meter diep. Meer weten? Bekijk de website van de Vrienden van de Sloterplas. Met onder andere een folder over fietsen en wandelen en info over flora en fauna.
We beginnen in Osdorp
Osdorp is een van de wijken aan de Sloterplas en het Osdorpplein is een mooi startpunt. Je kunt er (betaald) parkeren in een van de parkeergarages. Maar ook met het OV, halte Osdorpplein Oost of Meer en Vaart, kom je er makkelijk. Wij hebben de wandeling dit keer ‘tegen de klok in’ gelopen.
Aan de waterkant heb je een weids uitzicht over de plas. Je kunt zien waar je halverwege de wandeling loopt. Straks maar even deze kant op kijken. Rondom de plas staan een aantal kunstwerken. Altijd leuk om even naar te kijken. Wat stelt het voor? Van wie is het? Op je telefoon kun je het beeld even opzoeken.
Rechtsom lopend heb je steeds een mooi uitzicht, zelfs de flats passen in het plaatje. Je passeert de uiteen getrokken ‘I Amsterdam’ letters die ooit op het Museumplein stonden. Deze letters worden nu gebruikt voor fitness, freerunning, als picknicktafel en om op te klimmen door kinderen.
Inmiddels in Slotervaart
Je loopt over de Karel van het Revebrug het Slotervaartse deel van het Sloterpark in. Op het eiland links een jachthaven, maar ook scoutinggebouwen – qua bouwstijl mooi opgenomen in het groene geheel – en Watersportcentrum Sloterplas. Loop eens binnen. Misschien brengt het je op leuke ideeën.
De wandelpaden leiden je door het mooie natuurschoon, met voor dit moment bijzondere ijs- en sneeuwtafereeltjes. Verderop is er een mooi doorkijkje naar de plas en de natuurlijke eilandjes.
Je verlaat Slotervaart aan de noordoostelijke punt met het witte gebouw en wallekant dat lijkt op een binnenvaartschip. Het gebouw is bedoeld voor horeca. Wil je koffie? Als je geluk hebt is er een uitbater…
Je bent in Slotermeer
Het derde stadsdeel is Slotermeer. Je loopt over het terras met de ronde cirkels en de bijzondere lantaarnpalen (een kunstwerk op zich) naar een lange boulevard. Deze boulevard was bedoeld om te flaneren en elkaar te ontmoeten, althans dat beoogde de ontwerper. De laan met iepen is mooi hoor, maar er wordt nu voornamelijk hardgelopen.
Aan het einde van de boulevard vind je een stenen bastion met het Van Eesterenmuseum. Met Van Eesteren zijn we bij de man die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Westelijke Tuinsteden, als onderdeel van het grootschalige Algemeen Uitbreidingsplan voor Amsterdam.
Het museum is een bezoek meer dan waard. Het geeft een beeld van de ontwikkeling van de Westelijke Tuinsteden (heet nu Nieuw-West) en het leven in dit deel van Amsterdam. Echt doen!
De laatste wijk: Geuzenveld
Je bent ruimschoots halverwege en komt in het laatste stadsdeel: Geuzenveld. Eerst maar eens wat eten en drinken bij Hotel Buiten. Geen hotel (nog niet), maar een restaurant vlak bij het Sloterstrand. Ja, een heus strand waar je kunt zonnen en zwemmen, inclusief nette sanitaire voorzieningen.
Na dit rustpunt passeer je het Sloterparkbad. Eerst een kinderbadje en een afgezet gedeelte in de plas, later een écht zwembad (1973) erbij en vernieuwd in 2001. Voordat je je weg vervolgt, kun je een uitstapje maken naar de overkant van de weg voor de kinderboerderij en een natuurlijk ontstane heemtuin.
In dit deel van het park staat een bijzonder kunstwerk: ‘Groot Landschap’, bestaande uit een hoge heuvel met een stalen beeld. Je verwacht het al, het heeft vele bijnamen. Blijf af en toe even staan en geniet van die mooie plas zo midden in de stad.
Je bent weer terug
Osdorp is weer in zicht. Het rondje Sloterplas is weer gemaakt, zoals zovelen dat doen. Nog even wat eten of drinken? Misschien winkelen? Of vanavond een voorstelling in Theater De Meervaart? Sluit je dag goed af in Osdorp.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Gert Nonnekes (1956).
Geboren en getogen in Amsterdam. Samen met zijn vrouw is Gert in het prachtige bezit van drie zoons en zes kleinkinderen. Gert trekt er graag op uit in binnen- en buitenland en houdt van fotograferen.