Deventer: Hanzestad, koekstad, studentenstad, maar ook behorende tot de oudste steden van Nederland. Deventer heeft een van de oudste parken en een van de mooiste pleinen van Nederland, de IJssel, vele activiteiten en bezienswaardigheden die voor vertier zorgen, maar ook veel groen. En daarin neem ik je mee; wandelend door de stad die bruist, langs het water dat stroomt en het groen dat leeft.
Deventer
In Deventer is echt enorm veel te zien, te doen en te bewonderen. Te veel om allemaal te benoemen in dit artikel. De VVV van Deventer, gevestigd aan de Brink 89 in het monumentale Penninckshuis, biedt alle noodzakelijke informatie voor een bezoek aan Deventer. Daarnaast kun je ook op de website Visit Hanzesteden terecht voor heel wat leuke tips.
De Brink
Het middelpunt van de binnenstad wordt gevormd door de Brink, een langgerekt marktplein omzoomd door bomen en vol met terrassen. Aan het hoofd van het plein is de Waag gevestigd, een laatgotisch waaggebouw uit 1528. Midden op het plein staat de Wilhelminafontein. En aan de Brink 84 vind je de Jb. Bussink Deventer Koekwinkel.
Vanaf de Brink wandel je de diverse straatjes in. Het Bergkwartier met de Walstraat, de Roggestraat, de Golstraat en de Bergkerk geven je een middeleeuws gevoel. In december vindt hier het Dickensfestijn Deventer plaats, wat jaarlijks zo’n honderdduizend bezoekers trekt.
Evenementen
Naast het Dickensfestijn zijn onder andere het buitenfestival Deventer op Stelten in juli en de Deventer Boekenmarkt in augustus, die beide door de gehele stad worden gehouden, de grote publiekstrekkers.
Wandelen
En dan nu de rondwandelingen. Ook hier is het aanbod en de keuze weer enorm. De VVV biedt frequente wandelingen met gidsen aan en er zijn uiteraard diverse routes in papieren vorm verkrijgbaar. Daarnaast bieden diverse wandelapps of websites routes aan, al dan niet met gps. Een aantal leuke tips zijn:
- De stadswandeling van Route.nl.
- De NS Favourites: stadswandeling Deventer Bergkwartier.
- izi.TRAVEL (zowel website als app), waar je audiotours kunt downloaden. Voor Deventer zijn er zelfs vijf speciale stadswandelingen gratis te downloaden: Bergkwartier, Noordenbergkwartier, Gevelstenen & Snijramen, Deventer Koek en het Havenkwartier.
De wandeling die ik hier vervolgens beschrijf is een weergave van de Trage Tocht Deventer De Worp (stadse tochten) van Wandelzoekpagina en de oranje + groene gemarkeerde route van het Wandelnetwerk Salland. Met een wandelkaart of gps zijn eenvoudig zelf aanpassingen te maken.
Rondwandeling Deventer: stad en groen
De rondwandeling start tegenover het station bij de ingang van het Rijsterborgherpark. Je volgt de oranje pijlen.
Gelijk bij de ingang van het park is het de moeite waard om eerst een rondje over het Vogeleiland te wandelen, welke echter niet in de routemarkering is opgenomen. Op het eiland vind je een grote volière en een oude muziekkoepel en daarnaast o.a. pauwen, varkentjes, allerhande pluimvee en een horecapaviljoen. Een mooie brug verbindt het Vogeleiland aan de andere zijde met de Singel.
Het Rijsterborgherpark is een rijksmonument en je vindt er veel groen en water, slingerende paden en diverse kunstwerken.
Via het park en de oranje route kom je aan bij een spoorviaduct aan het einde van de Singel. Je steekt de straat over en vervolgt je weg langs het parkje onder langs de spoorlijn richting de IJssel. Bij de IJssel ga je rechts onder de spoorbrug door, waar je gelijk rechts de trap oploopt om de spoorbrug over te wandelen naar de overkant van de IJssel. De linkerkant van de spoorbrug is fietspad, de rechterzijde is voetpad.
Aan het einde van de spoorbrug ben je aan de overzijde aangekomen op De Worp. Onderaan de trap maak je de keuze of je eventueel een stukje landschap erbij wil pakken (groene route), of dat je direct verder gaat over De Worp.
Struinpad
Voor de groene route ga je linksaf en wandel je eerst een stuk door de uiterwaarden tussen dijk en IJssel, het struinpad. Stevig en waterdicht schoeisel en een lange broek is hier gewenst, struinen door het dichtbegroeide groen kan erg modderig zijn. Je wandelt over een paar bruggetjes, langs grazende koeien en hebt een prachtig uitzicht over de IJssel. Nadat je de dijk bent overgestoken, wandel je een stuk tussen de landerijen door. Weer bij de spoorlijn aangekomen ga je linksaf, in tegenstelling tot de groene pijl die je rechtsaf wijst. Zo kom je weer uit onder aan de spoorbrug bij het keuzepunt groene en oranje route. Je gaat rechtsaf onder de brug door en vervolgt de oranje route over de Worp.
Het Worpplantsoen
Het Worpplantsoen is het oudste stadswandelpark van Nederland. In het park staat een muziekkoepel en in de zomer vinden er regelmatig optredens en evenementen plaats. De aangrenzende oude woonwijk De Worp / De Hoven met smalle straatjes is zeker een bezoekje waard.
Grappig is dat een deel van de wijk en de entree vanaf de IJsselbrug in de provincie Gelderland ligt, vallende onder Steenenkamer, gemeente Voorst. Vanaf de Worp heb je een prachtig en idyllisch uitzicht over de IJssel op de skyline van Deventer.
Veerpontje en stadscentrum
Vanuit het park kom je aan bij de IJssel, waar je met het pontje oversteekt naar het stadscentrum. Vanaf de Welle vervolg je de oranje route via de Nieuwe Markt, langs ’t Arsenaal rechts naar het Grote Kerkhof, waar je links de grote Lebuïnuskerk ziet. Tegenover de kerk is het stadhuis van Deventer gevestigd. De gevel aan de buitenzijde en het binnenplein is een kunstwerk waarin 2664 vingerafdrukken van Deventenaren zijn verwerkt.
Je vervolgt je wandelroute via de Polstraat, rechts voor het stadhuis, waar je vervolgens uitkomt op de Brink. Je wandelt verder langs de eerder genoemde bezienswaardigheden via de Keizerstraat terug naar het station. Uiteraard kun je zelf nog een andere extra stadswandelroute kiezen uit het beschreven aanbod. Genieten van alles wat je ziet onderweg en van de gezellige horecasfeer.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Dianne Ebrecht (1973).
Geboren en getogen Sallandse en moeder van twee zonen. Inmiddels al 25 jaar gelukkig in de Achterhoek. Dianne houdt van wandelen, waarbij haar fotocamera vaak mee op pad gaat. Haar wandeltips bundelt ze ook op haar eigen website.