Monumentale, rietgedekte boerderijen op kleine eilandjes, kleurrijke tuinen, romantische bruggetjes, punters die geruisloos door de smalle grachten varen én veel toeristen. Dat is Giethoorn, waarschijnlijk het meest gefotografeerde dorp van Nederland, gelegen in het Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Vanwege al dat omringende water wordt Giethoorn ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Wil je in het echte Venetië de drukte ontwijken, dan ga je naar de omliggende eilanden. Minstens net zo prachtig met hun eigen charme, maar veel minder druk. Ook rondom Giethoorn kun je het massatoerisme ontwijken. In dit artikel geef ik je een suggestie voor een fietsrondje door de omliggende waterdorpen van Giethoorn en een deel van het Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Beautiful Blokzijl
Beter dan in Blokzijl kun je je fietsroute niet beginnen. Het oude centrum van dit stadje, dat op de grens van het oude en nieuwe land ligt, grossiert werkelijk in fotogenieke plekjes. Neem alleen al de havenkolk waar plezierboten in- en uitvaren en statige koopmanshuizen al eeuwen indrukwekkend staan te zijn. Maar ook de smalle straatjes met de schattige stoeptuintjes en de Grote Kerk zijn de moeite van een wandelrondje waard.
Meteen al keuzestress voor je ochtendkoffie, waar je hier natuurlijk een Blokzijler brok bij eet. Kies je voor het terrasje bij de sluis, of juist dat bij de haven? Allebei toplocaties waar genoeg te zien is. Gelukkig maar dat deze fietstip een rondje is en je aan het einde van de fietsroute nog een keertje kunt genieten van Blokzijl.
Het Nationaal Park Weerribben-Wieden in beeld
Je verlaat Blokzijl en fietst via de buurtschappen Moespot en Leeuwte het dorp Sint Jansklooster binnen. Misschien heb je de 46 meter hoge watertoren al gespot. Op een aantal zaterdagen in het jaar kun je de toren beklimmen en heb je een panorama-view over de Weerribben-Wieden.
Als je meer wilt weten over dit Nationale Park, dan is het bezoekerscentrum de Wieden in Sint Jansklooster een verplichte stop. Je stapt in de fascinerende geschiedenis van dit landschap, dat door mensenhanden is ontstaan. En je kunt een kijkje nemen in het leven van de turfstekers en rietsnijders, die hier hun schamele kost verdienden. Er staan o.a. vervenershuisjes en een authentieke Tjaskermolen.
Heb je nog even de tijd, dan is leuk om over het 1 km lange vlonderpad te lopen. Je ervaart daar het landschap pas echt: trilveen, hooilanden, riet, slootjes en waterplassen.
Waterdorp Belt-Schutsloot
Vanaf Sint Jansklooster fiets je echt het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa in. En het eerste ‘ansichtkaartdorpje’ dat op je route ligt, is Belt-Schutsloot. Je trapt er bruggetje-op-en-bruggetje-af over een smal pad, vlak langs de huizen die aan het water liggen.
De uitgestrektheid van dit gebied zie je goed, als je verderop de Beulakerwijde en Belterwijde doorkruist, twee enorme meren. Er is veel (water)recreatie in dit deel van de Weerribben-Wieden. En overal wuift het riet. Ondertussen nader je Giethoorn en zou je toch een tussenstop kunnen overwegen. Want mooi is dit dorp zeker.
Dwarsgracht en Jonen, ook zo mooi
Of fiets je toch meteen door naar Dwarsgracht? Alweer een schitterend waterdorpje, waar het ook het afstappen waard is. Over de brug bij Dwarsgracht wacht een uitnodigende picknickbank, waar je op je gemak kunt genieten van de prachtige huizen op hun eilandjes.
Buurtschap Jonen is het volgende plaatje. Je kunt er niet met de auto komen, er vaart een pontje over de Walengracht om je over te zetten richting Blokzijl.
De kerktoren van de Grote Kerk van Blokzijl verschijnt alweer aan de horizon. Je bent nog maar een boogscheut verwijderd van de haven met zijn gezellige terrasjes, waar je als beloning voor het fietsen kunt genieten van een lekker drankje en van het uitzicht.
Praktisch
- Knooppunten: 43 – 44 – 74 – 75 – 81 – 82 – 84 – 94 – 63 – 66 – 67 – 64 – 62 – 60 – 53 – 52 – 51 – 44 – 43.
- Aantal kilometers: 49
- Auto parkeren in Blokzijl is niet mogelijk in het oude centrum. Op loopafstand is er parkeergelegenheid aan de Kanaalweg.
- Er is voldoende horeca onderweg.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.