Vandaag besluiten wij naar Oranjewoud te gaan. Het dorp ligt ten oosten van Heerenveen en is omringd door het prachtige natuurgebied ‘de Friese wouden’ (dat uitgebreid behandeld wordt in het boek ‘Nederland – Vakantie in eigen land‘). Wij kwamen hier als kind al veel. We blikken terug op fijne jeugdherinneringen.
Wij besluiten voor het wandelnetwerk te kiezen en gaan dus wandelen met behulp van de nummers, die we zelf ter plekke bepalen. Gelukkig hebben we ideaal wandelweer en af en toe komt het zonnetje door. Maar eerst wat interessante feitjes over dit mooie gebied:
- Het gebied is ontstaan in 1676 toen Albertina Agnes, de vrouw van de Friese stadhouder Willem Frederik, een state en een aantal boerderijen kocht. Ze wilde er namelijk een buitenplaats stichten.
- Er werden lanen (barokstijl), singels en een ‘grand canal’ aangelegd, deels ontworpen door architect Daniel Marot om het gebied meer allure te geven.
- Oranjewoud dankt zijn naam aan de aanwezigheid van de Oranjes. Vanaf de 17e eeuw verbleven de leden van het Koninklijk Huis in Oranjewoud en ook Friese standhouders hadden in de 17e eeuw hier hun zomerresidentie. Prinses Albertine-Agnes van Oranje-Nassau liet in 1680 het lusthof Oranjewoud aanleggen in barokstijl.
- Overtuin is een wandelpark met vele kronkelige paden en aan de overkant staat Huize Oranjewoud. Deze dateert uit de 19e eeuw. Helaas niet van binnen te bezichtigen.
- Oranjestein en het park zijn te bezoeken, maar zijn beperkt open.
- In 2004 is museum Belvedère van architect Eerde Schippers ontworpen, in de vorm van een kijkdoos. Het ligt over het verlengde ‘grand canal’.
- De Belvedère is een van de oudste uitkijktorens van Nederland (bijna 100 jaar geleden gebouwd, op de Berg van Brongergea) en is 30 meter hoog.
Start van de wandeling
Wij starten bij paal 1, nummer 25. We lopen door een prachtige laan met aan weerszijden oude en majestueuze beuken. Het is windstil. Af en toe zien we wat rode kleur, doordat de lijsterbessen in volle bloei staan.
Het is zo’n halve kilometer rechtdoor lopen tot we een wit huis in het vizier krijgen. Het pad buigt af naar rechts en we wandelen gelijk weer linksaf, waarbij we het weiland aan onze linkerkant hebben.
Aan het einde van het pad komen we aan bij een hek met paalnummer 28. Wij volgen nummer 9, linksaf het asfaltpad op. Opeens zie ik een ree in het weiland, rechts van ons. Het is altijd weer leuk om ze te spotten.
Allerlei kleuren groen
Het is zo’n 200 meter doorlopen tot wij aankomen bij het witte huis met de naam ‘Eikenhof’ en gaan dan rechts het bos in, paalnummer 9, nummer 8. Het is nog vroeg (09.00 uur), maar men is al volop in beweging. We komen namelijk meerdere hardloopgroepen tegen.
De natuur is nog steeds erg gul en laat haar pracht in allerlei kleuren groen zien. We komen aan bij paalnummer 7 en vervolgen onze weg met nummer 32, rechtsaf. De vlinders fladderen voor ons gezicht. We wandelen over een smal pad. Het is net een schilderij om te zien: de kale stammen van de dennenbomen welke worden omringd door de groene varens. Een mooi contrast.
Landgoed Oranjehoeve
Aan het einde gaan we over een brug en volgen nummer 6. De ingang van het parkbos ‘landgoed Oranjehoeve’. Honden kunnen mee, maar wel aan de lijn. Bij een t-splitsing gaan we eerst rechtsaf, maar keren na 5 minuten weer terug. Onderweg zien we de reuzenbalsemien. Ik zie nog net dat een bij met een rotgang de bloem in vliegt en opgeslokt wordt door de bloem. Echt te grappig. Op de achtergrond horen we een specht tokken op een boomstam. Dat galmt lekker door het stille bos. Verderop zie ik een muisje het pad over dribbelen.
We komen bij een aantal klaphekken aan en volgen nummer 36. We worden opnieuw verrast door 2 reeën, ze gaan net het pad over. Mijn wandelzus heeft een mooi shot kunnen vangen. In het bos blijven ze staan en kijken ons recht in de ogen aan. Heel bijzonder.
De nummers van onze complete wandeling vind je onderaan dit artikel.
Een afwisselende ronde
De wind begint op te steken en we genieten van het ruisen van de bladeren. De paden zijn afwisselend, kronkelend, groen, smal en breed. Het verveelt geen moment. Onderweg lopen we langs de overtuin en het prachtige landgoed Oranjewoud. Op het terras van het museum Belvedère genieten we van een sneetje Fries sûkerbôle.
Op onze terugweg kiezen we voor het houten vlonderpad over het water door het dichtbegroeide bosgebied. Erg leuk. Ik heb watermunt geplukt voor een lekker kopje thee. Het ruikt heerlijk fris. Al wandelend horen we opeens ‘klepperdeklep’. Ja hoor, de ooievaars. Na een fijne wandeling met veel wildlife onderweg, komen we weer aan op de parkeerplaats. Een wandeling van in totaal 8,8 kilometer.
Praktische informatie
- Museum Belvedère – ook geschikt voor een kopje koffie,thee of lunch.
- Hotel Tjaarda: een bekend hotel in Oranjewoud. Waar je kunt lunchen, dineren, overnachten en er is zelfs een wellness.
- Start wandeling is parkeerplaats Oranjewoud, Emmalaan.
- Honden kunnen aangelijnd mee.
- Oranjewoud festival is op 19 augustus t/m 23 augustus.
- De totale route volgens de nummers, die wij zelf hebben uitgekozen: Paalnr. 1, nr. 25; Paalnr.9; nr. 8; Paalnr. 7, nr.32; nr. 6; nr. 36; nr. 33; nr. 38; Paalnr. 34, nr. 31; nr. 1; nr. 7; Paalnr. 2, nr. 82; paal met geel/grijze pijl volgen (Friese woud); Paalnr. 81, nr. 87; Paalnr. 2, nr. 24; Bij Tjaarda rechtsaf, via de weg terug naar de parkeerplaats.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijvers Mentha en Ditmar de Vries.
Mentha en Ditmar zijn zussen en wonen beiden in Groningen. Al ruim 10 jaar wandelen ze veel samen en noemen zichzelf de wandelzusjes. Mentha is werkzaam als natuur- en wandelcoach, Ditmar werkt als natuurgeneeskundige. Mentha schrijft, Ditmar fotografeert. Een uitstekende combi!