De Duursche Waarden is een 120 hectare groot natuurgebied van Staatsbosbeheer (onderdeel van de IJsselvallei) in de gemeente Olst-Wijhe in Salland (Overijssel). Het gebied bestaat uit rivierarmen, geulen, oeverwallen, moerassen en stukken bos in de uiterwaarden van de rivier de IJssel. Op het terrein lopen Schotse hooglanders en IJslanders en daarnaast zijn er veel (water)vogels te zien. In het verleden is er rivierklei gewonnen voor baksteenproductie. Tot 1976 was de steenfabriek Fortmond actief, ook hiervan zijn nog steeds overblijfselen zichtbaar.
De Duursche Waarden
Rivierlandschap, uiterwaarden en ooibossen
De Duursche Waarden was de eerste uiterwaard in Nederland waar geprobeerd werd om het oorspronkelijke rivierenlandschap met ooibossen en moerassen terug te brengen. Een blik op de (wandel)kaart naar de ligging van de Duursche Waarden nodigt absoluut uit om een bezoek te brengen en het gebied te gaan verkennen.
Infocentrum IJssel Den Nul
Aan de rand van de Duursche Waarden ligt het Infocentrum IJssel Den Nul. Het ligt aan de N337 tussen Deventer en Zwolle (Olst-Wijhe). Parkeerplaatsen zijn bij de toegang van het terrein te vinden. Ook is er een bushalte ‘voor de deur’. In en rondom het infocentrum is van alles te zien en te doen voor jong en oud en de horeca biedt je diverse versnaperingen.
Wandelen door de Duursche Waarden
Vanaf het infocentrum starten diverse wandelroutes met verschillende afstanden. Op de kaart zijn deze af te lezen en via internet zijn ook vele routes te vinden, eventueel ook met gpx-bestanden.
Een combi van de rode (3 kilometer) en groene route (5 kilometer) wordt ook wel de ‘ruige route’ genaamd. Hiervan is ook een routekaartje af te halen bij het infocentrum. In combinatie met de blauwe Fortmond route kom je op zo’n 11 kilometer, welke ongeveer overeenkomt met de Trage Tocht Duursche Waarden van Wandelzoekpagina.
Het gebied is toegankelijk en prachtig in elk seizoen, met laag water of met hoog water. De paden in de uiterwaarden kunnen wel het hele jaar door drassig zijn, dus hou hier rekening mee met waterdicht schoeisel. En met hoog water is een deel van de groene route niet toegankelijk doordat het trekpontje dan niet te gebruiken is.
Drijfbrug, observatiehut en trekpontje
Via de drijfbrug (wiebelbrug) over de Lange Kolk achter het bezoekerscentrum, loop je richting de dijk en vervolgens het natuurgebied in. Je loopt eerst door open veld richting het ooibos (rode route) met een vogelobservatiehut en uitzicht over de Scherpenzeelse hank.
Je loopt vervolgens door via de groene route. Op een gegeven moment loopt het pad enige tijd evenwijdig aan de Rijksstraatweg. Dit is even een saai stukje, maar aan je linkerhand zie je water en veel vogels. Je loopt langs een rij knotwilgen en komt uit bij het trekpontje. Vervolgens loop je een stuk langs de IJssel met prachtig weids uitzicht, richting de voormalige steenfabriek.
Steenfabriek, uitkijktoren en Kozakkenveer
De oude steenfabriek van Fortmond is al van veraf zichtbaar door de hoge schoorsteenpijp die er nog staat. Ook de oude steen(vlam)ovens zijn nog zichtbaar. Er is een uitkijktoren gebouwd, met aan twee zijden trappen, waardoor je op zich geen passerende tegenliggers hoeft te verwachten op de trap. De toren biedt een weids uitzicht op de IJssel en aan de overzijde Veessen.
Bij de uitkijktoren aan de IJssel vertrekt het Kozakkenveer, een fiets- en wandelveer naar de overzijde van de IJssel. Dit veer vaart in principe tussen april en oktober, maar check wel vooraf de daadwerkelijke beschikbaarheid. Het Kozakkenveer dankt haar naam aan de Kozakken die hier ooit de rivier overstaken in hun enthousiasme om het leger van Napoleon terug te drijven naar Frankrijk.
Fortmond
Na de uitkijktoren vervolg je de groene/oranje route richting de Fortmonderweg, waar ook een parkeerplaats is en waar je eventueel kunt aansluiten op de blauwe route, of de groene route afmaakt terug naar het infocentrum. Volg je de groene route, dan ga je aan de Fortmonderweg linksaf en loop je vervolgens over de Juttengatsbrug (toegankelijk voor fietsers en wandelaars).
Volg je de blauwe route, dan ga je rechtsaf en wandel je langs de weg langs de huizen van Fortmond naar het droog hardhout ooibos Achterweerd, een bijzonder bos aan de rand van de rivier. Loop je de Trage Tocht dan slaat deze iets eerder rechtsaf als de blauwe route; bij het bordje Fortmonderweg 23 t/m 47, tussen twee huizen door. Je loopt nog een stukje langs de IJssel met een klein strandje en komt langs camping ’t Haasje.
Hierna loop je wederom langs een asfaltweg door de uiterwaarden waarbij je uitzicht hebt op de Juttengatsbrug. Op de kruising van wandelroute blauw en groen ga je rechtsaf en pak je de groene route weer op. Je wandelt nog een gedeelte door grasland en wat bos. Door de weilanden van de uiterwaarden bereik je vervolgens wederom via de dijk en de wiebelbrug je eindpunt van de route bij het informatiecentrum.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Dianne Ebrecht (1973).
Geboren en getogen Sallandse en moeder van twee zonen. Inmiddels al 25 jaar gelukkig in de Achterhoek. Dianne houdt van wandelen, waarbij haar fotocamera vaak mee op pad gaat. Haar wandeltips bundelt ze ook op haar eigen website.