Een dagje heerlijk ronddwalen? Bezoek dan eens Middelburg, de monumentale stad vol met historische gebouwen. In dit artikel neem ik jullie mee met een smartphone stadswandeling door het historische Middelburg. De stad heeft een rijke geschiedenis die je nog steeds in het huidige straatbeeld terugziet. Deze wandeling brengt je naar de verborgen plekjes, pittoreske straatjes en kleine details van de stad.
Historisch Middelburg
In de 9e eeuw, toen de Vikingen Europa binnentrokken, werd op Walcheren een ringwalburg opgeworpen. Middelburg was de middelste burcht, vandaar de naam Middelburg. Toen het gevaar geweken was, ontwikkelde de stad zich tot handelscentrum en kreeg het in 1217 stadsrechten. Middelburg had ooit, op Amsterdam na, de meeste historische gebouwen. Tegenwoordig staan er nog steeds ruim 1100 rijksmonumenten in de binnenstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Middelburg veel te lijden gehad. Een bombardement in 1940 legde een groot deel van de stad in as. Daarna is de stad weer opgebouwd in traditionele stijl.
De rijksmonumenten zijn te herkennen aan de zichtbare monumentenschildjes. Let eens op de bijzondere panden met de gebeeldhouwde gevelstenen in De Langeviele. Hier vind je op nummer 27 ook het oudst bekende pand.
Maneblussers
Een leuk weetje over Middelburgers is dat ze ook wel Maneblussers worden genoemd. Ooit op een nacht scheen een bloedrode maan vlak achter de toren van de Lange Jan. Toen de nachtwacht het rood van de maan door de ruitjes van de Lange Jan zagen schijnen, dachten ze dat de toren in brand stond. Alle poorters werden gewekt en moesten met brandemmers naar de toren komen. Toen bleek al gauw dat het slechts de maan was.
Smartphone stadswandeling
Je downloadt deze (betaalde) wandeling eenvoudig via de Walk The City app op je telefoon. Deze wandeling leidt je met herkenbare foto’s en instructies langs de mooiste plekjes van de stad. Je kunt op een willekeurig punt deze wandeling beginnen, maar ook kiezen uit een aantal vooraf gedefinieerde instappunten.
Wij parkeren onze auto gratis bij het station en lopen vanaf daar naar het instappunt Stationsstraat. Tijdens deze rondleiding van 4,9 kilometer door Middelburg kom je langs mooie bezienswaardigheden, maar kom je ook veel te weten over de geschiedenis aan de hand van foto’s, verhalen en leuke weetjes.
Leuke details van de stad
Een aantal leuke details die je tegenkomt tijdens de wandeling zal ik alvast met jullie delen. Zo zie je overal de typisch Zeeuwse kelderluiken. Deze werden gebruikt voor opslag en het gaf gemakkelijk toegang vanaf de straat.
Tijdens de wandeling zie je bij veel oude panden muurankers, dit zijn constructieve elementen om het uiteinde van een balk met de muur te bevestigen. Deze zijn meestal recht, maar zijn soms ook sierlijk gevormd. Soms geven ze ook het bouwjaar van het pand aan.
Ook maak je kennis met het poëzieproject ‘Sprekende Gevels’. Het doel van het project is om blinde muren, gevels en andere verrassende plaatsen in Middelburg te verfraaien met gedichten. De gedichten gaan over mensen, zee en land.
Blikvangers van de stad
Middelburg kent veel blikvangers. Deze kom je tijdens de wandeling allemaal tegen. Een aantal zal ik beschrijven.
De Lange Jan
Een van de bekende bezienswaardigheden van Middelburg is ongetwijfeld de 90,5 meter hoge Lange Jan. Omdat het centrum van Middelburg op een verhoogd stuk grond gebouwd is, lijkt de Lange Jan nóg hoger dan dat hij werkelijk is. Tijdens deze wandelroute maak je een volledig rondje om het in 1125 gestichte Abdij complex. De 207 traptreden van de 14e-eeuwse Abdijtoren Lange Jan brengen je naar een mooi uitzicht over Zeeland. De Abdij staat bekend als het culturele hart van de stad en heeft tot 1574 als klooster gediend. Dit is ook de plek waar de stad is ontstaan. Waar vroeger de Middelburgers bier en wijn kochten van de monniken, is tegenwoordig het Provinciehuis en het Zeeuws Museum gevestigd.
Het Stadhuis
Het stadhuis van Middelburg staat bekend als een van de fraaiste middeleeuwse stadhuizen in ons land. Gebouwd in de gotische stijl van de late middeleeuwen is er in de loop van de eeuwen veel aan het stadhuis veranderd.
De Kuiperspoort
Een van de mooiste en oudste hofjes van Middelburg. Het hofje ligt bijna onopgemerkt tussen de Dam en de Rouaanse kaai. De naam verwijst naar het Kuipersgilde (de ambacht waarbij tonnen en vaten werden gemaakt). Een schilderachtige plek met oude pakhuizen, prachtig gerestaureerde huizen, trapgevels en verborgen details. Alle voorgevels zijn in oude staat gerestaureerd en het straatje is belegd met kinderkoppen. Je ziet zelfs nog antieke ringen tussen de kinderkoppen waar de paarden aan vast werden gemaakt, die vervolgens de tonnen moesten vervoeren.
Kloveniersdoelen
Een prachtig gebouw met 36 sierankers dat in 1607 in de Vlaamse Renaissancestijl is gebouwd. De Doelen was de oefenruimte van de Kloveniers. De kloveniers waren de schuttersleden die met de bus schoten. In de Franse tijd was het een militair hospitaal. Nu heeft het pand een horeca- en culturele functie.
De Oostkerk
De Oostkerk was de eerste kerk die de Middelburgse protestanten voor zichzelf bouwden. De inwoners van Middelburg moesten meebetalen aan de bouw van de kerk, door een extra belasting op wijn en bier. Na 350 jaar een belangrijke rol te hebben vervuld in de stad Middelburg, is de Oostkerk op 8 januari 2017 gesloten voor kerkelijk gebruik.
Fijne lunch tip
Een van de weinige zaken die ook open zijn op zondag is De Juf. Hier ga je naartoe voor een lekker ontbijt, heerlijke taartjes of een goede lunch.
Ga je toch liever voor een echte bolus? Een originele Zeeuwse bolus haal je bij Sint John. De Zeeuwse bolus is van oorsprong een Joodse delicatesse die de Joden over de hele wereld hebben verspreid. In het begin van de 17e eeuw hebben de Portugese Joden de bolus geïntroduceerd in Middelburg. Sindsdien hebben de Zeeuwse bakkers er hun specialiteit van gemaakt. Je vindt Sint John op de Vismarkt, dat is aangelegd in 1559 en 300 jaar later vernieuwd. Het is lang geleden dat er vis is verhandeld, tegenwoordig zijn hier elke week markten.
Overnachten in Middelburg?
Ontdek Middelburg vanuit het monumentale pand Number 9, een eeuwenoud rijksmonument. De eigenaars Jochem en Emilie hebben dit prachtige pand tot in de puntjes opgeknapt tot luxe appartementen met alles erop en eraan. De appartementen liggen midden in de stad, met alle (historische) bezienswaardigheden op loopafstand.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.