Als je over de A15 langs het haven- en industriegebied van de Botlek rijdt, is het bijna niet voor te stellen dat je binnen een kwartiertje in een prachtig natuurgebied zit. Toch is dat zo. Ten zuiden van het dorp Oostvoorne, op het Zuid-Hollandse dubbeleiland Voorne-Putten, ligt een uitgestrekt en gevarieerd wandel- en fietsgebied: de Duinen van Oostvoorne.
De Duinen van Oostvoorne
Om mee te beginnen: een wandelrondje om de plas
Bij het bezoekerscentrum aan de Tenellaplas starten verschillende routes door dit natuurgebied.De allerkortste wandeling is die rondom het uitgegraven meer zelf: 300 meter slechts! Maar wel de moeite waard. Aan de door rietkragen omzoomde waterplas ligt namelijk een kleurrijke heemtuin. Daar zijn alle soorten landschap van het omringende natuurgebied aanwezig: de duinplas, drassige oevers, een weide, zandhellingen, struikgewas, heide en bos.
Er groeien en bloeien meer dan 300 plantensoorten als salomonszegel, akelei, valeriaan, wateraardbei en heel veel verschillende orchideeën. Die plantenweelde trekt veel vogels, vlinders en libellen aan, er valt dus genoeg te zien én te ruiken. Heerlijk om op een van de bankjes te genieten van de natuurpracht. Onvoorstelbaar dat deze idyllische plek tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt werd als opslagplaats voor oorlogsmateriaal.
De Meidoornroute
Laat je niet afschrikken door de naam van deze wandeling, want ook in de maanden dat de meidoorn niet bloeit is dit een route waar veel te genieten valt. Deze tocht begint ook bij het bezoekerscentrum aan de Tenellaplas. De 12 kilometer lange wandeling is gemarkeerd met knooppunten en tussen de knooppunten door met rode pijlen. Je kunt het informatieve routegidsje van het Zuid-Hollands landschap downloaden op je telefoon. Dan kom je niet alleen meer te weten over de Duinen van Oostvoorne, maar kun je bijvoorbeeld ook een aantal vogelgeluiden beluisteren en makkelijk je route aanpassen, als je dat zou willen.
Overblijfselen uit de oorlog
De Meidoornroute is een wandeling met veel afwisseling, niet alleen wat betreft het landschap, maar ook qua beleving. Je loopt eerst door een vreedzaam bosgebied met veel onderbegroeiing van struiken, planten en kruiden. Hoe groot is dan ineens het contrast, als je plotseling voor een bunker uit de Tweede Wereldoorlog staat. De Biberbunker is een van de vele betonnen kolossen die de Duitsers in dit gebied bouwden om de vliegtuigen van hun tegenstanders te lokaliseren en neer te halen. Nu worden er rondleidingen gegeven en kun je er in alle rust je boterhammetje opeten.
Via Kaapduin naar de koffie
Na een paar kilometer verlaat je het bos en kom je in het duingebied. Over schelpenpaadjes wandel je door de jongste duinen van Nederland. Als gevolg van de aanleg van de Maasvlakte wordt er steeds minder zand aangevoerd, dus ‘groeien’ er ook steeds minder nieuwe duinen aan. Je ziet dat onderweg ook, er komt steeds meer begroeiing op de oudere duinen. Zo werd de Kaapduin een beschutte vallei, waar je met heel veel geluk een zandhagedis tegen kunt komen.
Misschien ruik je inmiddels de koffie al, want als je het duingebied verlaat, kom je uit bij ‘t Wapen van Marion, een prima pauzeplek. Het gebouwtje waar je op uitkijkt is een replica van de ‘Koepel Zeeburg’. Het originele gebouw was in bezit van het voormalig waterschap van Voorne, maar werd afgebroken door de Duitse bezetter. Je kunt er nu trouwen of een ander feestje vieren.
Oostvoornse Meer en het Groene Strand
Tot 1950 stroomde bij Oostvoorne de Noordzee nog het land in, maar door het aanleggen van twee dammen ontstond het Oostvoornse Meer, een recreatieplek onder de rook van Rotterdam. Je kunt er zwemmen, surfen en duiken, met eenzelfde uitzicht als de watervogels van het Groene Strand. Na nog een laatste stukje door de duinen en langs een bosrand, zie je het bezoekerscentrum alweer tevoorschijn komen tussen de bomen en zit je wandeling door de Duinen van Oostvoorne er alweer op. Met wellicht nog een afzakkertje op het terras van restaurant – jawel – ‘De Meidoorn’.
Wil je nog eens een andere wandeling maken in en om de Duinen van Oostvoorne? Op de website van Voorne-Putten vind je een aantal (thematische) wandeltips.
Praktisch
- Startpunt en gratis parkeren: Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinweg 12a in Rockanje.
- Knooppunten: 82 – 62 – 66 – 16 – 13 – 11 – 69 – 16 – 17 – 78 – 55 – 53 – 52 – 51 – 65 – 83 – 82.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.