Dwaal door de straten van havenstad Veere en ontdek de mooie geschiedenis van deze plaats aan het Veerse Meer. De historische straten, de bijzondere panden en de gezellige sfeer zorgen voor een mooie wandeling door en rondom deze stad.
Het Zeeuwse stadje Veere
Een stukje geschiedenis
Veere ontstond in de 13e eeuw ooit als het gehucht Kampvere. Pas toen het in de 16e eeuw de stapelplaats van Schotse wol werd, kwam de stad tot bloei. Er vestigde zich in die tijd een Schotse kolonie in Veere, zij hadden onder meer hun eigen bestuurder. De heren van Veere hadden grote invloed op de welvaart van hun stad. Onder meer door familiebanden tussen hen en het Schotse koningshuis, werd Veere de stapelplaats voor Schotse goederen. Wol was het belangrijkste product. Het werd onder meer gebruikt voor de Vlaamse lakenindustrie.
In de Republiek nam Veere een belangrijke positie in als stad. Tijdens de Bataafse Republiek werd de plaats weer een arme vissershaven. Veere verloor in 1799 het stapelrecht, maar de Schotse belangstelling voor de stad bleef. Er is na Veere geen Europese stad geweest die zo’n belangrijke economische rol had voor Schotland.
Veere heeft van oudsher een band met de Oranjes. Willem van Oranje kocht in 1581 het markiezaat Veere. Sindsdien zijn al zijn nazaten tot op de dag van vandaag markies van Veere. Vrijwel alle stadhouders of vorsten van Oranje hebben Veere wel eens bezocht (bron: www.zeeland.com).
Stadsontdekkingstocht Veere
Met deze route wandel je langs de hoogtepunten uit de geschiedenis. Het is een route van ongeveer 3,5 kilometer. Download de beschrijving van de route hier. In deze beschrijving staan de wandelknooppunten met nummers, hierdoor is de route gemakkelijk te volgen en ook op elk willekeurig punt te starten.
Tijdens deze wandeling maak je kennis met de rijke geschiedenis van Veere, maar geniet je ook van de prachtig groene en waterrijke omgeving. Je loopt dwars door een weide met schapen en geiten en langs een boomgaard met hoogstam fruitbomen. Deze moesten vroeger met gebruik van loodzware houten ladders geplukt worden.
Onderweg kom je verschillende informatieborden en hekken tegen met fragmenten uit de geschiedenis van Veere, waardoor het verleden hier nog meer tot leven komt. Ook staan er verschillende bankjes waar je even kunt uitrusten en genieten van het mooie uitzicht.
De Veerse stadswallen, trekpontjes en de stenen beer
Tijdens deze route wandel je ook over de eeuwenoude Veerse stadswallen. In 1340 werd begonnen met de eerste omwalling van Veere. Handel maakte de stad rijk en die rijkdom moest beschermd worden.
Vanaf 1585 werden de oude muren en grachten vervangen door wallen, bastions en vesten. De vestingwerken raakten na de bezetting in verval. Dat de Franse vestingwerken in Veere nog redelijk intact zijn, kwam doordat Veere verarmde en veel inwoners in de 19e eeuw vertrokken.
In dit deel van de route kom je ook twee leuke trekpontjes en de Stenen Beer tegen. Deze verbinding uit de tijd van Napoleon scheidt de vestinggracht van het water. Wandel door deze overdekte doorgang en gluur langs de schietgaten naar buiten. Wanneer je boven bent, heb je uitzicht over het Veerse meer en kun je ook nog een uitstapje maken naar het Veerse strandje.
Stadhuis
Het stadhuis van Veere is een van iconische gebouwen van de stad. De bijbehorende toren kun je vanuit bijna de hele stad goed zien liggen. Dit grote stadhuis werd al in de 15e eeuw gebouwd aan de Markt van Veere. Het stadhuis is inmiddels verschillende keren gerenoveerd, maar het heeft nog steeds het originele uiterlijk. Sinds maart 2015 is het stadhuis ook weer opengesteld voor publiek en kun je dit bijzondere gebouw ook van binnen bekijken. Alleen de gevel en de toren bezichtigen is overigens ook al de moeite waard.
De Grote Kerk
Rond dezelfde tijd dat het stadhuis van Veere werd gebouwd, werd ook een enorme kerk neergezet in de stad, de onze Lieve Vrouwekerk. Het grote gebouw is in de 15e eeuw gebouwd. De imposante afmetingen van de kerk herinneren aan de vroegere rijkdom en macht van de handelsstad. Tijdens de bouw raakte het geld op waardoor de toren nooit voorbij de in 1512 bereikte hoogte heeft kunnen groeien. Tegenwoordig is de Grote Kerk een experience en cultuurpodium.
Cisterne
Naast de Grote Kerk vind je de bijbehorende Cisterne. Dit sierlijke gebouw uit 1551 met het kenmerkende puntdak deed lange tijd dienst als waterput. Deze beschikt over een ondergronds waterreservoir van 2000 hectoliter. Het water wordt opgevangen via de goten van het kerkdak. Hij werd gebruikt door Schotse kooplieden die hier hun wol konden wassen. De Cisterne heeft Veere echter nog tot 1938 voorzien van water. Pas daarna werd de stad aangesloten op de waterleiding.
Grote Kerk Cisterne
Schotse Huizen
Vanwege het handelsverleden met Schotland zie je vandaag de dag nog steeds Schotse invloeden in Veere. Zoals de gevels van de karakteristieke Schotse Huizen die om de hoek van het stadhuis liggen. Deze twee statige panden aan de Kaai van Veere vormen tegenwoordig samen met het stadhuis het Museum Veere. In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad.
Campveerse toren
Aan de rand van Veere staat de Campveerse toren. Deze naam herinnert nog aan de herkomst van de naam Veere, wat vroeger begon als het Campseveer. Het is een monumentale verdedigingstoren uit de 15e eeuw. De toren was onderdeel van vestingwerken rondom de hele stad. De toren functioneerde ook als stadsherberg. Tegenwoordig is dit rijksmonument omgebouwd tot herberg en kun je dus in de originele vestingtoren overnachten. Je kunt er ook lunchen en dineren.
Molen de Koe
Walkorenmolen De Koe is een witte, ronde stenen stellingmolen en is in 1909 gebouwd. Helaas is hij niet te bezichtigen, maar ook van buiten zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Alle jaren dat ‘De Koe’ als weekendverblijf diende, is deze zo af en toe aan het draaien gebracht. In 2020 is de molenaar vanwege zijn leeftijd hiermee gestopt. Kijk hier eens voor leuke weetjes over de molen.
Tijd voor iets lekkers
- Wanneer je in Zeeland bent, dan kan een Zeeuwse bolus natuurlijk niet ontbreken. Deze kun je kopen bij Bakkerij Bliek op de Markt.
- Bij De Kombuis op de Kaai koop je een ijsje. Neem plaats op een bankje en geniet van de gezelligheid en het uitzicht over de jachthaven.
- Voor de lunch ga ja naar de Peperboom in de Kapellestraat waar je in de binnentuin heerlijk kunt eten.
- Neem zeker ook een kijkje bij Oma’s snoepwinkel in de Oudestraat. Dit leuke kleine winkeltje van 18m2 bestaat al 30 jaar. De verkoopsters dragen ouderwetse schorten. Oma verkoopt meer dan 100 soorten ouderwets snoep. Het leukste is om die kleurige snoepjes in het echt te zien en te proeven.
Ook leuk om te doen – Sluis Veere
Bij Veere komt het Kanaal door Walcheren uit op het Veerse Meer. Schutsluizen zorgen voor het overbruggen van het hoogteverschil met het buitenwater. In de Tweede Wereldoorlog is de grote sluis ernstig beschadigd. De kleine sluis heeft het grotendeels overleefd en verkeert nog in oorspronkelijke staat. De houten sluisdeuren doen al ruim honderd jaar dienst. Neem een kijkje om de sluizen van dichtbij te zien, klassieke boten te bewonderen en om Veere vanaf de andere kant te bekijken.
Ook leuk om te doen – nog meer tips
- Vanuit Veere worden er vanaf de steiger bij de Campveerse toren verschillende vaartochten over het Veerse Meer georganiseerd.
- Het Veerse Meer is het watersportgebied voor Walcheren en wijde omgeving. Door de opening in de sluis aan de oostzijde is het water niet alleen zouter, maar ook schoner geworden. Door de ondiepe oevers is het Veerse Meer ook uitstekend geschikt voor gezinnen met kinderen.
- Het Veerse strandje, gelegen aan het Veerse Meer, is in 2012 een nieuw gemaakt strandje voor recreatie aan het Veerse Meer. Het strandje is openbaar en kan door iedereen bezocht en gebruikt worden.
- Dwaal door de steegjes van Veere. Overal zie je mooie hofjes vol oude gevels, gevelstenen, geornamenteerde vensters en kleurrijke bloemen. Het centrum van Veere is heel compact, dus je kunt hier bijna niet verdwalen. De prachtige gevels vind je bij het huis ‘De Kolve’ en bijzondere gevelstenen bij ‘In de korenbloem’ en het ‘Lammetje’.
Parkeren
Er zijn twee betaalde parkeerterreinen, namelijk op de Kanaalweg Westzijde/Mauritsbolwerk en bij de gedempte haven. Beide op loopafstand van Veere. Wil je toch liever gratis parkeren? Dit kan op de Veerse Weg, ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Sabine Eckhardt (1984).
Woonachtig in Barendrecht, samen met vriend Paul en dochter Charlie. Sabine zoekt, waar ze ook heen gaat, altijd uit wat er te zien en te doen is. Haar avonturen kun je volgen op Instagram.