Een sportieve en alternatieve manier om Breda te leren kennen, is een fietstocht langs de street art van ‘Blind Walls Gallery’. Stel je geen doorsnee stadsbezichtiging voor, want deze tour brengt je naar de rauwe rafelranden van de Nassaustad.
Blind Walls Gallery
De 12,5 kilometer lange rit langs de muurschilderingen zorgt voor verrassing en verwondering. Het is geen opgepoetste standaardroute langs (historische) pronkjuwelen. Je komt op plaatsen in de stad, waar je anders waarschijnlijk aan voorbij zou gaan. Zoals de Veilingkade, een vrijplaats voor creatieve ondernemers. Verhalen van buurtbewoners waren daar de inspiratie voor een gigantische, paradijselijke schildering op een van de muren van dit voormalige bedrijventerrein.
Verhalen zijn van alle tijden
Het project Blind Walls Gallery vertelt verhalen over het heden en verleden van Breda in meer dan 100 street art projecten. Sinds 2015 beschilderen kunstenaars niet alleen muren van fabrieken, parkeergarages en huizen, maar ook objecten als bijvoorbeeld silo’s. Een van de kunstwerken ligt zelfs in het water.
Er komen beschilderde muren bij en andere zijn inmiddels weer afgebroken. Er worden ook speciaal voor dit project muurtjes gebouwd, waarop kunstenaars zich kunnen bekwamen in street art. Leuk om even te stoppen, als ze daarmee bezig zijn.
Een troubadour, een boek, een telefoon. Het zijn de historische en hedendaagse vertellers van verhalen. De missie van Blind Walls Gallery wordt verbeeld in een van de muurschilderingen, die je onderweg tegenkomt. Deze Wall is ook een van de ruim 20 kunstwerken, die opgenomen zijn in de audio-tour. Door een QR-code te scannen bij het betreffende kunstwerk, kom je er meer over te weten.
Symbolen van de oorlog
Verhalen over de oorlog spreken altijd tot de verbeelding, dus ook op de Blind Walls vind je ze terug. Twee van de 28 street art projecten uit de fietsroute herinneren aan die donkere tijden. Al zou je dat van ‘de Vlucht’ – een bijna romantische, roze-paarse schildering op de zijkant van een flatgebouw – niet zeggen (achteromkijken als je de route fietst, anders mis je ‘m).
Een eind verderop is een imposante leeuw op de zijgevel van een huis geschilderd. Symbool van de heldenmoed van Godevaert Mantens, burgemeester van Breda tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Beroemde Bredanaren in beeld
Al fietsend maak je ook kennis met Ramon Dekkers, bijgenaamd ‘the diamond’. Ramon was een professionele kickbokser uit Breda. Als eerbetoon kwam er een muurschildering in de wijk waar hij woonde. Een andere Bredase legende, Abraham de Winter, werd op het Concordiaplein vereeuwigd als zanglijster. De theaterkomiek was namelijk bekend om zijn imitaties, net als deze vogel.
Natuur op de muur
In een van de buitenwijken waar je doorheen fietst, staat nogal wat hoogbouw. Weinig ruimte voor de natuur. Daarom schilderde een street artist drie reusachtige tuinvlinders op de muur van een van de vele flatgebouwen. Zo bracht hij een stukje natuur in de stadse omgeving. Even verderop groeit er weer een giga-aardappelplant op een tuinmuur. Geen toevallige plek, het is namelijk de Vincent van Goghlaan.
Freewheelen
Af en toe is het onderweg even zoeken naar de street art. Soms zit de schildering verstopt achter geparkeerde auto’s of op een muur aan de overkant van de weg. Soms is de muur zelfs al afgebroken. Maar dat zal je pret niet drukken, want er zijn zoveel Blind Walls, dat je onderweg altijd wel weer een andere ontdekt, die niet in je gidsje staat. Zoals deze ‘het-komt-allemaal-wel-goed-zo-niet-dan-toch-wall’.
Tot slot
Een echte toerist laat zichzelf altijd wel ergens fotograferen, toch? En waar kan dat beter, dan tussen de vleugels van een engel?!
Praktische tips
- Alle informatie over de Blind Walls Gallery kun je vinden op de website. Je vindt er uitleg over de muurschilderingen, een gidsje met de fietsroute, een wandeling, rondleiding met gids, audiotour en leuke gadgets.
- Houd er rekening mee dat sommige Blind Walls zich in een gebouw bevinden en niet altijd toegankelijk zijn.
- De fietsroute start officieel bij de BUAS aan de Mgr. Hopmanssingel 15, maar met het gidsje van de website bij de hand kun je de route bij elk nummer starten.
- Kom je met het OV, dan kun je bij het station een fiets huren en de route vanaf het station starten.
- Reis je met eigen auto/fiets: gratis parkeermogelijkheid aan de Veilingkade en van daaruit verder fietsen.
- In de buitenwijken is weinig horeca, maar de fietsroute gaat ook door het centrum van Breda: terrassen genoeg.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.