Het langste park van Nederland is zo goed als af. Een wandeling door het Leidse Singelpark biedt een afwisselende route van zo’n 6,5 kilometer rond de historische binnenstad van Leiden. Jaren geleden ontstond uit een burgerinitiatief het idee om een aantal parken en plantsoenen langs de singels met elkaar te verbinden tot één doorlopend park. Dit park ligt aan de binnenkant van de singels, daar waar ooit de stadsmuren de stad Leiden beschermden. Zes nieuwe bruggen verbinden de verschillende delen van het park. De grote afwisseling van natuur, cultuur en water maakt deze wandeling heel bijzonder.
Het Leidse Singelpark
Natuur
Natuurlijk, het is een ‘stedelijk’ park maar toch wandel je vrijwel permanent door een groene omgeving. Sommige delen van het park zijn nieuw met jonge aanplanting, in andere delen staan prachtige oude bomen. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval in het Plantsoen, een geliefde picknickplaats voor studenten.
Heb je een museumjaarkaart, dan kun je door de Hortus Botanicus lopen in plaats van er omheen. Of als je het leuk vindt, koop je gewoon een kaartje bij de ingang en breng je een bezoek aan de Hortus Botanicus. Een leuke tussenstop tijdens je wandeling.
Langs musea
De grote afwisseling maakt een wandeling zo leuk. Je komt langs historische gebouwen als molens, oude begraafplaatsen, de Sterrewacht en de historische stadspoorten. Maar er zijn ook doorkijkjes naar delen van de historische binnenstad.
Verschillende musea liggen langs de route. Het veelgeprezen museum Volkenkunde kun je bezoeken. Maar ook de zojuist genoemde Hortus Botanicus met daarbinnen de Sterrewacht. Verder kom je langs museummolen De Valk, molen De Put en kunstmuseum de Lakenhal. In de verschillende parken en plantsoenen staan vele kunstwerken.
Water
Water is belangrijk voor het Leidse Singelpark. Vrijwel overal zijn de singels met de vele sloepjes te zien. Vanaf de oude en nieuwe bruggen kijk je de grachten van de stad in, met aan weerszijden de mooie grachtenpanden. Bij molen De Put liggen altijd historische vrachtschepen en ook aan de andere kant van het park, bij de Meelfabriek, liggen oude schepen.
(Klein)kinderen
De route wordt aangegeven door gekleurde bordjes met allerlei vogels, zoogdieren en bloemen; een geweldige speurtocht voor kinderen. Via de website van het park is een spelkaart te downloaden. In bijna alle parkdelen zijn speeltuintjes en in het Plantsoen staat een volière.
Extra tips
- Op veel plekken langs de route is horeca te vinden met leuke terrassen.
- Op een paar plekken moet je een stukje binnendoor (bij de Meelfabriek) of buitenom (bij de energiecentrale). Hier wordt nog volop gewerkt aan de ontwikkeling.
- Groene ‘takken’ geven de onderdelen van het park aan en gekleurde dieren en bloemen de route.
- Je kunt de route eenvoudig inkorten door dwars door de historische binnenstad terug te lopen naar je beginpunt.
Praktisch
- Alle informatie vind je op de website van het Leidse Singelpark.
- Een gratis routekaart is verkrijgbaar bij de VVV, deze ligt tussen centraal station Leiden en het Singelpark. De route kun je ook alvast hier downloaden.
- Sommige bruggen zijn steil met trappen en daardoor niet geschikt voor rolstoelen, rollators en kinderwagens. Op de kaart staan speciale ‘omlooproutes’.
- In de izi.TRAVEL app vind je een audiotour door het Leidse Singelpark.
- De bereikbaarheid is uitstekend. De route loopt dicht langs centraal station Leiden en meerdere parkeergarages (o.a. Haagweg, Morspoort, Lammermarkt, Garenmarkt).
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Geschreven door gastschrijver Marian Wezenbeek.
Woonachtig in Leiden met haar man, de 60 gepasseerd en haar drie jongens de deur uit. Marian is stedenbouwkundige, maar besteedt haar tijd ook heel graag aan reizen, schrijven en fotograferen. In de winter reist ze de wereld rond, in de zomer geniet ze van Nederland. Belevenissen en leuke adresjes verzamelt Marian op haar eigen website.