Nijmegen is dan wel de oudste stad van Nederland, maar telt een verrassend aantal nieuwe bruggen. Die bruggen brengen je vanuit de stad naar bijvoorbeeld de nabijgelegen Ooijpolder of stadseiland Veur-Lent. Staande op een van de bruggen, bekijk je Nijmegen telkens weer van een andere kant. Vandaag op het programma: de 7 Bruggentocht.
De 7 Bruggentocht
De 7 Bruggentocht is een leuke manier om kennis te maken met de moderne bruggen van de stad. De wandeling kent vier variaties: 15 kilometer, 17 kilometer, 15 kilometer mét kunst, en contemplatief. De hoofdroute is bij alle vier hetzelfde.
Onderweg moet je heel wat treden op en af, maar dat is het allemaal meer dan waard. De wandeling is verrassend afwisselend, interessant en heeft onderweg verschillende horecagelegenheden.
Bekijk hier de vier routes van de 7 Bruggentocht.
Langs de zuidoever van de Waal
De route start bij het Centraal Station, midden in de drukte van de stad. Die drukte laat je gelukkig al snel achter je, want je loopt via het Kronenburgerpark richting de Waal. Het Kronenburgerpark is een klein stadspark met een vijver en een kruittoren en wordt deels omringd door oude stadswallen. Via het Joris Ivensplein kom je op de Waalkade. Vanaf hier gaat de wandeling kriskras, over en weer, langs beide oevers van de Waal.
Het Labyrinth
Waar nu de Waalkade is, lag ooit de oude Waalhaven. Voor de waterkeringsmuur op de kade kom je op de grond een groot kunstwerk tegen, geplaveid van basaltstenen: het Labyrinth. De Waalbrug – de enige oude brug uit deze wandeling – zie je al voor je. Onderlangs een klein haventje en een gezellig terras op een boot, loop je onder deze brug door.
Wandelbrug Ooijpoort
En dan ineens, als je onder de Waalbrug vandaan komt, ben je uit de stad en in de natuur. Voor je strekt de Ooijpolder zich uit, een natuurgebied aan de uiterwaarden van de Waal. Wandelbrug Ooijpoort (56 meter vrije overspanning) brengt je in een hoge boog naar de oase van rust en groen. Rechts in ’t Meertje liggen woonboten, wat een mooi plekje. Via een weiland loop je richting Ooijsedijk en kom je weer terug in de bebouwde kom van Nijmegen. Nu ga je niet onder de Waalbrug door, maar er overheen.
Naar de overkant
Vanaf hier loop je een flink stuk langs de noordkant van de Waal en over het stadseiland Veur-Lent. Dat ontstond toen de Waaldijk 350 meter landinwaarts werd gelegd en er een nevengeul werd gegraven, de Spiegelwaal. Je gaat over de Verlengde Waalbrug en passeert ‘Het Gezicht van Nijmegen’. Een enorm beeld van een Romeins masker, waar je in kunt klimmen en zo met een Romeinse blik naar Noviomagus (Nijmegen) kunt kijken. Het kunstwerk is geïnspireerd op een masker dat bij de Waalhaven gevonden werd en nu in museum Valkhof tentoongesteld staat.
De Lentloper
De volgende brug komt alweer in beeld: de Lentloper, een van de zes bruggen over de Spiegelwaal. Als wandelaar loop je onder het wegdek door en aan weerszijden staan luie ligstoelen, waarin je een prachtig uitzicht over de Waal hebt. Via de Spoorbrug en de Zalige Brug kom je uiteindelijk bij De Oversteek, de zevende en laatste brug van deze tocht.
Deze brug over de Waal ligt op een historische plek: hier staken in 1944 Amerikaanse parachutisten in rubberbootjes de rivier over, in een poging Nijmegen te bevrijden. Als eerbetoon aan hen staan er aan weerszijden van de brug 48 lantaarnpalen, die ’s avonds paar voor paar ontstoken worden. Veteranen lopen dan de ‘Sunset March’, in hetzelfde tempo als waarin de lichten op de brug aangaan.
Weer terug in de stad
Het laatste stuk loop je door een deel van Nijmegen waar flink gebouwd wordt. Hier staat ook het oude Honigcomplex. Waar vroeger de soepen, bakproducten en brintapap werden geproduceerd, zit nu horeca. Er worden evenementen georganiseerd en er zitten bedrijfjes aan deze rauwe rafelrand van de stad. Wil je nog via een laatste brug naar het station? Dat kan via de Snelbinder, maar je kunt ook via het Kronenburgerpark weer teruglopen naar het Centraal Station.
GRATIS VERZENDING
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
GRATIS VERZENDING
De 100 mooiste
e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
De 100 leukste dagjes weg voor pensionado’s
Het onbetwiste nummer 1 pensioen boek van Nederland. Een prachtig cadeau, ook voor jezelf.
De 100 mooiste e-bike routes van Nederland
Het meest complete e-bike fietsboek van Nederland. Maar liefst 100 routes in alle provincies.
Dit artikel is geschreven door:
Dit artikel en fotografie zijn een bijdrage van gastschrijver Margo Kwinten.
Margo is projectleider sociaal domein/bibliothecaris. Samen met haar man loopt ze momenteel het Zuiderzeepad. Als echte bibliothecaris leest ze veel, haar interesse in cultuur en geschiedenis brengen haar naar bijzondere plaatsen in Europa. Eilanden fascineren Margo in het bijzonder, daar schrijft ze over op haar blog.