In de serie woestijnkastelen: Qasr Al-Kharanah kasteel

Het Al-Kharanah kasteel (ofwel Qasr Kharanah) is een van de bekendste woestijnkastelen van Jordanië. Dit komt mede door de bijzondere vorm van het kasteel, namelijk precies zoals je vroeger als kind een zandkasteel bouwt. Simpel, een vierkant blok met weinig details. Te midden van een hele grote zandbak (de woestijn) is Qasr Kharanah vanaf een afstand al bijzonder. Binnen tref je mooie kamers en kan je het gehele kasteel rondlopen.

Al Kharanah kasteel jordanie

Verondersteld wordt dat dit kasteel gebouwd is rond de achtste eeuw na Christus. Dit is gebaseerd op een inscriptie die je treft in een van de bovenste kamers. Daarnaast zijn er ook stenen met Griekse inscripties gevonden. Mogelijkerwijs heeft er dus eerst een Grieks of Byzantijns huis gestaan.

Het Al-Kharanah kasteel ligt op 10 minuten afstand van het Amra kasteel, welke terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Zeker ook de moeite waard om te bezoeken.

Al Kharanah kasteel jordanie

De functie van het kasteel

Het doel van dit kasteel blijft tot aan de dag van vandaag onduidelijk. ‘Kasteel’ is eigenlijk een verkeerde benaming, omdat de interne indeling van het complex geen militair gebruik suggereert. De spleten in de muur zouden dan ook niet ontworpen zijn als schietgaten. Er zijn verschillende theorieën over de functie van het kasteel. Gedacht wordt aan een fort, een karavanserai of een rustplaats voor handelaren. Dit laatste is onwaarschijnlijk omdat het niet direct op een belangrijke handelsroute van die periode ligt. Wat er bovendien mist is een belangrijke waterbron die dergelijke gebouwen meestal in de buurt hadden.

Al Kharanah kasteel jordanieAl Kharanah kasteel jordanie

Los van het oorspronkelijke gebruik is dit complex steeds goed bewaard gebleven. Omdat Qasr Al-Kharanah op korte afstand van Amman ligt, is het dan ook een van de meest bezochte woestijnkastelen van Jordanië. Het gebouw is een vierkant van 35 meter aan elke kant, met kleine uitstekende hoektorens en een ronde ingang aan de zuidkant. Qua versiering heeft het enkel wat kleine zigzaglijnen in het baksteen aan de buitenkant. Stap je het Al-Kharanah kasteel binnen dan vind je in totaal 60 kamers op twee verdiepingen. Deze zijn om de centrale binnenplaats heen gebouwd.

Al Kharanah kasteel jordanieAl Kharanah kasteel jordanie

Openingstijden: dagelijks van 08:00u tot 18:00u en in de winter tot 16:00u
Ticket: 3 JD (3,60 euro)
Met dit ticket is het bovendien mogelijk om op dezelfde dag de andere woestijnkastelen te bezoeken: Qasr al-Hallabat, Qasr al-Azraq en Qasr Amra.

Over de woestijnkastelen van Jordanië

Verspreid over heel Jordanië kom je curieuze woestijnkastelen tegen. Rijd je door oneindige leegtes van uitgestrekte zandvlaktes, dan doemt ineens een woestijnkasteel op dat uit de lucht gevallen lijkt te zijn. De meest interessante woestijnkastelen tref je ten oosten van Amman. Wil je alle woestijnkastelen van Jordanië zien? Een aanbevolen route is dan om eerst noordelijk via Zarka te rijden, Azraq en terug naar Amman waar je de woestijnkastelen onderweg in één dag met één ticket kan bezoeken.

Aanbevolen route woestijnkastelen Jordanië:
Qasr al-Hallabat – Qasr al-Azraq, Qasr Amra, Qasr al-Kharanah, Qasr al-Mushatta

Al Kharanah kasteel jordanie

JORDANIË REISTIPS


Jordanië Reisaanbod →

Ben je van plan om naar Jordanië te gaan? Bekijk dan zeker het Jordanië Reisaanbod. Individuele reizen, groepsreizen, single reizen van grote en kleine gespecialiseerde reisaanbieders. Alle reizen naar Jordanië in één overzicht.


Jordanië Reisgids App →

Uiteraard ga je met een goede Jordanië reisgids op weg. REiSREPORT heeft een gratis Jordanië Reisgids App voor Android & iOS. Vol video, achtergronden, foto’s en praktische info. Dus installeer deze meteen op je mobiel of tablet.

Summary
Qasr Al-Kharana - woestijnkasteel Jordanië
Title
Qasr Al-Kharana - woestijnkasteel Jordanië
Description

Het Al-Kharanah kasteel (ofwel Qasr Kharanah) is een van de bekendste woestijnkastelen van Jordanië. Hoe dat zo komt? Dat lees je allemaal hier.

1 reactie

  1. Hoi! Wat goed dat je hier op klikt en dus overweegt om ook een reactie achter te laten. Dat zouden we enorm fijn vinden, want alleen op die manier helpen we samen de toekomstige Jordanië reizigers perfect op weg. Dus, heb je nog opmerkingen, tips en/of aanvullingen? Laat het hier achter. Dank! Team REiSREPORT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

ONMISBAAR VOOR JORDANIË REIZIGERS

De Jordanië Reisgids App

Alles over Jordanié, eenvoudig op je mobiel of tablet. Boordevol achtergronden, praktische informatie, tips en informatieve video's. 
JORDANIË REISGIDS APP >
close-link