Kotor, alle hoogtepunten op een rij

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Kotor is een middeleeuws doolhof van musea, kerken, cafés, pleinen en Venetiaanse paleizen. Het is een oude havenstad, gelegen in (uiteraard) de baai van Kotor in een diepe inham van de Adriatische Zee. Niet voor niets is Kotor dan ook een van de belangrijkste trekpleisters van Montenegro. Kotor telt ongeveer 23.000 inwoners, maar is tevens ook een woonplek voor vele katten. De oude stad wordt omringd door een vestingmuur en jawel, ook Kotor staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kotor was sinds de middeleeuwen een kolonie van Venetië. Het werd vervolgens afwisselend bestuurd door Oostenrijks en Italiaans bestuur. Vanaf 1918 viel het onder het toen opgerichte Joegoslavië.

kotor te doen hoogtepunten attracties

Kotor, alle highlights op een rij

Wandelen door de smalle steegjes

Met plezier verdwalen, dat is wat je doet wanneer je door Kotor loopt. De waslijnen fladderen boven je hoofd, de katten komen je tegemoet en in ieder straatje vind je kleine boetiekjes.

kotor te doen hoogtepunten attracties

De entreepoort

De entreepoort naar de stad toe was gebouwd in 1555 door de Venetianen. De gevleugelde leeuw van St Mark, het symbool van Venetië, vind je terug op de muren van de hoofdingang. Op meerdere plekken in de stad vind je dit symbool terug. Boven de ingangspoort staat de datum wanneer Kotor vrijkwam van de Nazi’s en dit wordt gekenmerkt door een communistische ster en een quote van Tito.

kotor te doen hoogtepunten attracties

Naast de hoofdingang vind je een enorm grote bank, waar uiteraard inmiddels al vele toeristen een foto hebben gemaakt.

Uitzichtpunt vanuit het San Giovanni fort

Dit is toch wel hét hoogtepunt van je bezoek aan Kotor. De wandeling naar het fort toe is prima te doen voor alle leeftijden, zolang je af en toe maar een rustpauze inlast. Na een wandeling van ongeveer een uur bereik je het San Giovanni fort. Resultaat: een prachtig uitzicht over de stad waar je uren kunt blijven zitten en kijken. Onze tip: zorg dat je tijdens zonsondergang boven bent, want dit is een van de mooiste zonsondergangen die je ooit gaat zien.

kotor te doen hoogtepunten attracties kotor te doen hoogtepunten attracties

Kerken

In old town, het oude stadsgedeelte, zijn verschillende kerken die je kan bezoeken. Kotor staat dan ook bekend om haar verschillende kerken.

St Tryphon’s kathedraal

kotor te doen hoogtepunten attracties

Het meest indrukwekkende gebouw van Kotor is de katholieke St Tryphon’s kathedraal. Deze kerk is in de 12e eeuw gebouwd, maar door vele aardbevingen constant gereconstrueerd. Toen in 1667 de hele voorzijde werd vernietigd werden de barokke klokkentoren toegevoegd. De linker klokkentoren is helaas nooit af. De laatste verbouwing vond plaats in 2016.

kotor te doen hoogtepunten attracties

Het Kattenmuseum

Voor kattenliefhebbers een droom die uitkomt. Dit kattenmuseum bevat duizenden foto’s, postkaarten, sieraden, advertenties, postzegels en noem het maar op. Uiteraard alles met een kat erop. Het museum stelt een kat centraal voor het liefhebben van dieren. Het had dus in principe net zo goed een hondenmuseum kunnen zijn. Je betaalt een klein bedrag om binnen te komen en dat bedrag gaat naar de verzorging van de vele katten in Kotor.

kotor te doen hoogtepunten attracties

Goed restaurant: Ombra Kotor

Het buitenterras van Ombra Kotor wordt vergezeld door een reuzenboom die dient als een enorm grote parasol. Naast het restaurant heb je ook nog een geheimzinnig steegje waar je ook heerlijk kunt zitten. Geen overdreven dure prijzen en een heerlijke plek om een avond te genieten. Het restaurant bevindt zich tegenover het Kattenmuseum.

kotor te doen hoogtepunten attracties

Handige laatste Montenegro tip

Mocht je hier meer over willen weten, ofwel over andere plekken in Montenegro, installeer dan de gratis Montenegro reisgids. Zo is dit Montenegro artikel onderdeel van deze Montenegro reisgids maar vind je er ook tientallen andere artikelen, video’s en veel meer handige Montenegro tips. Gratis beschikbaar voor mobiel en tablet, op iPhone / iPad of Android telefoon of tablet. Of surf op je mobiel/tablet simpelweg naar: https://reis.app/download

Montenegro

Onderdeel van de Montenegro Reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Montenegro Reisgids, beschikbaar in de REiSREPORT Reis App. Gratis voor mobiel & tablet.

reis app ios reis app android

Alles over Montenegro. Gratis.

Met de Montenegro reisgids, gratis beschikbaar in de REiSREPORT Reis App, heb je alles over Montenegro bij de hand. Achtergrond artikelen, informatieve video’s, kaarten met hoogtepunten, persoonlijke selectie hotels, wat te doen en meer.


Montenegro Reisgids →

costa rica reisgids

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kotor, Montenegro
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Leuk! Abonneer mij ook op de REiSREPORT Wereld Nieuwsbrief!

🇲🇪 Alles over Montenegro bij de hand? Download de app!
GRATIS REIS APP >